Cultura

Els museus de Catalunya ofereixen més de 300 activitats gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

Els museus de Catalunya ofereixen més de 300 activitats gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus

query_builder   14 maig 2024 09:55

event_note Nota de premsa

Els museus de Catalunya ofereixen més de 300 activitats gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus

  1. Sota el lema ‘Museus per a l’educació i la investigació’, es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recerca
  2. Enguany coincideix amb la Nit dels Museus, que també se celebrarà el 18 de maig
  3. L’any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l’any anterior
Els museus de Catalunya ofereixen més de 300 activitats gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus.{"name":"2024/05/13/18/17/fd202379-7b71-429e-8229-77662f9785c1.jpg","author":"Pepo Segura","type":"0","location":"0","weight":1400464}

Aquest dissabte, 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. És l'esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures. Enguany, la cita coincideix amb la Nit dels Museus, iniciativa a la qual s’afegeixen cada any més equipaments de tot el territori.

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra sota el lema triat per l’ICOM ‘Museus per l’educació i la investigació’. Es vol fer èmfasi en el paper fonamental de les institucions museístiques a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística i reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees.

L’agenda del DIM 2024 assoleix la xifra més alta d’activitats fins a la data, amb més de 300 activitats arreu del territori, entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia i entrada lliure als museus catalans.

Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, s’ha habilitat un espai web que recull tota l’activitat organitzada pels museus catalans. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, participarà en aquesta celebració al vespre, coincidint amb la Nit dels Museus, a la ciutat de Barcelona.

Indicadors dels museus catalans 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publica els indicadors dels museus catalans del 2023. El 2023, els museus registrats i les col·leccions obertes al públic van incrementar un 15,5% els seus visitants respecte al 2022, sumant un total de 20,4 milions de visitants.

D’altra banda, durant el 2023 es van inscriure al Registre de Museus tres nous equipaments: la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp; el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Anteriorment, les dues primeres eren col·leccions obertes al públic i, la darrera, extensió del Museu de Granollers.

La informació sobre els indicadors es pot complementar amb la infografia adjunta.

Activitats arreu del territori

El nombre d’activitats s’anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

A Barcelona ciutat, el Jardí Botànic, un dels espais del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, celebra el seu 25è aniversari amb un acte el dia 15 de maig. Per la Nit dels Museus, els visitants podran fer un recorregut per la col·lecció de planta viva del Jardí i gaudir de diversos passis de l’Impro Show Ciències Naturals.

La Fundació Antoni Tàpies, que commemora l’Any Tàpies amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l’artista, participa en el Dia i la Nit dels Museus amb dues exposicions, un recital poètic i visites comentades a les mostres.

A l’àmbit metropolità destaquen les activitats que proposa el Museu Joan Abelló (Mollet del Vallès), que enguany celebra els 25 anys de la seva inauguració. L’acte central d’aquesta celebració tindrà lloc el 18 de maig amb activitats per a totes les edats: visites guiades al museu, a l’espai de restauració i a la Casa del Pintor, un taller per pintar el mural dels 25 anys, música a les sales i un mapping a la façana.

El Museu del Càntir (Argentona) inaugura el 19 de maig la remodelació del seu vestíbul amb l’escultura CONTINENTS de l'artista Xavier Masero al pati. El Museu d’Art de Cerdanyola presentarà el relleu d’Ismael Smith, extret de l’antiga fàbrica Uralita. El procés de restauració i la museografia han comptat amb el suport del Departament de Cultura.

A la Catalunya Central, el dissabte 18 de maig el MEV, Museu d’Art Medieval (Vic) fa jornada de portes obertes i organitza diverses activitats durant el Dia i la Nit, entre les quals destaca la presentació de la nova recepció del Museu, que ha comptat també amb el suport del Departament de Cultura. També es podrà fer ioga a les sales del museu, gaudir d’espectacles de música, dansa i poesia, visites guiades i tallers familiars.

