Foto roda de premsa

El Govern descarta per ara aplicar sistemes de pagament només a Catalunya per circular a les vies ràpides un cop alliberats els peatges

query_builder   31 agost 2021 16:26

thumb_up Acords del Govern

El Govern descarta per ara aplicar sistemes de pagament només a Catalunya per circular a les vies ràpides un cop alliberats els peatges

El Govern descarta per ara aplicar sistemes de pagament només a Catalunya per circular a les vies ràpides un cop alliberats els peatges
  • La portaveu Plaja ha afirmat que “els primers 100 dies de Govern han servit per posar les bases de la nova etapa de represa i transformació: social, verda, feminista i democràtica
  • L’Executiu ha aprovat els decrets que atorguen la Medalla d’Or de la Generalitat a Arcadi Oliveres, a títol pòstum, i a Josefina Castellví, en un acte que es farà el dia 9 de setembre
  • El Govern ha creat la Comissió interdepartamental sobre l’Afganistan per accelerar la resposta a les persones que sol·liciten asil i coordinar-ne totes les accions de les conselleries
  • El Consell Executiu ha donat llum verda a un decret llei per reforçar els drets i l’autonomia de les persones amb discapacitat

“El Govern està estudiant quin ha de ser el model de futur de les carreteres catalanes i com se n’ha de fer el manteniment, però de moment es descarta aplicar cap sistema de pagament que obligui només als catalans a pagar pel manteniment mentre a l’Estat Espanyol se circula gratuïtament“. Així ho ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després que avui finalitzin els peatges de les autopistes. La portaveu ha comparegut un cop ha acabat la primera reunió del Consell Executiu que reprèn el curs polític després de l’aturada d’estiu.

La portaveu ha destacat que “els catalans i les catalanes han pagat massa diners durant massa temps per circular per Catalunya. Es demostra un cop més el greuge i maltractament sistemàtic de l’Estat en matèria d’infraestructures cap a Catalunya”. Plaja ha afegit que “no pot ser que sistemes com la vinyeta només es plantegin aplicar-se a Catalunya i que es generi el debat sobre el manteniment només quan s’alliberen peatges a casa nostra. El que ara s'ha de decidir, s'ha de fer conjuntament i sense generar nous greuges cap a Catalunya”. De moment, Plaja ha informat que el Govern assumirà amb el pressupost de la Generalitat el manteniment de les vies ràpides, malgrat que “el manteniment hauria d’anar a càrrec de l’Estat que acumula un dèficit històric vergonyós.”

En aquest sentit, coincidint amb aquesta finalització dels peatges, el Govern ha adjudicat el manteniment dels trams de la C-32 i C-33, de titularitat de la Generalitat. El contracte suposa una inversió de 8,4 milions d’euros fins al març vinent. Aquest contracte inclou les operacions de vigilància, de conservació i de programació, seguiment i control de 130 quilòmetres de la xarxa, corresponents a la C-32, Montgat-Mataró-Palafolls i a la C-33, Barcelona-Montmeló, així com les connexions amb la carretera N-II, i diversos ramals de connexió de la C-32. 

Per altra banda, la portaveu del Govern ha explicat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet un repàs d’aquests primers 100 dies de legislatura a la reunió del Consell Executiu. Plaja ha assenyalat que "han servit per posar les bases de la nova etapa de represa i transformació que ja ha començat. S'estan posant les bases del futur i preparant el país per les 4 transformacions: social, verda, feminista i democràtica". Així mateix, ha remarcat que “les institucions han pogut recuperar plenament la veu després de molts mesos d’interinatge i de provisionalitat provocada per les ingerències de la justícia espanyola culminades, entre altres accions, amb la inhabilitació del president Torra”

 

La Medalla d’Or de la Generalitat

El Consell Executiu ha aprovat aquest matí els decrets pels quals s’atorga la Medalla d’Or de la Generalitat a Arcadi Oliveres, a títol pòstum, “per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social”, i a Josefina Castellví, “per la seva destacada trajectòria com a oceanògrafa, biòloga, investigadora científica i escriptora”, tal com ha informat la portaveu del Govern. El lliurament del guardó es farà el dia 9 de setembre, en el marc dels actes commemoratius de la Diada.

Patrícia Plaja ha explicat que amb la concessió de la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres la Generalitat “vol honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”. I amb la distinció a Josefina Castellví “vol honorar una de les pioneres de la investigació científica a Catalunya” que, “amb la seva trajectòria i el seu talent, ha obert el camí a moltes dones científiques, fet que –conjuntament amb el seu prestigi i projecció internacional– la situen com un autèntic referent per a les noves generacions de científics”.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. L’any passat, la Generalitat va atorgar la Medalla d’Or a la mestra i pedagoga Teresa Codina i al cantautor Lluís Llach.

 

Comissió interdepartamental sobre l’Afganistan

D'altra banda, el Govern ha donat llum verda la creació de la Comissió Interdepartamental sobre l’Afganistan per accelerar la resposta a les persones que han sol·licitat asil. L’objectiu és fer una estratègia conjunta i coordinar totes les accions dels Departaments relatives a la crisi de drets humans a l’Afganistan.  La portaveu Plaja ha destacat que “el Govern referma el seu compromís d'acollida les persones procedents de l'Afganistan que necessitin asil polític o que vulguin reagrupar-se amb les seves famílies que estan a Catalunya”

La comissió interdepartamental, que es reuneix cada setmana i que s’ha creat a proposta del Departament de la Presidència, està formada per aquest Departament i els d’Igualtat i Feminismes, el d’Acció Exterior i Govern Obert i el de Drets Socials. A més de coordinar totes les accions que facin els diferents Departaments, la Comissió farà un seguiment de les actuacions que se’n desprenguin per identificar les accions necessàries i les responsabilitats i competències de cada conselleria.


Reforç a l’autonomia de les persones amb discapacitat

El Consell Executiu també ha aprovat un decret llei per reforçar els drets i l’autonomia de les persones amb discapacitat. A partir d’ara, les persones amb qualsevol discapacitat podran demanar al jutge o notari que els nomeni un assistent, una persona que s’encarregarà d’ajudar-les a dur a terme aquells actes que no puguin fer per si mateixes, com ara expressar-se, signar, decidir, comprar o vendre. “Amb aquest Decret llei, el Govern adapta la normativa catalana a la Convenció de Nova York, un model de discapacitat basat en els drets, la dignitat i l’autonomia de la persona i, especialment, la seva voluntat i preferències“, ha explicat la portaveu Plaja.

L’assistència és una mesura de suport prevista en el llibre II del Codi civil català. El Decret llei aprovat en detalla i amplia l’abast per adaptar-se a les múltiples situacions que han de fer front les persones amb diversos graus de discapacitat. En aquest sentit, Plaja ha assenyalat que “mentre que la tutela permetia fins ara al tutor substituir la persona en la presa de decisions, la figura de l’assistent està pensada i adaptada ha de tenir en compte la voluntat i els gustos de la persona discapacitada”. El suport pot anar des de la interpretació de textos legals per a qui pateix dislèxia, fins a la gestió de qualsevol aspecte de la vida de qui té una discapacitat intel·lectual severa, com una persona amb un diagnòstic avançat d’alzheimer.

Agenda de la setmana

La portaveu Plaja ha informat que aquest dissabte es farà una jornada de treball en la que hi participaran tots els membres del Govern, el president, el vicepresident i tots els consellers i consellers, a més dels secretaris generals, a la Vall d’en Bas, tal com estava recollit en els acords de Govern. “La jornada servirà per enfocar el curs polític que avui arrenca i perquè cada departament comparteixi amb la resta quines seran les prioritats, les línies mestres i els punts forts de les conselleries”, ha assenyalat.

 

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 159

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 4013

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 254

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined