L’esdeveniment esportiu coincidirà amb l’operació sortida de cap de setmana i retorn de vacances d’estiu, en què es mobilitzaran 425.000 i 255.000 vehicles, respectivament
L’operatiu del Departament d’Interior es coordinarà des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al recinte de Montmeló
El campionat mobilitzarà més de 60.000 espectadors, especialment la jornada de diumenge
Aquest divendres 1 de setembre comença la celebració del Gran Premi de MotoGP al Circuit de Barcelona-Catalunya. Amb motiu d’aquest esdeveniment esportiu, el Departament d’Interior desplega un dispositiu especial de trànsit i seguretat al llarg del cap de setmana.L’operatiu es gestionarà des del Centre de Coordinació (CECOR) situat al Circuit i tindrà aquests objectius:
- Augmentar la capacitat viària de les vies de l’entorn i accés al Circuit
- Reduir les demores en el temps de recorregut i millorar la fluïdesa
- Mantenir la seguretat ciutadana abans, durant i després del Gran Premi de MotoGP
Es farà el seguiment de tot el dispositiu de mobilitat des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que estarà connectat amb el Centre de Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local, per tal de gestionar la mobilitat d’una manera més eficaç i detectar qualsevol incidència viària.
La sotsdirectora del Servei Català de Trànsit, Lourdes Puigbarraca, el cap de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Nord, l’inspector Pedro Castrejón, i el director del Circuit de Barcelona-Catalunya, Josep Lluís Santamaria, han presentat aquest matí al CIVICAT el dispositiu. La sotsdirectora Puigbarraca ha explicat que aquest cap de setmana pot ser especialment complicat perquè hi ha una confluència de dos esdeveniments importants: la celebració del Gran Premi de Motociclisme i una mobilitat elevada de sortida i retorn de les vacances d’estiu. “Davant d’això, recomanem informar-se de l’estat del trànsit, les incidències viàries i les mesures adoptades i programar també els desplaçaments sobretot si s’ha de circular per algunes de les vies properes al Circuit, com l’AP-7, la C-35, la C-17, la BP-5002, la BP-5003 i la C-352”. A més, tenint en compte que hi ha previsió de pluges i això pot condicionar la instal·lació d’algunes de les mesures de trànsit previstes”, ha assegurat.
Per evitar els problemes de mobilitat a l’entorn del Circuit, a vies com a l’AP-7 i a la C-17, ha recordat que “es pot optar com a alternativa per l’autopista del Maresme o C-32 per tornar del nord o bé per anar-hi i així evitar les retencions”. A més, Puigbarraca ha destacat que “diumenge hi haurà dues franges horàries complicades quant a la mobilitat, entre les 10 i les 13 h i entre les 15 i les 20 h i que és millor evitar-les”. La sotsdirectora també ha afegit que “recomanem informar-se dels horaris de les curses i dels accessos i aparcaments del Circuit Barcelona-Catalunya i optar en la mesura del possible pel transport públic”.
Puigbarraca també ha fet un repàs de tot l’ampli dispositiu de mesures especials d’ordenació i regulació de trànsit, “que tenen un doble objectiu: garantir la seguretat viària de tots els usuaris de la xarxa viària catalana, no només aquells que aniran al Circuit, i també augmentar la capacitat viària per donar més fluïdesa i minimitzar les retencions”. A més ha insistit que aquest cap de setmana cal extremar la prudència, informar-se i programar els desplaçaments.
Per la seva banda, l’inspector Castrejón ha explicat que “els agents de Mossos d’Esquadra dedicats a temes de mobilitat durant aquest cap de setmana, seran una trentena el divendres i una seixantena tant dissabte com diumenge. Aquests agents col·laboraran amb l’SCT, les policies locals afectades, de Parets del Vallès, Granollers, Montornès i Montmeló, així com el personal del Circuit”. Amb tot, ha insistit que “el suport i la col·laboració dels aficionats és indispensable pel bon funcionament del dispositiu”. En aquest sentit, ha destacat que “l’objectiu serà garantir la seguretat i la mobilitat i que es faran controls de trànsit d’alcoholèmia i velocitat”. A més, ha demanat que es faci cas de les senyals de trànsit i de les indicacions dels agents en tot moment. Sobretot als accessos al Circuit, on poden desplaçar-se persones a peu i poden haver-hi atropellaments. Així mateix també ha recordat que els aficionats que s’hi desplacin en moto, optin per un equipament adequat per minimitzar riscos en el cas d’aquests col·lectius vulnerables.
