Cultura

Savall/Moja

La quarta edició del Festival Jordi Savall s'obre "A la convivència" i a les músiques del món

query_builder   27 març 2024 13:45

event_note Nota de premsa

La quarta edició del Festival Jordi Savall s'obre "A la convivència" i a les músiques del món

  1. El Festival Jordi Savall tindrà lloc entre el 12 i 18 d’agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus
  2. Enguany, els concerts estaran inspirats en la pau, la tolerància i la diversitat cultural
  3. L'organització facilitarà l’accés als concerts de nit amb un servei de transport en autocar des de diferents ciutats catalanes


Savall{"name":"2024/03/27/13/42/2f214ed9-f2d9-446d-9d69-9703196c3380.jpg","author":"ACPC","type":"0","location":"0","weight":3984127}


Avui s’ha presentat al Palau Moja de Barcelona, el programa de la quarta edició del Festival Jordi Savall, organitzat per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA) amb el suport del Departament de Cultura. La presentació ha anat a càrrec de Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural, el mestre Jordi Savall i Martí Santcliment, coordinador general del Festival Jordi Savall.

Un any més, el festival serà un espai de gaudi, transformació i compromís a través de la música i del patrimoni mil·lenari i natural del país. La quarta edició del Festival Jordi Savall, que tindrà lloc entre el 12 i 18 d’agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus, posarà de nou un especial èmfasi en la presència femenina i en l’acollida de programes interpretats per conjunts musicals joves i emergents. Sota el lema “A la convivència” s’exploraran temes com la pau, la tolerància i la riquesa de la diversitat cultural. Una setmana de concerts que oferiran una programació artística amb reconegudes figures internacionals.

Immersos en un context bèl·lic a escala internacional, amb conflictes a diferents països del món, el festival vol ser una pregària per la pau i la convivència i alhora homenatjar i recordar a totes les víctimes de la violència i la tirania al món. Kristian Herbolzheimer, director de l’Institut Català Internacional per la Pau, ha participat amb la lectura del manifest inaugural del festival.

Enguany el festival s’inicia al Convent de Sant Francesc, a la vila de Montblanc (Conca de Barberà), amb un concert dedicat a l’amor i les músiques del Trecento italià. El conjunt Intactvs, sota la direcció del reconegut intèrpret Efrén López, donarà el tret desortida al festival.

Després del pas per Montblanc, el festival es traslladarà al Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) amb un concert homenatge a Marco Polo, per commemorar els 700 anys de la seva mort. Sota la direcció de Jordi Savall, el concert ens portarà a fer un viatge musical amb la participació de reconeguts intèrprets. Aquest concert serà el dia 13 d’agost, a la nit.

Santes Creus esdevindrà, durant uns dies, un refugi de diversitat i tolerància, amb la presència de músics d’arreu del món que expressaran les seves riques tradicions musicals. Entre ells destaquen concerts com “La Veu dels tàrtars” a càrrec de l’Ensemble Ekiyat, liderat per les germanes Alfia Bakieva i Aliya Bakieva, reconegudes internacionalment amb el violí i el saz. També cal esmentar el concert ‘Pythia’, de l’Ensemble Irini, on dialoguen les músiques vocals occidentals i bizantines, amb cants de l’antiga Constantinoble inspirats en el vincle entre feminitat i divinitat.

Jordi Savall, en el projecte “Un mar de músiques” que presentarà el dia 18 d’agost a la nit, fa un diàleg intercultural a través de la música, en aquest cas, procedent dels territoris afroamericans conquerits. Les músiques del Carib, l’Atlàntic i la Mediterrània s’uneixen per establir un diàleg sonor entre elles. Al projecte participen cantants cubanes com Teresa Yanet i Lixsania Fernández, músics convidats de Cuba, Brasil, Estats Units d’Amèrica, Mali i Veneçuela, a més de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, sota la direcció del Mestre Jordi Savall.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del Festival Jordi Savall amb un únic concert el dia 16 d’agost. La Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, ens presentarà una composició inspirada en textos bíblics i de Sant Bernat de Claravall, de l’orde del Cister. Una obra intimista i meditativa que advoca pel perdó i la pau a través de la figura de Jesucrist.

