Consellera Budó

El Govern incrementa el pressupost prorrogat per al 2021 amb 1.800 milions d'euros per fer front a necessitats derivades de la Covid-19

query_builder   26 gener 2021 14:34

thumb_up Acords del Govern

El Govern incrementa el pressupost prorrogat per al 2021 amb 1.800 milions d'euros per fer front a necessitats derivades de la Covid-19

Consellera Budó
  • La portaveu Meritxell Budó ha explicat que d’aquesta partida sortiran 618 milions d’euros destinats al nou pla d'ajuts, anunciat ahir, per donar suport als col·lectius més afectats per la Covid-19 durant aquest primer trimestre de l'any 

  

  • Budó ha remarcat que el Govern “està treballant per garantir les eleccions que si s’acaben celebrant el 14 de febrer es facin amb totes les garanties sanitàries pels electors i per a les persones que hauran de treballar” 

     
  • També ha demanat al TSJC la “màxima celeritat en la resolució de la decisió” ja que les eleccions al Parlament de Catalunya són un “esdeveniment importantíssim al nostre país i cal afrontar-se amb totes les garanties” 

     
  • El Govern ha refermat el seu compromís amb la protecció del Delta de l’Ebre i ha aprovat un acord en què insta l’Estat a actuar en emergència, com a organisme competent en matèria de protecció del litoral i també a escoltar la Generalitat i la Taula de Consens en les solucions estructurals a aplicar 

 

 

El Govern ha aprovat incrementar amb 1.800 milions d’euros els pressupostos prorrogats per a l’exercici 2021, que es destinaran a atendre les necessitats urgents de diversos departaments de la Generalitat derivades de la Covid-19. Ho ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha explicat que aquesta dotació és una ampliació que s’efectua a compte dels recursos que li corresponen a Catalunya del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb un marge de l’1,1% del dèficit per al 2021. 

 

Budó ha especificat que d’aquesta partida “sortiran els 618 milions d’euros destinat a un nou pla d'ajuts per donar suport als col·lectius més afectats per la Covid-19 durant aquest primer trimestre de l'any”, que seran majoritàriament treballadors autònoms que han vist reduïts els seus ingressos, micro i petites empreses que han patit una caiguda substancial de la seva facturació i que es comprometen a mantenir els llocs de treball, persones treballadores que estiguin en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), així com els sectors més afectats per les restriccions. La consellera ha puntualitzat que a aquests 618 milions d’euros “cal afegir-hi 876 milions que el Govern ja ha injectat des de l’inici de la pandèmia a l’economia catalana mitjançant les diferents línies d’ajuts directes a empreses i actors socials que han patit directament les conseqüències de la crisi econòmica”. 

 

Dispositiu per a les eleccions 

 

Sobre la convocatòria electoral, la consellera ha recordat que “com que ens trobem en aquesta situació insòlita en què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a situar les eleccions al 14 de febrer quan el Govern havia acordat per raons d’emergència sanitària i per garantir el dret a la participació política posposar-les al 30 de maig, hem de prendre els acords que facin possible que es puguin celebrar des del punt de vista logístic.” En aquest sentit, durant la reunió d’aquest matí, el Govern ha pres coneixement de dos contractes relacionats amb els comicis electorals convocats per al proper 14 de febrer. D’una banda, i amb un pressupost de 499.923 euros, s’ha contractat el lloguer de l’espai i els serveis essencials del Pavelló 1 de Fira de Barcelona, que acollirà el centre de recollida de dades i l’escrutini per aquests comicis. Aquest centre és l’encarregat de centralitzar les dades de totes les fases de la jornada electoral que transmeten els representants de l’Administració, com ara l’obertura dels col·legis electorals, el primer i segon avançament de participació i l’escrutini. D’altra banda, s’ha tramitat també el contracte de subministrament dels impresos electorals amb un pressupost de 65.450 euros, que ha estat adjudicat a l’empresa Pharma Prospect SL. 

 

La portaveu ha explicat que ara mateix el Govern està a l’espera que el TSJC comuniqui si s’ha presentat la demanda per part de la persona denunciant i, a partir d’aquí, “fer la contestació pertinent”. Així, ha demanat al TSJC la “màxima celeritat en la resolució de la decisió” ja que les eleccions al Parlament de Catalunya són un “esdeveniment importantíssim al nostre país i cal afrontar-se amb totes les garanties”. 

 

Tot i la situació d’incertesa, la consellera ha remarcat que el Govern “està treballant per garantir les eleccions, que si s’acaben celebrant el 14 de febrer, es facin amb totes les garanties sanitàries pels electors i per a les persones que hauran de treballar”. Des de l’Executiu s’estan estudiant els protocols per garantir la seguretat dels membres de les meses amb elements com les mascaretes, el gel hidroalcohòlic, els Equips de Protecció Individual (EPI) i fins i tot amb la possibilitat de fer-los una prova PCR o un test d’antígens. Pel que fa als electors, s’han establert unes franges horàries perquè de 9 a 12 hores puguin votar les persones més vulnerables, i de 19 a 20 hores ho puguin fer les persones en quarantena que no hagin votat per correu. 

 

Altres acords de Govern 

 

Durant la reunió d’avui, el Govern ha refermat el seu compromís amb la protecció del Delta de l’Ebre, el manteniment de la seva morfologia, en la mesura del possible i la lluita contra la regressió que pateix. Així, ha aprovat un acord on es reconeix que la solució al problema de fons és estructural, i que a mig termini ha de tenir com a base la mobilització dels sediments del riu. Tanmateix, l’Executiu “també considera imprescindible actuar a curt termini en el reforçament del front litoral del Delta i en l’adopció d’accions per fer front a les situacions d’emergència”, ha explicat Budó. 

 

En aquest sentit, insta l’Estat a dur a terme un seguit d’accions, com a organisme competent en matèria de protecció de la costa i del litoral i de planificació hidrològica en la conca de l’Ebre. Concretament, el Govern li reclama que adopti les mesures d’emergències oportunes per tal de reforçar el front litoral del delta de l’Ebre per defensar-lo dels embats marins. També que aprovi el Pla de protecció del Delta de l’Ebre amb la participació de la Generalitat i de la Taula de Consens pel Delta. Aquest és el document que ha de contenir les mesures estructurals necessàries per evitar la regressió del Delta. Per coordinar aquestes actuacions, el Govern insisteix a l’Estat en la necessitat de constitució d’una comissió mixta amb la Generalitat i la Taula de Consens pel Delta. També li demana que incorpori en el Pla Hidrològic de l’Ebre per al període 2021-2027 les garanties per mantenir el cabal adequat del riu en la seva desembocadura i les mesures adequades per a la mobilització dels sediments. En aquest sentit, l’acord mostra el compromís del Govern a seguir defensant els cabals d’aigua del riu Ebre i la mobilització de sediments en la línia del que proposa el Grup sobre els sediments de la Conca de l’Ebre, creat a instàncies del Parlament, i integrat per la Generalitat, universitats, la Plataforma de Defensa de l’Ebre, la plataforma Campanya pels Sediments de l’Ebre i la Taula de Consens del Delta. 

 

Finalment, el Govern ha nomenat Víctor Guardiola Flores com a conseller delegat de l’Institut Català de Finances.  

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 254

La consellera Budó durant la roda de premsa

La consellera Budó durant la roda de premsa 194

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 381

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined