• La Generalitat sempre ha defensat que els Graus tinguessin una durada de tres anys, que és l'opció majoritària a la resta de països europeus, en lloc de quatre com ha decidit el Govern espanyol.

 

  • En el marc de la conferència-col.loqui del "Fòrum Europa. Tribuna Catalunya", el conseller Huguet també ha parlat de la importància de la innovació i la recerca per lluitar contra les deslocalitzacions i la societat del benestar.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha destacat aquest matí durant la conferència-col.loqui que ha fet al Forum Nueva Economia la necessitat que el govern central s'impliqui econòmicament alhora d'adaptar-se a les exigències que marca l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (2010), pel que fa a la durada de les futures titulacions de Grau. "No pagarem el que costa de més allargar els estudis de 3 a 4 anys, que és l'opció de Madrid, quan nosaltres sempre hem defensat deixar-ho en 3, en sintonia amb allò que proposa la UE". En aquest sentit, i després de parlar de la importància de l'economia del coneixement i del paper clau de les universitats, el conseller ha demanat al govern central "lleialtat institucional".

 

Durant la seva exposició davant de 200 empresaris, representants universitaris i institucionals, el conseller Huguet s'ha mostrat confiat que amb la disposició addicional tercera les millores en el finançament d'infraestructures reverteixin també "en centres tecnològics i no només en totxo, sinó seria un error gravíssim pel futur estratègic del país". Conscient de la importància d'aquest fet, el conseller també ha demanat la complicitat d'empresaris i universitats per sumar esforços i "fer lobby". Pel que fa als pressupostos de la Generalitat del 2008, encara pendents de passar pel Parlament, el conseller ha reconegut que caldrà fer un esforç de contenció. Malgrat tot, ha explicat que des del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa "s'està treballant de valent per situar les partides de recerca i innovació a nivells de creixement superiors a la mitjana".

 

La conferència del conseller d'innovació, Universitats i Empresa, amb el títol "El repte d'una societat del benestar en una economia productiva" ha estat un repàs detallat sobre la importància de la innovació per ser competitius i continuar gaudint de la societat del benestar. "Sinó innovem perdrem la capacitat de competir en el futur i sense aquest caldo de cultiu les empreses,  siguin de la mida que siguin, quedaran seques", ha dit el conseller.

 

Pel que fa a temes d'actualitat com el cas de Merck o Mercedes, el conseller Huguet ha assenyalat que cal lluitar i apostar per la innovació, la recerca i la internacionalització. "En un món globalitzat com l'actual cal que les empreses catalanes es multilocalitzin, que s'obrin a mercats estrangers però mantenint el centre de decisions, el cervell, a Catalunya". En aquest sentit, ha posat d'exemple el seu recent viatge Romania juntament amb PIMEC i una delegació de 12 empresaris catalans on s'ha inaugurat la primera àrea d'aterratge a l'estranger.

 

"Allò que compta" -ha dit el conseller- és que la balança final surti positiva i en aquest sentit ha explicat que "durant el 2007 també hem tingut notícies més agradables -menys publicitades, però significatives a Catalunya- captades a través de l'Agència Catalana d'Inversions, com ara les del centre de recerca i desenvolupament a El Masnou de la multinacional americana Alcon Cusí, el primer centre de recerca de Yahoo fora del EUA que s'instal·larà a Barcelona." També ha recordat la instal·lació a Cornellà de Llobregat d'un centre tecnològic de conducció automàtica de trens i un laboratori de recerca  de Siemens-

 

En el torn del col·loqui, el conseller també s'ha referit a la futura Agència per la Innovació i la Internacionaltizació com una eina imprescindible per "guanyar en eficàcia de cara a l'empresa, tant pel que fa al sistema com pel que fa a recursos". 

 

La conferència col·loqui també ha comptat amb la participació d'Enrique Badia, del Fòrum Nova Economia, i del conseller d'instal·lacions assistencials sanitàries d'Assistència Sanitària Col·legial, Enric Sells.