El director general de Planificació i Relacions Agràries del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Antoni Diaz, ha presidit avui, a Lleida, la inauguració del III Simposi internacional Lleida Fruit, organitzat pel DAR, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, Fira de Lleida i Agrolatino, en el marc de la 53a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i 22a edició d'Eurofruit, que té lloc del 26 al 30 de setembre, al recinte firal dels Camps Elisis de la capital lleidatana.

Diaz ha fet un repàs a la situació del sector de la fruita seca a Catalunya, fent un especial esment dels factors determinants per garantir la seva viabilitat com són: adaptar-se a la demanda del mercat; treballar la qualitat, marca i diferenciació; incidir en la comercialització i en el fet que el productor estigui implicat dins de la cadena de valor; així com la necessitat d'agrupar l'oferta per part del sector producció.

El director general també ha volgut posar l'èmfasi en altres factors tant importants com són "la investigació que l'IRTA desenvolupa a la recerca de noves varietats més adaptades al territori, la potenciació dels cultius aprofitant els nous regadius (com Terra Alta, i Segarra-Garrigues) i de la indústria transformadora en les zones productores, sempre amb la implicació de la producció, i alhora l'aprofitament de la indústria de material vegetal com és la planta de viver".

El sector català de la fruita seca representa el 2,3 per cent de la producció final agrària, i ocupa una superfície d'unes 6.000 hectàrees d'ametller i 18.000 d'avellaner. Així, Diaz ha instat a treballar en les línies estratègiques esmentades també per a l'excel·lència de la producció, i ha recordat la importància d'aquests productes clàssics de la Dieta Mediterrània, i el fet que el Departament, juntament amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), lideren la iniciativa que aquesta esdevingui Patrimoni Mundial de la Humanitat.