Consellera Budó

El Govern faculta els arrendataris a negociar una rebaixa del lloguer de mutu acord amb els propietaris de locals de negoci

query_builder   20 octubre 2020 16:23

thumb_up Acords del Govern

El Govern faculta els arrendataris a negociar una rebaixa del lloguer de mutu acord amb els propietaris de locals de negoci

Consellera Budó
  • El Decret llei reparteix els costos entre arrendadors i arrendataris i, d’aquesta manera, els negocis tancats per la Covid-19 podran pagar la meitat del lloguer mentre durin les mesures sanitàries
  • L’executiu ha aprovat noves mesures urgents per donar suport als sectors més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia
  • Budó ha explicat que el Govern a més està treballant en un pla de xoc de reactivació econòmica i social per “tots els sectors afectats sense excloure ningú”
  • El Govern incrementa els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en 420 milions d’euros
  • També s’ha reforçat el pressupost del Departament de Salut amb 300 milions d’euros

El Consell Executiu ha aprovat un decret llei que faculta els titulars dels negocis per iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles per establir, de mutu acord, una rebaixa de l’import de la mensualitat. Aquesta negociació s’haurà de tancar en el termini màxim d’un mes. “L’objectiu precisament és evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball, evitar també la judicialització i afavorir l’acord en el termini màxim d’un mes” segons ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest matí.

El decret llei aprovat avui faculta els titulars dels establiments a iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles per establir, de mutu acord, una rebaixa de l’import de la mensualitat, de l’import del lloguer que paguen cada mes. En cas que l’acord durant aquest mes entre les parts sigui impossible, la nova norma fixa que l’import del lloguer dels negocis tancats per les mesures sanitàries quedarà automàticament rebaixat al 50 %, a comptar des del dia que el llogater hagi notificat la voluntat de negociar. Amb les restriccions en vigor actualment, aquesta mesura afecta bars, restaurants, gimnasos, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques. 

En relació amb aquelles activitats que estan parcialment restringides, i que per tant es poden fer amb un aforament limitat,  si no hi ha acord en la revisió temporal del lloguer, la rebaixa de la quota serà proporcional a la rebaixa de l’aforament que tenen del seu negoci, per tant, la capacitat de dur a terme el seu negoci. Aquest càlcul es podrà fer, fonamentalment, a partir de la limitació dels aforaments i dels horaris d’atenció al públic. temporal del lloguer, la rebaixa de la quota serà proporcional. Segons les restriccions actuals, entre els negocis amb l’aforament o els horaris parcialment afectats per les restriccions hi ha teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

 Segons la portaveu del Govern, “aquest decret llei formula un mecanisme ràpid i eficaç per evitar que el cost de la pandèmia recaigui exclusivament sobre una de les parts del contracte d’arrendament i afavoreix el pacte entre arrendador i arrendatari, però impedeix que la negociació dilati la rebaixa de les quotes”. En aquest sentit, la norma evita la judicialització massiva de la rebaixa dels lloguers, amb uns casos que contribuirien a la congestió dels tribunals, amb unes sentències que arribarien, amb tota probabilitat, quan els negocis ja haguessin abaixat la persiana. Així doncs, segons Budó, el decret suposa una “disposició immediata de regulació”.

 40 milions d’euros per a la restauració i el sector de l’estètica i la bellesa

 En la sessió d’avui, l’executiu ha aprovat noves mesures urgents per donar suport als sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia. La primera mesura consisteix en una subvenció adreçada a autònoms, pimes i microempreses dels sectors de la restauració i d’estètica i bellesa, per al quals el tancament temporal dels seus establiments suposa una disminució dràstica de la facturació. La dotació inicial per a aquesta línia de subvencions s’eleva a 40 milions d’euros, que es podran ampliar en funció de les necessitats. L’import màxim concedit per cada beneficiari serà de 1.500 euros. Per tal de garantir màxima agilitat en l’accés als ajuts, el Govern ha establert un calendari que en simplifica la tramitació. Així, l’acord preveu un termini de cinc dies perquè els establiments afectats traslladin de forma telemàtica les sol·licituds de subvencions, que s’articularan a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

El paquet de mesures aprovades avui inclou també la posada en marxa d’una nova línia de finançament a través d’Avalis de Catalunya i l’ICF. L’objectiu dels préstecs, denominats AVALIS ICF Restauració i Comerç, és impulsar la reactivació dels negocis del sector de la restauració i el comerç apostant per nous models de negoci que contribueixin a rellançar l’activitat, cobrir les necessitats de liquiditat i assegurar el manteniment de llocs de treballs.

Els destinataris dels préstecs són persones treballadores autònomes i microempreses del sector de la restauració i del petit comerç que hagin vist afectada la seva activitat arran de les mesures implementades a causa de la COVID19. La línia de préstecs, dotada inicialment amb 20 milions d’euros, compta amb l’aval del 100% d’Avalis de Catalunya. Aquest import dels préstecs s’ha fixat en 15.000 euros més les despeses de risc i mutualitat inherents a Avalis de Catalunya. Aquests préstecs complementen la resta de solucions financeres que l’ICF i Avalis, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han posat en marxa en els darrers mesos per aportar liquiditat al teixit empresarial afectat per la crisi de la COVID19 i assegurar el manteniment de llocs de treball.

En el torn de les preguntes del periodistes durant la roda de premsa, la consellera Budó ha explicat que el Govern està treballant en un pla de xoc de reactivació econòmica i social que es presentarà en els propers dies. Segons Budó, aquest pla ha de contemplar “tots els sectors afectats sense excloure a ningú” amb la voluntat de “poder acompanyar perquè som conscients de les dificultats que generen les mesures que prenem i que són necessàries”.

Augment de 420 milions d’euros dels pressupostos de la Generalitat 2020

El Govern de la Generalitat ha acordat incrementar els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en 420 milions d’euros, després que el ministeri d’Hisenda hagi garantit el finançament d’un dèficit equivalent del 0,2% del PIB pel 2020. S’aniran transferint recursos en funció de les necessitats que els departaments hagin de cobrir al llarg dels propers mesos.

D’aquests 420 M€, es destinarà un total de 72 M€ a cobrir despeses de caràcter transversal que els comptes del 2020 ja preveien en cas que es generessin nous recursos a càrrec de disposar de capacitat d’endeutament. La distribució prevista als pressupostos és la següent:   

-       26 M€  per a despeses de polítiques en matèria d'habitatge-       20 M€ per a polítiques en matèria de protecció social

-       13 M€ per a despeses polítiques en matèria d'indústria i promoció econòmica

-       13 M€ per a polítiques en matèria de cultura

 La resta del crèdit generat es distribuirà entre els diferents departaments de la Generalitat en funció de les noves necessitats derivades de la pandèmia.

 Reforç del Departament de Salut amb 300 milions d’euros més

Des del Govern s’ha reforçat avui el seu pressupost amb 300 milions d’euros per destinar-los al sistema sanitari català. Uns recursos que li corresponen a Catalunya del fons Covid-19 estatal. La transferència s’afegeix als increments dels pressupostos dels departaments d’Empresa i Coneixement (20 M€) i Cultura (6 M€) aprovats en les darreres setmanes a càrrec del fons Covid. Amb aquest augment del pressupost es reforçarà el finançament del Servei Català de Salut i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona en relació amb la gestió de la pandèmia. També permetrà contractar nou personal per millorar el seguiment de les cadenes de contagi a tot el territori de Catalunya.

El mes de juliol passat, el Govern ja va acordar un augment dels comptes públics per valor de 1.230 M€ amb recursos providents del fons Covid-19. Aquests recursos van permetre reposar la despesa d’aquells departaments que durant els primers mesos de la crisi sanitària van haver d’avançar una part important del seu pressupost anual per cobrir despeses d’emergència, especialment en els àmbits sociosanitari i de salut.

Aquesta partida de 300 milions d’euros permetrà, entre d’altres coses, la creació d’un nou programa de salut pública que preveu la incorporació de fins a 500 persones més als equips de rastreig de Covid-19 a Catalunya.  La part més important d’aquests professionals tindran un perfil administratiu i assumiran la realització de les enquestes de casos i la recollida de contactes de persones amb el coronavirus. A més, comptaran amb personal tècnic sanitari de referència que els orientarà davant els dubtes i els proporcionarà pautes d’actuació a seguir en el desenvolupament de la seva tasca. En una primera fase de la implementació del Programa, ja s’incorporaran 376 enquestadors i 40 referents, que es podria ampliar fins la xifra màxima en funció de l’evolució de la pandèmia. Aquests efectius se sumaran als prop de 2.300 rastrejadors del sistema públic de salut de Catalunya per traçar els nous contagis i identificar-ne els contactes estrets.

I una altra mesura vinculada a la Covid és que el Govern ha acordat mantenir la gratuïtat del 061 mentre duri la pandèmia mentre persisteixi la crisi sanitària. Recordem que aquesta va ser una de les primeres mesures que va adoptar el Govern a l’inici de la pandèmia. Segons ha explicat Budó, “en aquest sentit, la Generalitat assumirà el cost de les trucades al 061, és a dir, tot i que el perceptor de la subvenció seran les companyies de telefonia, els veritables beneficiaris seran els ciutadans”. En els propers dies, es publicarà la convocatòria d’aquestes subvencions, que determinarà les bases i el procediment que aquestes companyies hauran de seguir per sol·licitar l’import no cobrat i el de les trucades futures, mentre siguin vigents les mesures establertes pel PROCICAT.

El Govern avui també ha agilitzat i reforça el pagament a centres residencials i d’atenció diürna del sistema de serveis socials perquè aquests equipaments pugui fer front en les millors condicions als efectes de la pandèmia. Ho ha fet mitjançant la modificació de diversos articles dels decrets llei 19/2020 del 19 de maig i 29/2020 del 28 de juliol.  per pal·liar els efectes de la pandèmia

Aquests dos decrets van adoptar una sèrie de mesures socials i sanitàries que s’han mostrat eficaces en la prevenció i protecció del virus. Amb l’aprovació d’avui, s’amplia l’aplicació de les mesures a nous serveis i es preveu que quedin cobertes totes les places finançades amb recursos públics.

Budó sobre la conferència de presidents: “Serem allà per expressar la veu de Catalunya”

En resposta als periodistes sobre l’assistència a la conferència de presidència, la consellera Budó ha assegurat que el Govern de Catalunya hi assistirà. “Serem allà per expressar la veu de Catalunya en l’àmbit de debat i de discussió dels fons europeus” ha dit Budó que ha afegit que “en funció de l’ordre del dia decidirem quin membre del govern assistirà en aquesta reunió”. La portaveu ha volgut recordar que actualment el Govern no té president i això s’ha de fer visible en aquests moments.

Sobre les properes eleccions en el context de pandèmia, Budó ha recordat que “hem de garantir que tothom tingui dret a vot” i que s’està estudiant de quina manera es pot treballar en el marc de la crisi sanitària per poder garantir el dret a vot de tothom, evitant el màxim la mobilitat i desplaçaments.

Altres Acords

El Govern també ha acordat ampliar amb 85 milions d’euros la línia de finançament a través de l’ICF per continuar amb la línia de préstecs a les comunitats de propietaris per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges.  L’abril de 2019, l’ICF i l’Agència de l’habitatge van signar un primer acord que va suposar un canvi important en l’accés al finançament de les inversions que realitzen les comunitats i omplia un buit llargament reivindicat per tot el sector. Per primer cop, les comunitats de propietaris que necessiten fer obres tenen accés a un finançament en condicions preferents que els permet cobrir l’import total de la inversió. La línia compta amb una dotació total de 100 milions d’euros dels quals 15 ja s’havien aprovat el 2019.

Aquesta línia de crèdit està destinada a finançar les inversions en rehabilitació, eficiència energètica i accessibilitat que facin les comunitats de propietaris.L’import mínim de finançament és de 30.000 euros per comunitat i amb un màxim de 20.000 euros per habitatge. Els préstecs comptaran amb un tipus d’interès fix sobre el qual s’aplicarà una bonificació per part de l’Agència de l’habitatge, reduint-lo fins el 2%. El termini d’amortització serà de màxim 15 anys. Es calcula que amb aquests préstecs es podrà finançar la rehabilitació de fins a 10.000 habitatges de 1.000 comunitats, amb un import mínim de 30.000 euros per comunitat.

A més, el Govern ha aprovat destinar més de 55 milions d’euros per a la construcció, ampliació i adequació de diversos centres educatius: a Rocafort de Queralt, Caldes de Montbui, a Santa Oliva i a la ciutat de Barcelona. Per fer la inversió, subscriurem els respectius convenis amb els Ajuntaments d’aquests 4 municipis.

