La portaveu del Govern, durant la roda de premsa

El Govern fixa en 29.326 milions d'euros el sostre de despesa no financera per al 2022

query_builder   5 octubre 2021 14:18

thumb_up Acords del Govern

El Govern fixa en 29.326 milions d'euros el sostre de despesa no financera per al 2022

La portaveu del Govern, durant la roda de premsa
  • L’aprovació d’aquest límit pressupostari és un pas “imprescindible” per a l’elaboració dels comptes de la Generalitat de l’any que ve
  • La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, anuncia que l’oci nocturn reobrirà el pròxim 8 d’octubre i les persones que hi vulguin accedir hauran d’acreditar amb el certificat COVID que tenen la pauta completa de vacunació o bé disposar d’una prova diagnòstica negativa
  • Durant la reunió d’avui, el Govern ha analitzat la “insostenible situació” que viuen els usuaris de Rodalies i ha exigit que, mentre no es produeixi el traspàs del servei a la Generalitat, l’Estat “posi les solucions necessàries” per resoldre tant els problemes conjunturals com els estructurals que pateix la xarxa ferroviària a Catalunya
  • El Govern celebra la posada en llibertat del president Puigdemont i reclama la fi de la repressió
  • El Govern també crea el Fons extraordinari addicional 2021 per als ens locals, amb una dotació de 100 milions d’euros

El Govern ha aprovat avui el sostre de despesa no financera de la Generalitat de Catalunya per al 2022, que es fixa en 29.326 milions d’euros. Es tracta d’un pas “imprescindible” per a l’elaboració dels pressupostos, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.  

Aquesta quantitat marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris per a l’exercici, d’acord amb l’escenari d’ingressos, el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes (SEC 2010).

El càlcul del sostre de despesa s’obté a partir de l’estimació dels ingressos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2022, que inclou els imports de les bestretes del model de finançament comunicats pel Ministeri d’Hisenda i la compensació per la pèrdua de recursos que el canvi del Sistema Immediat d’Informació (SII) de l’IVA ha comportat per a les comunitats autònomes. Aquesta última xifra encara no ha estat comunicada oficialment i és per això que el departament d’Economia i Hisenda ha fet una estimació d’acord amb la informació disponible.

Cal recordar que, des que el Ministeri d’Hisenda va suspendre les regles fiscals a causa de la pandèmia, va establir uns marges de referència del dèficit, en lloc dels objectius de dèficit pròpiament dits. Així, en la reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera, que va tenir lloc el 28 de juliol, va fixar una taxa de referència del dèficit per a les comunitats autònomes del 0,6% del PIB. Aquesta taxa de referència és la que determina l’import del finançament del Fons de Liquiditat i la que s’utilitza per calcular el límit de despesa per al 2022.

L’oci nocturn reobrirà la matinada de dijous a divendres i caldrà presentar el certificat COVID o un test negatiu

La portaveu del Govern també ha anunciat que l’oci nocturn podrà reobrir els espais interiors a partir del pròxim 8 d’octubre amb un aforament permès de fins al 70%, pista de ball i obligatorietat de portar mascareta. A l’espera que el PROCICAT acabi de fixar avui els paràmetres exactes de la resolució que reculli aquesta reobertura, Plaja ha avançat que les persones que vulguin accedir als locals hauran d’acreditar que tenen la pauta completa de vacunació mostrant el passaport Covid disponible a La Meva Salut i ensenyar el document d’identitat. Els responsables del local seran els encarregats de certificar la validesa de la documentació.

Aquelles persones que vulguin accedir a l’oferta de l’oci nocturn de Catalunya i no tinguin la pauta completa de vacunació, hauran de poder acreditar amb un test negatiu (PCR o antígens) que no tenen la malaltia. “D’aquesta manera, l’oci nocturn reobrirà amb totes les garanties sanitàries, però també amb garanties jurídiques”, ha manifestat Plaja. En aquest sentit, el Govern té clara la necessitat de disposar de la validació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per utilitzar el certificat, atesa la potencial afectació de drets fonamentals i també per les repercussions de la seva implantació.

D’altra banda, la portaveu Plaja ha explicat també que, si les dades epidemiològiques ho permeten, es preveu que en les pròximes setmanes la presencialitat a les universitats es reprengui al 100% i l’aforament en esdeveniments esportius i culturals s’ampliï fins al 80%.

El Govern exigeix a l’Estat que solucioni “la insostenible situació” de Rodalies mentre no es produeixi el traspàs del servei a la Generalitat

En la reunió d’aquest matí, el Govern també ha abordat  “la insostenible situació” que viuen fa anys els milers d’usuaris de Rodalies a Catalunya, que s’ha vist agreujada els darrers dies per la vaga de maquinistes “amb escenes que no són pròpies d’un país modern i avançat”.   

El Govern ha tornat a reclamar la gestió d’aquest servei “cabdal” i ha exigit que, mentre no es produeixi aquest traspàs, el Govern de l’Estat “posi les solucions necessàries per poder donar el millor servei als usuaris d’aquest transport públic, així com la voluntat i disposició”.   

“És urgent poder comptar amb un servei ferroviari de rodalies regular, puntual, segur i fiable i així s’ha exigit avui mateix al Govern espanyol”, ha explicat Plaja. En una carta que el president Aragonès ha adreçat al president Pedro Sánchez, el Govern ha demanat amb caràcter urgent tota la informació detallada per part del Govern espanyol, tant de les propostes per solucionar la situació concreta d’aquests dies com també per solucionar els problemes estructurals.  

La portaveu Plaja ha assegurat que el Govern sempre “vetllarà” pel dret de vaga, però ha denunciat l’incompliment dels serveis mínims establerts, fet que està soscavant el dret a la mobilitat dels catalans a un servei de qualitat. Per a Plaja, aquest dret s’està negant des de fa massa anys a tots els usuaris de Rodalies per la desídia i deixadesa de l’Estat espanyol.

“La falta d’inversions que pateix Catalunya en matèria de mobilitat és inqüestionable i des de fa dècades requereix una solució efectiva, eficient i real. Si el Govern espanyol vol resoldre-ho veritablement, són urgents propostes clares en el marc de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat i l’abordatge de totes les derivades, també en matèria laboral”, ha dit la portaveu.

El Govern celebra la posada en llibertat del president Puigdemont

Durant la roda de premsa, la portaveu Plaja ha celebrat, en nom del Govern, que s’hagi deixat lliure el president Puigdemont a Sardenya i s’hagi suspès el procediment d’extradició.

“Es tracta d’un nou descrèdit europeu, per no dir ridícul internacional, de la justícia espanyola. És necessari posar fi de manera immediata a la repressió per part de l’Estat espanyol i aquest Govern ho exigirà tantes vegades com calgui, allà on sigui necessari, fins a aconseguir-ho”, ha declarat.

Finalment, el Govern ha aprovat el Decret llei pel qual es crea el Fons extraordinari addicional 2021 per als ens locals, amb una dotació de 100 milions d’euros. L’objectiu del fons és “pal·liar la pèrdua de recaptació dels ens locals a causa de la crisi econòmica generada per la Covid-19”, segons ha destacat la portaveu Patrícia Plaja. Es podran beneficiar d’aquest fons extraordinari els ens locals, els ajuntaments, els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran, l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a l’àmbit del Barcelonès i les entitats municipalistes descentralitzades.  

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 3336

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 143

1  

Vídeos

Roda de premsa dels Acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 445

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined