Consell Diàleg Social

President Aragonès: "El pressupost 2024 no el necessita el Govern sinó la ciutadania i els bloquejos no contribueixen a fer-nos avançar"

query_builder   22 desembre 2023 14:54

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El pressupost 2024 no el necessita el Govern sinó la ciutadania i els bloquejos no contribueixen a fer-nos avançar"

  1. El Govern i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives han arribat a un acord per a l’impuls dels comptes per a l’any vinent
  2. Algunes de les mesures incloses són un nou increment de l’IRSC, fins als 639,2 euros mensuals, la incorporació de 230 nous orientadors laborals o crear una comissió per abordar el traspàs de Rodalies


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest matí una crida als grups parlamentaris a sumar esforços per tirar endavant el pressupost del Govern per al 2024. “Al país li cal el pressupost, no el necessita el Govern, el necessita la ciutadania”, ha afirmat, i ha advertit que “no hi ha temps per perdre” i que, des del Govern, “hi destinarem tota la nostra capacitat, tots els nostres esforços per arribar a tenir un bon pressupost”. “Els bloquejos, les dificultats afegides a les que ja tenim al país, no contribuirien a fer-nos avançar”, ha reblat.

Reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya. Fotografia: Arnau Carbonell
Reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya. Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2023/12/22/12/49/a065dbbb-14de-426c-bdff-4e4c119f6c63.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":123427}

El cap de l’Executiu ha fet aquesta crida després de signar un acord per impulsar un paquet de mesures en el marc del pressupost per al 2024 amb les organitzacions empresarials (Foment i PIMEC) i sindicals més representatives (CCOO i UGT). L’any passat ja es va signar un document semblant i era la primera vegada en què els agents socials i econòmics participaven en l’elaboració dels comptes. En l’acte també hi ha participat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, així com les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i d'Economia, Natàlia Mas. Prèviament, el president i els altres membres del Govern s’han reunit amb els agents socials i econòmics en el marc del Consell del Diàleg Social de Catalunya.

Durant la seva intervenció en l’acte, el president Aragonès ha posat de relleu la importància del diàleg i la concertació social i ha assegurat que “l’aval dels sindicats i les patronals a les mesures que s’inclouen en aquest acord és molt important”, perquè significa que “tenen un compromís d’una part molt important del país”.

Pere Aragonès ha fet notar que “tenim molts reptes importants al país” i que “tenir uns pressupostos aprovats ens permet avançar” en àmbits com lareindustrialització, la lluita contra el canvi climàtic o la millora dels resultats educatius.

En l’acte també ha intervingut el conseller d’Empresa i Treball, que ha explicat que “som un Govern que creu en el valor de la concertació social” i ha agraït als representants dels agents socials “el seu esforç i generositat per arribar a aquest acord amb mesures vinculades a l’aprovació dels propers pressupostos de la Generalitat”.

Roger Torrent ha assegurat que “malgrat algunes veus interessades a crear la imatge d’una Catalunya paralitzada, d’un país que no funciona, el cert és que les dades mostren que Catalunya va endavant, i el context econòmic i laboral avança de manera positiva”. En aquest sentit, Torrent ha assegurat que “volem una transformació justa, que ha de garantir els drets i les oportunitats laborals de les treballadores i els treballadors”; una transformació per a la qual “a més de mobilitzar inversions públiques i privades, i de potenciar la innovació productiva, és essencial reforçar la formació professional, com a eina de capacitació, d’adaptació de les habilitats professionals a les noves necessitats del món laboral, a allò que necessiten les empreses”, ha conclòs.


L’acord

Una de les mesures més destacades de l’acord d’enguany torna a ser l’increment de l’indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). En els pressupostos del 2023, i també gràcies a un acord amb els sindicats i les organitzacions empresarials, es va augmentar un 8% (era la primera actualització que es feia des del 2010). Enguany, s’ha pactat que hi haurà un altre augment del 4% fins a situar-lo als 639,2 euros mensuals i 8.949 anuals. A més, durant el primer trimestre del 2024, s’acordarà una metodologia per actualitzar anualment l’IRSC per evitar situacions com les passades quan es va estar deu anys sense incrementar.

Les tres parts han signat l’acord després de la reunió del Consell del Diàleg social de Catalunya. En aquest mateix marc, també s’ha decidit crear una comissió de treball per abordar el traspàs de Rodalies.

Altres mesures que s’han pactat avui són:

Consell Social{"name":"2023/12/22/12/50/2cefc987-4c93-4647-8bae-abd4b45c7315.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":173519}
  1. Garantir l’execució de la totalitat dels imports consignats en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), que per al 2024 són de 638 milions d’euros.
  2. Incrementar fins a una dotació de 25 milions d’euros el suport a la internacionalització de l’economia.
  3. 230 nous orientadors amb la finalitat d’incrementar la capacitat d’atenció presencial a les oficines de treballi millorar l’eficiència de les polítiques públiques en el trànsit de les persones cap a l’ocupació.
  4. Destinar 20 milions d’euros a inversions en centres propis de Formació Professional durant l’any 2024, amb l’objectiu de tenir creats 40 centres propis de Formació Professional Integrada en el curs 2024-2
  5. Destinar 34,2 milions d’euros, durant el curs 2024-2025, per continuar reduint les ràtios d’alumnes al sistema públic d’educació de Catalunya.






4  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 753267

Signatura

Signatura 488711

Reunió Consell del Diàleg Social

Reunió Consell del Diàleg Social 659747

El president i el conseller i conselleres

El president i el conseller i conselleres 505282

1  

Fitxers adjunts

Text de l'acord

Text de l'acord
PDF | 587049

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined