Des del dissabte 22 fins al proper 29 de setembre Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Durant aquesta setmana es faran nombroses activitats en prop de cent municipis catalans amb l'objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d'una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l'ús inadequat del cotxe a la ciutat.

L'any 1999 es va constituir una Comissió Institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes per tal de promoure l'ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els diferents ajuntaments i coordinar accions conjuntes. L'origen de la Setmana de la Mobilitat Sostenible es remunta al 1999, quan es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, anomenat per aquesta ocasió "el dia de l'autoreflexió".

Atès el gran èxit de participació, es va decidir estendre el programa d'activitats a tota una setmana. A Catalunya, la Setmana de la Mobilitat Sostenible es va celebrar per primera vegada l'any 2001, mentre que la resta de països europeus adherits a la jornada sense cotxes també celebren una Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible des del 2002. D'aquesta manera, Catalunya acull aquests dies la Setmana de la Mobilitat conjuntament amb més de 30 països i 1.300 ciutats de tot Europa.

La Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura està integrada per: la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, de Girona i de Lleida, Cilma (Consorci d'iniciatives locals per al medi ambient de Girona), la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, els ajuntaments de Barcelona, de Girona, de Lleida i de Tarragona, l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, la Fundació RACC, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, P(A)T Prevenció d'Accidents de Trànsit i la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta.

Enguany, al voltant de 100 municipis i unes 40 entitats i empreses, incloent-hi els membres de la Comissió, s'han adherit a la celebració de la Setmana de la Mobilitat.

Objectius de la setmana de la mobilitat

D'aquesta manera, la Comissió Institucional ha organitzat per aquests dies un conjunt d'actes amb els objectius següents:

 .- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'emissió de gasos amb l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

.- Sensibilitzar el ciutadà sobre els impactes ambientals del transport i informar-lo sobre les seves diferents modalitats.

.- Impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i en particular el transport públic.

.- Potenciar un retrobament dels ciutadans amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

(El document adjunt detalla les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura)

1  

Fitxers adjunts

Activitats Setmana de la Mobilitat

Activitats Setmana de la Mobilitat
PDF | 1128