El Govern destaca que la reducció històrica de l'atur permetrà consolidar la recuperació econòmica el 2022
  • El conseller Torrent ha presentat a Govern les dades sobre l'evolució de l'atur, on Catalunya tanca el 2021 amb 369.158 persones aturades, el descens més gran de l’atur interanual de la història
  • El Govern ha aprovat un acord per defensar el català als centres educatius i el model d’escola catalana, que “protegirà amb tots els mitjans el personal docent de qualsevol atac il·legítim que puguin patir”
  • El Govern ha validat prorrogar durant 14 dies més les mesures per contenir la Covid-19 i de cara a la cavalcada dels Reis Mags ha demanat portar la mascareta a tots els participants i que s’evitin les aglomeracions


Catalunya ha registrat un descens de l’atur de 128.453 persones l’any passat (-25,8%), la major disminució interanual de la història, que deixa el nombre de persones en situació d’atur en 369.158. Pel que fa a les dades de la seguretat social, l’any finalitza amb 3.519.131 afiliacions, el que suposa el millor desembre de tota la sèrie històrica. Són les dades sobre l'evolució de l'atur a Catalunya durant el 2021 que el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat a la reunió de Govern i que ha detallat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

El conseller Torrent ha qualificat de “molt positiu” l’any 2021 en matèria d’ocupació. “S’ha produït un descens de l’atur interanual que ens situa en el millor desembre des de l’any 2007”, ha afirmat. Torrent ha assenyalat que la bona dada de la reducció de l’atur registrat s’ha vist acompanyada per la creació d’ocupació amb “un increment interanual del 4%, el que suposa el major increment d’afiliació a la Seguretat Social des del 2005”. Amb aquestes dades de 2021, el conseller s’ha mostrat “convençut que l’any 2022 serà el de la consolidació de la recuperació de l’economia catalana i de l’acompanyament dels col·lectius vulnerables”.

El conseller ha destacat que “el Govern està treballant amb un clar objectiu: fer del 2022 l’any de la consolidació, amb més ocupació, de més qualitat, i menys atur”. Torrent ha recordat que “el Govern esmerça els recursos i centra els esforços en la defensa de les persones més vulnerables, les que encara estan a l’atur, i les acompanyem en el camí de trobar feina amb programes de contractació, formació i orientació. Aquest Govern no les deixarà enrere”.

En aquest sentit, el conseller ha posat de relleu la implementació del Pla de Xoc de polítiques actives d’ocupació, que dotat amb 917 milions d’euros s’adreça principalment a joves, dones i persones majors de 45 anys. A més, ha anunciat que el proper 10 de gener el Departament d’Empresa i Treball, a través del SOC, obrirà la convocatòria  de dos programes de foment de l’ocupació a majors de 30 anys dotats amb uns 100 milions d’euros, amb el que preveu afavorir la contractació de més de 5.000 persones.

Protecció del català a les escoles

El Govern ha aprovat un acord per defensar el català a les escoles, el model propi i protegir el personal docent a tots els nivells i per a totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques que tingui la Generalitat a disposició, en el Consell Executiu d’aquest dimarts. ”El Govern considera prioritari i necessari refermar la seva voluntat i el seu compromís de defensa cap a l’escola catalana i per extensió a tota la comunitat educativa”, ha explicat la portaveu Plaja.

La portaveu ha destacat que “el Govern protegirà amb tots els mitjans les persones que regeixen els centres educatius, el personal docent, els i les mestres, i la resta de persones que hi  treballen davant qualsevol atac il·legítim que puguin patir”.  En aquest sentit, Plaja ha remarcat que “s’ha de saber que l’Administració de la Generalitat posarà els serveis d’assessorament, representació i defensa jurídica al seu servei com ja s’està fent”.

Plaja ha recordat que “l’escola catalana és un model d’èxit creat en base el consens polític i social i que no pot està en joc per les amenaces o coaccions que en algun moment puguin patir els mestres i professors”. Davant d’això, la portaveu ha explicat que “s’ha materialitzat en un format institucional el que és una prioritat de Govern, així com "s’ha donat una mostra formal de quina serà la posició del govern respecte a tots aquells que volen interferir en el model de l’escola pública catalana”.

La portaveu ha insistit que “fa anys que hi ha consens entre els principals grups parlamentaris però sobretot hi ha un consens clamorós al carrer”. Així mateix, ha afirmat que “el model d’ensenyament en llengua catalana ha tingut un paper rellevant i ha esdevingut una eina clau per garantir la cohesió social de l’alumnat al llarg d’aquests anys i així ha de continuar sent”.

Pròrroga de les mesures per contenir la covid-19

El Govern ha validat prorrogar durant 14 dies més les mesures per contenir la Covid-19 a Catalunya, tal com va aprovar aquest dilluns la Comissió Delegada del Govern en matèria de Covid-19. Es tracta de les mesures que van entrar en vigor el 24 de desembre i que estaran vigents fins al 21 de gener. La portaveu ha informat que aquest matí s’ha entrat la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tal que avali aquelles mesures que afecten drets fonamentals.

Cavalcada dels Reis Mags

Pel què fa a la cavalcada dels Reis Mags d’aquest dimecres, serà cada municipi qui fixarà els horaris i les característiques exactes de cada cavalcada. És necessari que tots els participants de la cavalcada portin la mascareta i que s’evitin aglomeracions. El Govern recomana als organitzadors que s’evitin recorreguts per carrers estrets i es prioritzin els amples. En aquest sentit, quan Ses Majestats estiguin en un punt fix, es recomana establir sistemes de control d’accés; i sempre que sigui possible, l’accés i sortida han de ser en punts diferents i s’ha de prioritzar els circuits en sentit únic.  

Primer pas de l’avantprojecte de la llei del mar

El Consell Executiu ha aprovat també la memòria preliminar de l’avantprojecte de la llei del mar, una “llei pionera a casa nostra que busca actualitzar, fixar i adaptar tots els continguts normatius relacionats amb la política marítima del Govern, ha afirmat Plaja. El text preveu adaptar les normatives internacionals i europees al desenvolupament d’una política marítima integrada i una economia blava sostenible.

D’acord amb els objectius de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030, la nova norma establirà un marc estructural favorable per a la promoció del coneixement, la innovació i la transferència tecnològica que permetin la progressiva descarbonització dels sectors marítims, l’impuls de la bio economia i l’economia circular en l’àmbit marítim, la reducció de la contaminació del mar i la sostenibilitat en les activitats que es fan al mar. El text també promourà la recerca i la innovació en el medi marí i la costa.

4  

Imatges

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 1235

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 1249

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 1356

Fotos de la roda de premsa

Fotos de la roda de premsa 3684

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern (04.01.22)

Acords de Govern (04.01.22)
PDF | 230