L’aportació per Rocafort de Queralt serà de 685.000 euros i servirà per a l'execució de les obres de nova construcció de l'Escola Sant Roc d'aquesta població. A Caldes de Montbui, s’ampliarà l'Institut Escola Pic del Vent-El Calderí, amb una línia d'infantil i primària i dues línies d'ESO, amb una aportació d'1’8 Milions d’euros. Pel que fa a Santa Oliva, l’aportació serà d'’1’1 Milions d’euros per a l'execució de les obres d'ampliació de l'Escola La Parellada d'aquest municipi. I finalment, a Barcelona, s’executaran obres de reforma, ampliació i millora de centres públics de la ciutat per valor de 52 milions d’euros.

D’altra banda, el Govern ha aprovat incrementar a 15 milions d’euros les subvencions per afavorir l’autoocupació de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil. El Govern ha decidit destinar-hi gairebé 9 milions d’euros més als 6 milions ja pressupostats inicialment per al període 2020-2021. Amb aquesta iniciativa, es vol potenciar un ajut econòmic finançat per la Iniciativa Europea d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu  que té per objectiu facilitar la inserció laboral dels joves que tinguin menys de 30 anys mitjançant l’autoocupació.

També a l’apartat d’inversions, l’executiu ha aprovat destinar, a través de  l’INEFC, l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, 610.000 euros durant el període 2021-2024 per contractar personal investigador novell en els àmbits de l’educació física, l’activitat física i l’esport, i les ciències aplicades. Aquesta inversió s’emmarca en la línia d'ajuts per fomentar i promoure la recerca científica i la formació de personal investigador en l'àmbit de l'educació física i l'esport i les ciències aplicades a l'esport que l’INEFC té establerta des del 2006. 

També s’han destinat 250.000 euros per la convocatòria d’ajuts de cara a l’any 2021 perquè les entitats que treballen en varietats locals puguin conservar el patrimoni vegetal agrari. D’aquesta manera, es podran fer les conservacions in situ de les espècies que es cultiven a l’hivern i de les quals es recullen les llavors a la primavera-estiu, i també fer assajos de les espècies de cultiu d’hivern.

En un altre àmbit i amb la voluntat del Govern de continuar avançant amb l’objectiu de complir amb la reforma horària i aconseguir una millor racionalització dels horaris a Catalunya, s’ha aprovat el Pla Viure Millor. El Pla, que s’ha compartit i treballat amb el centenar llarg d’institucions i organitzacions que el 17 de juliol de 2017 van signar el Pacte per a la Reforma Horària, planteja tres objectius estratègics: viure amb uns models de gestió del temps més eficients que augmentin el rendiment acadèmic i la competitivitat de les nostres empreses millorant la seva productivitat; viure amb uns horaris més racionals i flexibles que facilitin la conciliació de la vida personal, laboral, formativa, associativa i viure d’acord amb uns hàbits saludables que millorin el benestar i la qualitat de vida. D’aquests tres objectius estratègics se’n desprenen 11 d’operatius que es concreten en 88 mesures a desplegar pels diferents departaments del Govern.

Per tal de millorar els usos del temps de la ciutadania, el pla aposta per mesures  com ara els horaris més flexibles a les escoles; la racionalització del temps a les universitats de Catalunya; estalviar energia i reduir les emissions de CO2; aplicar noves tecnologies o la creació d’un protocol per a la introducció de sistemes d’e-treball a les empreses. El Pla aprovat avui tindrà una vigència de dos anys i serà avaluat, finalitzat aquest període, per tal de procedir a la seva actualització. Segons Budó, “es tracta, sens dubte, d’un innegable impuls a les polítiques del temps a la Generalitat a través del projecte de la Reforma Horària i esdevé una iniciativa pionera a nivell de l’estat espanyol”.

En la reunió del Govern d’avui, també s’han acordat dos convenis de col·laboració: un conveni entre Catalunya i l’Agència de Cooperació Internacional de l’Associació de Municipis Holandesos; i un conveni de col·laboració entre el Departament d'Educació i l’Académie de Bourgogne per promoure un seguit d’accions conjuntes en matèria educativa que tenen com a un dels principals objectius incrementar el coneixement per part de l’alumnat català de la llengua francesa. 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar) 288

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar) 249

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 603