1. Es farà a partir de la revisió de l’evidència i de l’experiència desplegada amb èxit al barri de la Mina de Barcelona
  2. El pla incidirà, especialment, en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària
El conseller de Salut i la secretària de Salut Pública durant la presentació del pla.{"name":"2024/04/19/13/05/cabb2364-020f-48c8-a1fd-6f0d1cd89b03.jpg","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":3688615}

El Departament de Salut desplegarà un programa a 28 equips d’atenció primària i comunitària de tot Catalunya per combatre l’obesitat infantil, a partir de la revisió de l’evidència i de la intervenció pilotada amb èxit al barri de la Mina de Barcelona.

El pla incidirà, especialment, en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària. Els 28 equips escollits tenen una prevalença d’excés de pes més elevada que la resta i més vulnerabilitat social.

Per tirar-lo endavant, es formarà als professionals implicats i es comptarà amb el suport global de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. També es treballarà coordinadament amb entitats locals i comunitàries de la zona per identificar els recursos i actius comunitaris, realitzar una intervenció comunitària conjunta i afavorir que des de l’entorn es promogui la salut, entre altres coses potenciant l’activitat física en els entorns comunitaris.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas Peña, han presentat el pla al CAP Besòs. El conseller ha destacat que “tenim un 12,6% dels infants amb obesitat, parlem des d’uns paràmetres de massa corporal determinats, no parlem de qüestions estètiques, parlem d’hàbits alimentaris saludables en els infants” i ha afegit: “Les dades ens diuen que consumeixen begudes ensucrades, dediquen temps a les pantalles i fan poca activitat física, i aquesta situació és una certa epidèmia en el conjunt de la societat a Europa i provocarà malalties cardiovasculars que es poden prevenir”.

La intervenció, respectuosa i no estigmatitzant, es farà des d’abans de l’embaràs fins a l’adolescència i se centrarà en l’infant i la seva família, amb consultes individuals i grupals en aquells infants i famílies que ho requereixin, i amb un acompanyament continu a llarg termini.

El Programa està prioritzat en el Pla de salut 2021-2025 i s’avaluarà en aquest marc.

El conseller ha manifestat que l’abordatge de l’obesitat infantil “ha de ser integral, comunitari i amb una perspectiva d’abordar els hàbits de salut i incrementar el nivell d’activitat física. Tenim una experiència pilot a la Mina i ara el programa es desplegarà inicialment a 28 EAP de Catalunya”. Manel Balcells ha remarcat que “no és una proposta teòrica sinó una proposta concreta i la idea és que es vagi estenent com una taca d’oli amb estratègia comunitària per fer efectiu el pla en el conjunt de l’atenció primària i comunitària del país en els pròxims mesos. Exigeix participació i conscienciació de famílies i de la societat en general. És una estratègia de país, de futur, per prevenir el conjunt de les malalties que són més prevalents”.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afegit que “és un problema molt important de salut pública a nivell internacional i de Catalunya. La seva prevenció i abordatge està prioritzada al Pla de Salut. Causa diabetis mellitus de tipus 2, malalties cardiovasculars, càncer i artrosis, entre d’altres. També causa manca d’acceptació social i estigma, fet que pot portar a una manca d’autoestima i a depressió”.

Un 12,6% dels infants té obesitat

Segons dades provisionals de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2022-2023, un 33,9% d’infants d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes (38,6% nens versus 28,8% nenes), i d’aquests, un 12,6% pateix obesitat (16,5% nens versus 8,3% nenes). A més, la prevalença de l’obesitat en aquesta franja d’edat (6- 12 anys) registrada en la història clínica (eCAP, 2022) és més de 8 vegades més alta en una zona de nivell socioeconòmic baix que en una zona d’alt nivell socioeconòmic.

D’altra banda, un 4,7% dels infants d’entre 3 i 14 anys consumeixen diàriament begudes ensucrades, un percentatge que s’eleva fins al 6,4% en nens i nenes de classe social baixa.

Pel que fa a l’oci sedentari, un 42,8% dels infants d’entre 3 i 14 anys són sedentaris (45,4% dels nens versus 40,0% de les nenes).

Carmen Cabezas ha manifestat que segons l’evidència científica disponible, les estratègies efectives en prevenció i abordatge de l’obesitat infantil “passen per múltiples factors, han de tenir en compte aspectes individuals i d’entorn, han d’actuar sobre l’alimentació, l’activitat física i el sedentarisme, les hores de son i el suport emocional, i han d’estar centrades en l’infant i la seva família, amb un abordatge motivacional, respectuós i no estigmatitzador, amb estratègies intensives i acompanyament continu a llarg termini”.

Èxit del pilot a la Mina

L’experiència pilot de prevenció i atenció a l’obesitat en el barri de la Mina de Barcelona, feta entre el febrer de 2021 i el desembre 2022, s’ha mostrat efectiva, malgrat el període pandèmic. S’han obtingut resultats positius tant en relació amb la millora d’hàbits com en l’índex de massa corporal (IMC), entre els infants que hi ha participat.

El consum d’aliments saludables ha millorat molt al mateix temps que s’ha reduït el dels aliments malsans. El descens del consum de begudes ensucrades dels infants que en consumien 3 o més vegades a la setmana ha estat del 49% (abans 68,6%, després 19,6%). Hàbits com la millora de les hores de son s’han incrementat significativament, així com el joc actiu i el temps dedicat a l’esport. Al mateix temps i de forma conseqüent, les hores dedicades a l’ús de pantalles s’han reduït significativament.

Obesitat infantil

L’obesitat és un problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics: incrementa el risc de malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, determinats tipus de càncer, hipertensió arterial, artrosis, gota, i altres. Aquestes malalties provoquen una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.

En la població infantil i juvenil aquest fet és més preocupant, ja que l’obesitat pot interferir en el creixement i el desenvolupament dels infants, en el seu estat d’ànim, en el rendiment escolar, en les relacions socials i laborals futures i en l’aparició de malalties relacionades.

A més, els infants amb obesitat tenen un 70% de probabilitats de ser adults amb obesitat, sobretot si l’obesitat és des d’edats molt precoces.

Els equips participants

  1. Terres de l’Ebre (1 equip): Deltebre.
  2. Tarragona (3 equips): Tarragona 2, Constantí, Mont-Roig.
  3. Penedès-Anoia (1 equip): Capellades.
  4. Catalunya Central (2 equips): Sant Vicenç de Castellet, Vic Nord.
  5. Girona 3 (1 equip).
  6. Lleida (2 equips): Balaguer, Lleida 1.
  7. Metropolitana Sud (6 equips): Sant Ildefons, Can Vidalet, Florida (nord i Sud), Pubilla Cases (Hospitalet Nord), EAP Pujol i Capsada (el Prat).
  8. Metropolitana Nord (8 equips): Badalona 9 (Montigalà), Sant Roc (Badalona 5), Fondo (Santa Coloma), Gran Sol (Badalona 7A), Granollers Oest, Canovelles, la Llagosta, Sabadell Sud.
  9. Barcelona (4 equips): Roquetes-Canteres, Bon Pastor, Besòs, la Mina.

2  

Imatges

El conseller de Salut i la secretària de Salut Pública durant la presentació del pla.

El conseller de Salut i la secretària de Salut Pública durant la presentació del pla. 3688615

El conseller Balcells ha destacat que aquest és un pla estratègic de país.

El conseller Balcells ha destacat que aquest és un pla estratègic de país. 68307

1  

Fitxers adjunts

Document pla obesitat

Document pla obesitat
PDF | 3967640