L'edifici judicial del Prat de Llobregat està situat al carrer Riu Xúquer, número 20. Està dissenyat per acollir els cinc jutjats de primera instància i instrucció (un d'ells de violència sobre la dona) i compta amb espai suficient per a futur creixement.
El nou edifici acull el Registre Civil -amb sala de matrimonis-, el Jutjat de Guàrdia i diverses dependències per a la Fiscalia, els metges forenses, advocats, tècnics, procuradors, atenció ciutadana i arxiu. Aquesta distribució s'ha fet d'acord amb el nou disseny que preveu la nova Llei orgànica del poder judicial.
La superfície total construïda és de 5.733 m2, en un solar cedit per l'Ajuntament de 9.318,92 m2. L'import previst de l'obra és de 7.443.272,45 €.
Pel que fa a noves tecnologies, el nou edifici judicial compta amb videoconferència, informatització dels registres i del repartiment d'assumptes, connexió via internet a diferents bases de dades, bústies institucionals de correu electrònic per als jutges i secretaris judicials i enregistrament de judicis i declaracions.
Fins ara els jutjats del Prat del Llobregat, el Deganat i l'adscripció permanent de la fiscalia es trobaven ubicats en tres locals diferents: els jutjats de primera instància i instrucció núm. 1, 2 i 3, al carrer Narcís Monturiol, núm. 39; el deganat i el jutjat de primera instància i instrucció núm. 4, al carrer Frederic Soler, núm. 90, i el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 (de violència sobre la dona), a l'av. onze de setembre, 69-75.
A partir d'ara tots els jutjats del Prat de Llobregat estan ubicats al mateix indret, la qual cosa facilitarà la feina dels òrgans judicials i la seva relació amb els ciutadans i amb tots els operadors jurídics i judicials.
Pla d'inversions en edificis judicials 2004-2010
El Pla d'inversions en edificis judicials 2004-2010 preveu la construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat i de 26 nous edificis judicials.
Durant aquest estiu s'han posat en funcionament els edificis judicials de Vilafranca del Penedès, Cornellà de Llobregat, Olot, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat, i la resta d'edificis judicials es posaran en marxa progressivament: Igualada, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, la Bisbal d'Empordà, Terrassa, el Vendrell, Granollers, Manresa, Girona, Martorell, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Berga, Rubí, Badalona, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Farners, Balaguer, Tortosa i la Ciutat Judicial de Tarragona.
D'altra banda, el Pla inclou l'ampliació o rehabilitació de 13 edificis judicials: Barcelona (rehabilitació i reformes de les façanes de la Via Laietana, 2 i 8-10, Lluís Companys i Palau de Justícia), Ripoll, Mataró, Sabadell, Falset, Reus (ampliació i reforma), Lleida, Vic i Gavà.
En total, la inversió prevista del Pla d'inversions en edificis judicials és de 605.104.279,61 euros.