El director del Circuit, Josep Lluís Santamaría, ha posat èmfasi en què “les curses són al Circuit i és tan important arribar-hi com tornar a casa. Recomanem sempre l’ús de transport públic, en els darrers anys ha funcionat molt bé i hi ha hagut increment d’usuaris. Pel que fa a la mobilitat d’entrada als pàrquings, vull recordar que per les motocicletes és gratuït i pels cotxes s’ha d’adquirir el tiquet per avançat a la web del Circuit”.
Previsió d’assistents
Aquest Gran Premi de MotoGP s’estima que mobilitzarà més de 60.000aficionats, especialment durant la jornada de diumenge, en què es disputaran les curses de MotoE, Moto2, Moto3 i MotoGP.
Quant al tipus de desplaçament dels espectadors, es preveu una major assistència de motocicletes (al voltant del 50%)en detriment de l’ús del turisme per arribar al Circuit i això afavorirà l’entrada i sortida de les instal·lacions de Montmeló. No obstant, amb un context d’elevada mobilitat de cap de setmana, la recomanació principal és que els espectadors arribin al recinte de Montmeló amb transport públic com a principal alternativa al vehicle privat.
En cap cas els turismes i motocicletes podran estacionar als vorals de les carreteres ni en indrets no habilitats, atès que podrien generar més problemes de mobilitat per accedir al Circuit. Convé destacar que els Mossos d’Esquadra i l’organització activaran els serveis de grues per retirar amb màxima celeritat els vehicles mal estacionats.
Operació retorn
La celebració del Gran Premi de MotoGP coincidirà, especialment diumenge, amb la mobilitat de retorn de les vacances d’estiu, en què es preveu que 255.000 vehicles tornin a l’àrea d’influència de Barcelona, entre les 12 h i les 24 h. Aquesta mobilitat, sumada a la pròpia d’entrada i de sortida de diumenge al Circuit, pot complicar la circulació a les vies de retorn, especialment a l’AP-7, C-33 i C-17. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit demana la màxima prudència en tots els desplaçaments, programar el retorn amb antelació per evitar les hores punta, informar-se de l’estat del trànsit i consultar prèviament possibles alternatives de trajectes amb rutes menys congestionades.En aquest sentit, es recomana l’autopista C-32 nord com a alternativa als possibles embussos que pugui patir l’autopista AP-7.D’altra banda, durant la sortida entre les 15 h de divendres 1 i les 15 h de dissabte 2 es mobilitzaran 425.000 vehicles.
Específicament de cara al retorn de diumenge, l’SCT disposarà els següents carrils addicionals en sentit contrari a l’habitual per facilitar els desplaçaments en sentit Barcelona, si les necessitats del trànsit i les condicions de seguretat ho permeten:
- AP-7 tram nord: entre Sant Celoni i Montornès del Vallès
- AP-7 tram sud+B-23: entre Vilafranca i Molins de Rei
- C-32 tram nord: entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat
En tots aquests trams on hi haurà carril addicional, els camions tindran prohibit fer avançaments i hauran de circular a màxim 80 km/h.
A més, es limitarà la velocitat a 100 km/h entre Gelida i Martorell en sentit Tarragona(divendres de 15 a 21 h i dissabte de 9 a 14 h) ien sentit Barcelona (diumenge, de 15 a 22 h) i els camions tindran prohibit fer avançaments en aquest tram. D’altra banda, tant en l’operació sortida com retorn l’SCT també s’habilitarà altres mesures especials d’ordenació i regulació a la C-65 i GI-662 a la Costa Brava, N-II a Tordera, N-340 al Vendrell, C-14/N-240 a Montblanc, i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles (a excepció de camions).
(CONSULTA TOTA LA INFORMACIÓ EN EL DOCUMENT PDF)
1