El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat que la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), aprovada avui pel Parlament de Catalunya, "garantirà uns mitjans públics més desgovernamentalitzats, més professionals, viables econòmicament i més independents". Segons Joan Manuel Tresserras, aquesta Llei ha de servir per rellançar Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio i per millorar i actualitzar la seva missió de servei públic.
"Aquest és el primer Govern de la Generalitat que no ha nomenat ni nomenarà l'equip directiu de la CCMA, ja que aquesta competència ha passat al Parlament de Catalunya, que ho farà a través de majories qualificades i cercant el consens", ha dit Joan Manuel Tresserras. Segons el conseller, aquesta independència "comporta també que els professionals d'aquests mitjans assumeixin un major grau de responsabilitat en la seva tasca de servei públic".
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació considera que amb l'aprovació de la nova Llei "estem davant d'un fet històric que culmina un procés obert el 1999 i que actualitza el marc institucional de la CCMA d'acord amb els models vigents a Europa pel que fa a la gestió dels mitjans de comunicació públics".
"Hem superat un model de gestió dels mitjans públics basat en un context polític superat i hem pogut decidir democràticament un model més adient al nostre entorn polític i cultural. Hem exercit el dret a decidir pel que fa als mitjans de comunicació públics", ha dit Tresserras.
Així mateix, Tresserras ha destacat l'ampli consens amb què s'ha aprovat la Llei i ha afirmat que el text dota la CCMA d'un nou marc institucional, que junt amb el sanejament financer i el canvi tecnològic, ofereix les condicions necessàries per refundar els mitjans públics com a referents del servei públic.
"Tenim un nou marc institucional que ha de permetre dibuixar uns objectius industrialment ambiciosos, econòmicament rigorosos i nacionalment compromesos amb el país. I aquest futur comença avui amb el bagatge i l'experiència que no teníem fa 25 anys", ha explicat.
Una vegada aprovada la Llei, el conseller ha demanat al Parlament que acceleri el procés de renovació dels càrrecs directius de la nova CCMA i que endegui els mecanismes necessaris per aprovar, en un termini relativament curt de temps, el Mandat Marc dels mitjans de comunicació públics a Catalunya, d'acord amb el que especifica la llei de la Comunicació Audiovisual i la nova llei de la CCMA.
Aquest fet, permetria al Govern impulsar la renovació de l'actual contracte programa entre la CCMA i l'executiu per fixar, de manera pública i transparent, el marc financer dels mitjans de comunicació de la Generalitat i els seus objectius de programació i industrials.
El conseller també ha expressat la voluntat que el nou contracte programa inclogui d'una manera més detallada els objectius de servei públic que han de complir els mitjans de la Corporació, com ara una major atenció a la cultura catalana.
La nova llei
Amb la nova llei, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió ha passat a denominar-se Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Aquest canvi de nom respon al fet que en les més de dues dècades que han passat des de la Llei de creació, l'any 1983, el sector audiovisual ha experimentat canvis profunds que fan necessari revisar els models anteriors i redefinir la funció i les obligacions del servei públic, amb criteris d'independència, professionalitat i viabilitat econòmica.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estarà governada, segons la nova llei, pel consell de govern, que s'encarregarà d'establir les directrius bàsiques de l'organització empresarial de la Corporació i les seves filials. El consell de govern estarà integrat per 12 membres, persones amb mèrits professionals rellevants , que seran escollits pel Parlament, mitjançant una majoria de dos terços, després que el Consell Audiovisual de Catalunya en verifiqui la idoneïtat. El Parlament també elegeix per majoria de dos terços el president o presidenta del consell de govern entre els membres que l'integren.
Per tal de garantir la independència dels membres del consell de govern, la durada del seu mandat serà de sis anys, un període superior a una legislatura, i cada tres anys se n'ha de renovar la meitat. Els membres del consell de govern tenen una dedicació a temps complet, actuen amb plena independència i no estan sotmesos a cap instrucció o indicació en l'exercici de les seves funcions. Se'ls aplica el mateix règim d'incompatibilitats que als alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat i no poden tenir interessos directes ni indirectes en empreses del sector.
El director o directora general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals serà nomenat pel consell de govern, també per una majoria de dos terços, entre professionals de prestigi. Entre les funcions del director o directora general es troben: elaborar, conjuntament amb el consell de govern la proposta del contracte programa, així com el pla d'activitats de l'ens públic i de les empreses filials.
Barcelona, 3 d'octubre de 2007