El jurat dels Premis Porc d?Or ha donat a conèixer les granges nominades en la XIV edició dels esmentats premis, els més importants de la indústria porcina. Així, Catalunya compta aquest any amb 30 granges nominades que opten a 51 premis, esdevenint així, un any més, la que compta amb més nominacions de tot l'Estat.
Per demarcacions Barcelona se situa en primer lloc amb 26 nominacions, seguida de Lleida, amb 23 i, finalment Girona, amb dues.
Les explotacions catalanes van ser les més premiades en la passada edició, aconseguint fins a disset guardons. Entre elles, la granja Caracac, de Santa Maria de Corcó (Barcelona), que va obtenir el Porc d?Or de Diamant, el premi més important entre tots els que s'atorguen.
Aquestes dades no fan més que refrendar el fet de que Catalunya és capdavantera en la producció porcina, no solament per ser disposar de més bestiar porcí censat, amb un 26 per cent sobre el total nacional (24.889.000 animals censats), sinó també a l'hora de reconèixer la tasca diària i de millora productiva que duen a terme els professionals del sector en les seves explotacions.
La ramaderia porcina suposa més del trenta per cent de tota la producció ramadera espanyola. El sector porcí espanyol va produir 3,16 milions de tones de carn l'any 2005, la qual cosa es va traduir en 4.459 milions d'euros, un 5,8 per cent més que el 2004. Aquesta xifra representa el 31,3 per cent de tota la producció ramadera i el 10,7 per cent del total de la producció agrària sent, per tant, el primer sector agrari de l'Estat.
La novetat més destacable en aquesta edició dels Premis Porc d'Or és el patrocini per part del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) d'un d'especial per a l'empresa que disposi i apliqui el Pla sanitari, mediambiental i de benestar animal més rigorós d'acord amb la normativa vigent, d'entre les empreses premiades.
Els guanyadors es coneixeran el pròxim 23 de novembre en una gala que se celebrarà a Lleida.
Els premis Porc d?Or
Els premis Porc d?Or van ser creats l'any 1994 a iniciativa de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), per premiar els esforços d'una indústria cada cop més professionalitzada i amb més importància dins de l'economia catalana i estatal.
Més de 900 explotacions adherides al BDporc, que sumen al voltant de les 450.000 truges, són regularment avaluades pels criteris establerts en la base de dades. La nominació s'obté basant-se en criteris de productivitat, rendiment de les explotacions, i tenint en compte la normativa de benestar animal. Aquests paràmetres cada any són més alts, gràcies a l'esforç i contínua evolució d'aquesta indústria en els últims temps.