L'Oficina de la Generalitat a París organitza, aquest mes d'octubre, un cicle de conferències sobre la II República que tractarà sobre els aspectes econòmics, socials, polítics i culturals de Catalunya durant aquest breu període que marcà la història contemporània no només de la península Ibèrica sinó del món en general.

Silenciada i gairebé enterrada pel règim franquista, la memòria de la II República sols emergí en les particulars condicions de l'exili, magnificada per l'opinió progressista internacional però també objecte de lluites d'influència. A Espanya mateix, la caiguda del franquisme no va posar fi al silenci i a l'oblit, que llavors es van percebre com a condició per dur a terme una transició pacífica cap a la democràcia. Però avui dia, per fi, aquest període suscita l'interès públic per esdevenir objecte de la història.

Partícip de les investigacions i debats en curs, l'Oficina de la Generalitat a París ha organitzat el cicle de conferències sobre la II República que, coordinat per la historiadora Phryné Pigenet, tindrà lloc a la Maison de la Catalogne.

El cicle, que comptarà amb la participació de diversos especialistes en aquesta època, està integrat per tres sessions temàtiques :

  • 5 d'OCTUBRE :  ASPECTES ECONÒMICS I SOCIALS
    GRACIA DOREL: Els obrers de les colònies davant la República
    SOLEDAD BENGOCHEA: Els homes de la patronal a la Catalunya d'entreguerres: continuïtats i reincidències
    JAVIER DE MADARIAGA: La indústria de guerra a Catalunya durant la Guerra Civil

  • 12 d'OCTUBRE :  ASPECTES POLÍTICS
    HILARI RAGUER: Església i República
    PERE GABRIEL: República, repúbliques i republicans
    YVES DÉNECHÈRE: Catalunya entre França i Espanya (1931-1936)

  • 19 d'OCTUBRE :  ASPECTES CULTURALS I IDEOLÒGICS
    ÀNGEL DUARTE : Els ideals republicans : arrels liberals i perspectives socialistes (1934-1945)
    ELISEU TRENC: L'art del cartell sota la República
    MARIA CAMPILLO: Balanç literari de la República