2010/11/02/15/55/1392b6c5-4f42-4286-80b7-6c8f57c4054c.jpg

El cos d'Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha interposat denúncia contra dues persones vinculades al camp de golf de la Mola, a Matadepera, que utilitzaven presumptament mitjans de caça il.legals per impedir que els porcs senglars danyessin les instal.lacions.

Els denunciats són un responsable de la gerència i un empleat del camp de golf a qui, després de quatre dies de vigilància, els agents rurals van enxampar activant un dels paranys. Concretament utilitzaven llaços lliscants, un tipus de trampa totalment prohibida amb la qual es fan servir llaços d'acer perquè els senglars hi quedin lligats pel coll. Aquests animals, en moure's per intentar deslliurar-se'n, s'acaben escanyant o quan arriba el caçador els mata.

Els agents van obrir la investigació quan van veure cinc d'aquestes trampes dins del camp de golf, col.locades estratègicament en passos que havien obert els senglars mateixos. Van desactivar els llaços, per evitar que cap animal hi caigués, i van vigilar les instal.lacions per descobrir els responsables del delicte.

L'empleat del camp de golf que va anar a activar el parany va declarar que ho feia per encàrrec de la gerència, i des de la gerència es va reconèixer que s'usaven les trampes per frenar els problemes que els causen els porcs senglars.  Els denunciats s'enfronten a penes de 4 mesos a dos anys de presó o a una multa de 8 a 24 mesos, a més d'inhabilitació per caçar i pescar durant un període d'entre un i tres anys.

L'ús de llaços lliscants pot ser molt perillós, no només per als senglars, sinó també per a qualsevol animal salvatge una mica gros i per a animals domèstics com ara gossos, cabres o ovelles. S'hi poden agafar fàcilment també espècies protegides o en perill d'extinció. El cos d'Agents Rurals ha examinat els llaços localitzats al camp de golf i en un hi han trobat pèls i restes que han tramès a la Facultat de Veterinària de la UAB perquè esbrini de quin tipus d'animal són.

Els camps de golf tenen sovint problemes per la intrusió dels senglars dins dels seus terrenys. Els animals hi solen entrar atrets per la humitat generada pel rec de la gespa i pels cucs. En aquestes incursions ocasionen nombrosos desperfectes en les instal.lacions, sobretot en els greens. Els agents ja havien trobat sospitós que precisament aquest camp de Matadepera fos l'únic de la comarca que no havia presentat mai cap queixa al respecte o cap sol.licitud d'autorització per controlar la població de senglars.

En alguns casos els desperfectes causats per animals són evitables mitjançant la col.locació de repel.lents químics, barreres odoríferes amb hormones de grans depredadors (ós, llop i humans) que els fan desistir d'entrar-hi, o amb pastors elèctrics (tanques electrificades) que els n'impedeixen l'accés. Concretament al camp de golf de la Mola hi ha instal.lat un pastor elèctric que no tanca, però, la totalitat del recinte.

En el cas que aquestes mesures no siguin suficients, es poden sol.licitar autoritzacions del Departament de Medi Ambient i Habitatge per efectuar controls de la població dels  animals que causen desperfectes capturant-los mitjançant gàbies trampa o fins i tot amb armes de foc. Aquestes actuacions s'han de fer sota unes condicions molt controlades que garanteixin la seguretat de les persones i els drets dels animals.