Destacades figures internacionals

Cal destacar la participació en el festival d’artistes i solistes internacionals, com la violinista Alfia Bakieva i el violagambista Paolo Pandolfo, un referent internacional en la interpretació d’aquest instrument. Junts, amb Amélie Chemin, oferiran un concert dedicat al ric repertori per a viola de gamba de l’època del Barroc (16 d’agost a Montblanc).

El reconegut contratenor basc David Sagastume estrenarà el concert dedicat a la recuperació de l’obra del compositor Juan de Anchieta, una de les personalitats més originals i alhora desconegudes del Renaixement ibèric (17 d’agost).

Luca Guglielmi, clavecinista i director d’orquestra, oferirà un concert centrat en la relació artística entre Wolfgang Amadeus Mozart i el seu amic i alumne Anton Eberl. Un concert en el qual també hi participaran destacades figures com el clarinetista Francesco Spendolini i el violista David Glidden (18 d’agost).

Una artista destacada és la reconeguda soprano Núria Rial, que participarà en un dels grans projectes i estrenes del Festival Jordi Savall: el concert "Maurice Ravel: Inspiracions & Metamorfosis" el dia 17 d’agost a la nit al Reial Monestir de Santes Creus. En aquest concert, el Mestre Savall, al capdavant de Le Concert des Nations, i amb la participació també dels reconeguts Manfredo Kraemer, Andrew Lawrence-King i Philippe Pierlot, entre d'altres, presentarà un atractiu programa centrat en les composicions del compositor francès Maurice Ravel. Aquestes composicions dialogaran amb obres de diversos compositors ibèrics i del Barroc, com Joan Cabanilles, Jean-Baptiste Lully, Antonio Martín y Coll, Santiago de Múrcia, François Couperin i Marin Marais.


Compromís del festival

La presència femenina serà protagonista de nou a la programació del festival amb l’orquestra Les Musiciennes du Le Concert des Nations. Una orquestra formada íntegrament per dones, encapçalada per la violinista Alfia Bakieva que, sota la direcció del mestre Savall, interpretarà un atractiu programa de Concerti Grossi d’Antonio Vivaldi i d’altres destacats compositors europeus del Barroc.

El festival continua compromès amb la creació jove i emergent, i per això habilita diversos escenaris per a projectes liderats per ells. La Jove Capella Reial de Catalunya i l’orquestra Les Musiciennes du Le Concert des Nations i L’Ensemble Irini seran alguns dels participants i aquest últim gaudirà d’una residència artística per a la preparació del seu repertori. La residència inclourà activitats participatives amb músics joves de Valls i una gira europea del conjunt. Una iniciativa que compta amb el suport de l’Associació Europea de Festivals de Música, de la qual forma part el Festival Jordi Savall.

El compromís social també està present en el festival treballant en col·laboracions i activitats adreçades al teixit educatiu, cultural i associatiu de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Aquest treball es concreta amb assaigs oberts per a alumnes de música, tallers d’interpretació coral i conferències divulgatives abans dels concerts.


Entrades a la venda i transport accessible

El Festival Jordi Savall posarà a disposició del públic les seves entrades accessible a través del web del festival i també al telèfon 938 04 80 40. Enguany, s’ofereixen entrades a preus accessibles per a tots els públics així com abonaments per a poder assistir als principals concerts del festival.

Per tal de facilitar l’accés del públic als concerts de nit del Festival, es posarà a disposició dels assistents el servei de transport en autocar des de Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Reus. Tothom que desitgi aquest servei podrà reservar la plaça d’autocar en el moment de compra de l’entrada.

El Festival Jordi Savall s’ha adherit a la campanya de Cultura Jove i ofereix descomptes significatius per al públic jove, a més d’una política de preus accessibles i per a tots els públics.

De nou, hi haurà un espai gastronòmic, en el que participen empreses i productors locals promocionant la sostenibilitat mediambiental, que oferiran productes de proximitat per poder menjar o beure amb comoditat abans d’assistir als concerts.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa sobre el Festival

Dossier de Premsa sobre el Festival
PDF | 8946101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia