portaveu






  • La Portaveu del Govern parla de “desacceleració” respecte a la darrera setmana i apunta que totes les previsions indiquen que “els pròxims dies arribarem al pic d’aquesta sisena onada”.
  •  Sobre el retorn a les aules, que “continuen sent espais segurs”, el Govern amplia els nomenaments del personal docent per garantir que es cobreixen totes les baixes iguals o superiors a 5 dies.
  •  El Govern ha encarregat al Comitè Científic Assessor en matèria de COVID un informe sobre quin ha de ser l’abordatge de la malaltia a mitjà i llarg termini fins i tot quan aquesta ja s’hagi transformat en una malaltia endèmica.
  •  L’Executiu aprova un Decret llei per facilitar els acords de les juntes de propietaris en temps de pandèmia
  •  El Govern trasllada el seu condol per la mort del president del Parlament Europeu, David Sassoli

 

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que si les previsions de desacceleració de la pandèmia es compleixen “no s’allargarà el confinament nocturn una vegada finalitzi la vigència de l’actual mesura”. Tot i que ha advertit que “no podem abaixar la guàrdia”, ha insistit que  el Govern manté el compromís de flexibilitzar les mesures tan bon punt sigui possible, sense precipitació, però també sense cap mena de demora i “avui no contemplem prorrogar el confinament nocturn més enllà del 21 de gener”.

Patrícia Plaja ha fet aquest anunci durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, on ha admès que, pel que fa a la transmissió de la pandèmia, hi ha “indicis que apunten a una futura millora”. Després de molts dies de crescuda constant, la velocitat de transmissió i el risc de rebrot deixa d’enfilar-se de la mateixa manera que ho venia fent. “Avui veiem, ja que hi ha una desacceleració respecte a les dades de la darrera setmana i, per tant, totes les previsions indiquen que els pròxims dies arribarem al pic, o com a mínim a un altiplà, d’aquesta sisena onada”,  tot i això, ha lamentat que aquesta sisena onada, està deixant xifres rècords de contagis i també de visites als centres d’atenció primària. Només ahir, ha puntualitzat, els centres d’atenció primària van atendre més de 97.000 consultes relacionades amb la COVID.

La portaveu ha assegurat que les mesures preses just abans de les festes de Nadal, “necessàries, però no per això menys doloroses”, estan aconseguint els objectius i les ha justificat insistint que calia reduir la mobilitat i la interacció per rebaixar la propagació del virus i s’està aconseguint.

Plaja ha atribuït la desacceleració de la pandèmia a “raons multifactorials” com “l’excel·lent, meritòria i exemplar” resposta del personal sanitari a l’aplicació de les mesures i sobretot el “compliment de les mateixes per la majoria de la societat” i el continuat “augment de la vacunació”.

Tot i això, la portaveu, malgrat admetre que s’ha aturat el creixement vertical de les dades epidemiològiques, adverteix que “encara és aviat per poder respirar alleujats perquè les xifres no baixen encara tan ràpid com voldríem”. Ha recordat que el nombre de persones hospitalitzades encara continua creixent tot i que  ho fa a un ritme diferent. Avui hi ha 2290 persones hospitalitzades a planta i 520 persones estan a l'UCI

En relació amb el retorn a les aules de l’alumnat després de les vacances de Nadal, i la posada en marxa de nous protocols que flexibilitzen els confinaments, la portaveu ha recordat que òmicron ha impactat amb molta força en la comunitat infantil i adolescent, però ha assegurat que les escoles “continuen sent espais segurs” i sobretot, continuen sent espais “imprescindibles” pel creixement, intel·lectual, emocional, personal, de tots els nostres infants.

Des del Govern s’estan fent tots els esforços necessaris per “ampliar de forma extraordinària” els nomenaments del personal docent i garantir així que es cobreixen totes les baixes iguals o superiors a 5 dies. Només ahir, ha informat la portaveu, es va gestionar el nomenament de més de 1.500 professors i es continuaran cobrint els pròxims dies. Unes substitucions que se sumen a les més de 500 que ja es van fer el passat divendres. Amb l’objectiu de minimitzar totes les vacants provocades per baixes mèdiques, hi haurà nomenaments telemàtics diaris durant tota aquesta setmana i la que ve.

Finalment, la portaveu ha avançat que la Comissió Delegada en matèria de COVID ha encarregat ja al Comitè Científic Assessor en matèria de COVID un informe sobre quin ha de ser l’abordatge de la malaltia a mitjà i llarg termini, tenint en compte l’evolució que ha fet en els darrers gairebé dos anys tant el virus com la vida diària i els hàbits de la societat catalana condicionada per la pròpia pandèmia. Si bé és obvi que aquest repte de futur exigirà una resposta global i coordinada, no només en relació amb la resta de l’Estat Espanyol o a nivell europeu, sinó a escala planetària, el Govern considera imprescindible tenir una avaluació pròpia dels diferents escenaris i en això ja s’està treballant. L’arribada de la variant òmicron podria haver fet entrar la pandèmia en una nova fase, un nou paradigma, i per això el Govern “vol poder tenir analitzats els escenaris a mitjà i llarg termini de la gestió de la pandèmia, fins i tot quan aquesta ja s’hagi transformat en una malaltia endèmica”.

Decret llei per facilitar els acords de les juntes de propietaris en temps de pandèmia

El Govern ha aprovat un decret llei que preveu que les juntes i reunions es puguin fer per videoconferència o per altres mitjans telemàtics, encara que no estigui previst als estatuts ni ho hagin acordat prèviament els propietaris. A més, el darrer pressupost anual aprovat per la comunitat, l’aprovació dels comptes anteriors i la renovació dels càrrecs també es prorroguen fins a la celebració de la nova junta ordinària. La norma té en compte també que, excepcionalment i fins al 30 de juny de 2022, es puguin prendre acords, a instància de la persona que presideix, sempre que els vots es puguin emetre per correu postal o correu telemàtic, i que quedi constància de la recepció del vot.

 

Condol pel president David Sassoli

Finalment, el Govern ha volgut traslladar oficialment el condol a la família del president del Parlament Europeu, David Sassoli , mort aquesta matinada, i ha fet un reconeixement públic a la tasca feta al capdavant d’una de les principals institucions europees a l’hora que ha fet extensiu aquest condol a tots els membres del Parlament Europeu.

 

Agenda setmanal

El president oferirà demà dimecres, a dos quarts de vuit de la tarda, una conferència al Club Siglo XXI de Madrid, un dels espais habituals de conferències polítiques a la ciutat. Una conferència que té per objectiu explicar la tasca que està portant a terme aquest govern, tant en l’àmbit de la pandèmia, com en l’econòmic, el social o també l’emocional. El president hi exposarà els objectius del govern en la qüestió nacional, que passa par l’amnistia i per l’autodeterminació. Una conferència que presentarà l’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. Serà la primera conferència que el president fa a Madrid des de la seva elecció.

També demà la consellera de Cultura presentarà en roda de premsa tots els detalls d’un dels projectes més importants d’aquesta legislatura: el Pacte Nacional  per la Llengua, un tema “cabdal” com és la protecció i el foment de la nostra llengua s’hi treballarà amb la voluntat d’aconseguir el màxim consens possible per part de tots els àmbits implicats, polítics i socials.

4  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 176

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 137

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 135

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 62

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 280