El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat avui als governs espanyols i francès la participació de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) - integrada per Catalunya, Euskadi, Aragó, Navarra, Andorra, Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus - en les cimeres hispanofranceses que tractin d'assumptes transfronterers. Durant la seva intervenció al XXVè Consell Plenari de la CTP que s'ha celebrat aquest migdia a Bilbao, el vicepresident ha exposat que l'ens hauria "d'estar present" a les cimeres hispanofranceses i a les institucions de la UE, com a interlocutor clau en els afers transfronterers.
El vicepresident ha dit que l'actual frontera dels Pirineus està pensada "per separar i per "posar límits al territori", malgrat que quan la frontera separa es produeix "un pont" entre persones i veïns. En aquest sentit, el vicepresident ha dit que la mentalitat de futur i de cooperació transfronteres de la CTP contradiu la "rèmora del passat que avui són les fronteres d'Europa". Precisament, Josep-Lluís Carod-Rovira ha dit que la llarga trajectòria de la CTP ha demostrat la necessitat i utilitat d'una estructura estable de cooperació entre les administracions al llarg dels Pirineus i que cal extendre aquesta cooperació en àmbits com l'economia, els serveis, els transports o la cultura. D'aquesta manera la CTP ha de poder contribuir a crear Europa i fer-la més "propera i útil per a la ciutadania".
En nom del Govern català el vicepresident ha ofert la màxima col.labració de l'executiu a la regió de Llenguadoc-Rosselló, que avui assumirà la presidència del CTP per als propers dos anys.
La Comunitat de Treball dels Pirineus és un organisme interregional de cooperació transfronterera constituït a partir de la signatura a Bordeus, el 15 d'abril de 1983, d'un protocol entre el Principat d'Andorra, Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, Aragó, Euskadi, Navarra i Catalunya. El treball de la CTP es regeix per tres objectius: atenuar els aspectes negatius que pugui presentar la cadena dels Pirineus, encoratjar el desenvolupament harmoniós i equilibrat del conjunt de les regions pirinenques, tot afavorint l'equilibri regional que necessita Europa i associar aquestes entitats territorials al procés d'unificació europea mitjançant una cooperació transfronterera regional i local reforçada.
El 2005 la CTP es va convertir en Consorci, obtenint així la personalitat jurídica que li mancava. Aquest fet ha permès que la CTP disposi de més mitjans i major capacitat d'actuació en el territori. El 2007, a més, el consorci ha estat designat com a Autoritat de Gestió del Programa Operatiu FEDER Andorra-França-Espanya per al període 2007-2013.