Al Penedès, el VINSEUM (Vilafranca del Penedès) inaugura el cap de setmana el nou espai d’acollida de la planta baixa del museu, la nova Plaça del Vi, la ‘Plaça del Vi’, la primera fase del nou equipament que està previst inaugurar a la tardor. També s’oferiran visites guiades a l’exposició temporal “129 vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca”.

El Museu Apel·les Fenosa (El Vendrell), que enguany commemora el 125è aniversari del naixement de l’escultor, proposa una jornada especial el dia 16 de maig amb una visita guiada, recepció oficial i concert.

A Girona, els museus de la ciutat organitzen un concert nocturn amb Àlex Blat amb motiu del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus. Tindrà lloc al Museu d’Història de Girona.

A les terres de Lleida i la Vall d’Aran es podrà visitar gratuïtament, i fins a les 12 h de la nit, el recentment inaugurat Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani (Lleida). El Musèu dera Val d’Aran, que enguany celebra els 40 anys de la seva obertura, ha programat l’activitat “Mòla de Salardú. Eth brotoar dera tèrra” i una visita guiada especial amb motiu de l’aniversari. A més, el museu i les seves seus, l’Ecomusèu çò de Joanchiquet i el Musèu dera Nhèu, faran portes obertes tot el dissabte. Els visitants podran gaudir de l’exposició ‘Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art’, amb prop de 450 obres. D’altra banda, els museus de la Xarxa territorial de les Terres de Lleida i Aran han realitzat un seguit de vídeos per difondre els projectes de recerca que han impulsat i la importància d’aquesta dins la funció dels museus. Una iniciativa vinculada al lema de l’ICOM d’enguany.

A Tarragona i les Terres de l’Ebre es podrà participar del ja clàssic “Viatge a la Constel·lació Museu”, una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de la ciutat de Tarragona que obren les portes durant la Nit dels Museus. Enguany, el tema vertebrador de la ruta és l’educació i la recerca en els museus, lema també del DIM 2024. La durada del recorregut és de 2 hores i mitja, aproximadament. Els usuaris es desplaçaran pels diferents museus a peu i, pels trajectes més llargs, ho faran amb el trenet turístic.

Activitats als museus de la Generalitat de Catalunya

Pel que fa als museus de la Generalitat de Catalunya, tots els equipaments faran jornades de portes obertes el dissabte 18 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

Per la seva part, durant el dia, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seva seu a Barcelona, organitza pels més petits de casa l’activitat ‘Juga al MAC’, amb propostes lúdiques de tota mena perquè puguin familiaritzar-se amb l'arqueologia d'una manera divertida. Per celebrar la Nit dels Museus, el MAC ofereix activitats de recreació històrica i de descoberta d’enigmes del passat. Entre les activitats destaquen les visites guiades a la nova exposició permanent “IMPERIVM. Històries romanes”, una guia cap a la descoberta i el coneixement de la civilització romana a través de les històries en primera persona de diferents habitants de l’imperi romà. La nova mostra obre al públic el dijous 16 de maig.

Al MAC Empúries, els visitants podran gaudir de la visita romana durant el dia i, per la Nit dels Museus, gaudir d’una passejada per la ciutat grega i romana amb la darrera llum del dia, maridada amb tastets inspirats en la cuina romana.

A la seu d’Ullastret, grans i petits podran excavar com els arqueòlegs i aprendre les tècniques i les metodologies que fan servir. Al vespre, hi ha programada una passejada per la ciutat ibèrica que finalitzarà amb un tast de cervesa Iberika.

Al MAC Girona, els visitants tenen la possibilitat de descobrir els racons amagats del monestir de Sant Pere de Galligants amb una visita especial i aprendre com la investigació ens ha permet avançar en el coneixement d’aquest emblemàtic monument.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) proposa per celebrar el Dia Internacional dels Museus diverses activitats englobades dins del festival Tarraco Viva. Hi ha prevista una visita teatralitzada al Tinglado 4, en col·laboració amb el Museu del Port de Tarragona, de la mà del comerciant romà Tiberius. Al Conjunt monumental de Centcelles, un dels espais del MNAT, hi ha programada una activitat de recreació històrica inspirada en el mosaic de la cúpula, i a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona es podrà gaudir d’un itinerari guiat. A més, s’estrenarà l’activitat Nostrum Mare, un nou joc interactiu que convidarà els visitants a convertir-se en comerciants romans. L’activitat està pensada tant per al públic adult com familiar i serà la protagonista tant del matí del dia 18 com de la Petita Nit dels Museus. A més, com cada any, el MNAT participa en el “Viatge a la Constel·lació Museu”, un recorregut en tren turístic pels museus i centres culturals de Tarragona.

Al Museu d’Història de Catalunya (MHC) hi haurà, durant el matí de dissabte, una visita dinamitzada adreçada al públic familiar per endinsar-se en el dia a dia de les fàbriques tèxtils del segle XIX. Per celebrar la Nit dels Museus, hi haurà propostes de recreació històrica, tastets gastronòmics i, per segon any consecutiu, el Museu comptarà amb escenes teatralitzades a les sales de l’exposició ‘La memòria d’un país’. Els visitants podran gaudir també de la nova exposició temporal ‘Viladecans Cartells’, que explora el paper destacat de Joan-Pere Viladecans en el món del cartellisme. La mostra aplega la més gran selecció de cartells realitzats pel pintor català, així com llibres d’artista i col·laboracions editorials.

El Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya (MNACTEC), a la seu de Terrassa, ofereix diverses activitats gratuïtes durant tot el cap de setmana. Hi haurà circulacions a la maqueta ferroviària del Museu, l’escape room “Missió espacial”, les clàssiques passejades per les voltes de la teulada, una audició del carilló, la visita teatralitzada “1909. Un passeig per la fàbrica” i una classe d’introducció i una ballada de swing a l’interior del Museu. Serà també una oportunitat per veure les darreres exposicions inaugurades: “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida”, que presenta la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà; “Ruïnes que (no) veus”, una recerca de l’artista visual Jorge Conde sobre espais industrials europeus recuperats gràcies a l’acció cultural, i “Il·luminats”, un recorregut històric i tecnològic per l’evolució de la il·luminació.

A les restants seus del MNACTEC també s’hi programen activitats especials. Al Museu del Ciment de Castellar de n’Hug es faran visites guiades a l’antiga fàbrica de ciment Asland i a la colònia industrial, així com la Nit dels Ratpenats, que permetrà visitar la fàbrica en horari nocturn i observar i conèixer aquests petits mamífers alats. Al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera es programarà l’activitat “Reviu Can Sedó”, que ofereix representacions teatralitzades per reviure el passat industrial a l’antiga colònia tèxtil Can Sedó.

Per la seva part, el Museu d’Art de Girona proposa, pel 18 de maig, una divertida activitat adreçada a les joves promeses de la restauració, infants majors de 10 anys: hauran d’esbrinar, entre dues obres idèntiques que el Museu ha trobat als seus magatzems, quina és una falsificació. A més, durant tot el matí, els visitants podran participar de diversos jocs lliures dissenyats pel grup SuperArt creats a partir de les obres exposades. Per celebrar la Nit dels Museus, es podrà gaudir del recorregut guiat pels experts que han participat en les últimes edicions del catàleg “12 mesos, 12 obres”. Quatre dels autors dels estudis publicats presentaran, a peu dret davant l’obra, tot el que han descobert.

Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l’esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzat equipaments museístics de municipis d’arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat.

2  

Fitxers adjunts

Infografies DIM 2024.

Infografies DIM 2024.
PDF | 1316506

Cartell DIM 2024

Cartell DIM 2024
PDF | 99136

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia