foto de la roda de premsa

El Govern demana a l'Estat espanyol obrir una comissió d'investigació sobre els atemptats arran de les declaracions de Villarejo

query_builder   18 gener 2022 14:05

thumb_up Acords del Govern

El Govern demana a l'Estat espanyol obrir una comissió d'investigació sobre els atemptats arran de les declaracions de Villarejo

 

  • L’Executiu acorda aixecar el confinament nocturn la matinada del dia 21, però mantindrà la resta de mesures vigents, que seran revisades setmanalment en comptes de cada 15 dies com fins ara
  • El Govern també demana a Pedro Sánchez que informi el president Aragonès sobre les actuacions destinades a aclarir la veracitat o no de les declaracions de Villarejo en el marc de la relació bilateral
Foto roda de premsa
El Govern ha acordat avui demanar al Govern de l’Estat espanyol que proposi la creació d’una Comissió d’Investigació sobre la relació i possible implicació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost de 2017, ateses les “greus” declaracions fetes davant l’Audiència Nacional, l’11 de gener de 2022, per part de l’excomissari del Cos Nacional de Policia i excol·laborador del Centre Nacional d’Intel·ligència, José Manuel Villarejo.

Així mateix, l’Executiu demana al president del Govern de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez que, en el marc de la relació bilateral,  informi el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre les actuacions que s’han iniciat o s’iniciaran per tal d’aclarir la veracitat o no de les declaracions del Sr. Villarejo en què implica el CNI en aquests atemptats.

Les declaracions del senyor Villarejo apunten que el CNI hauria tingut coneixement o col·laborat en els atemptats a través de la seva relació amb Abdelbaky es Satti, imam de Ripoll i cap de la cèl·lula islamista que va perpetrar els atemptats. Segons les paraules del mateix Villarejo, ‘es volia donar un petit ensurt a Catalunya’ però el CNI ‘va calcular malament les conseqüències’.

Les declaracions del Senyor Villarejo són “absolutament reprovables per l’angoixa, el dolor i la incertesa que novament creen a les víctimes, al seu entorn i per extensió a tota la societat catalana” ha denunciat la portaveu. Sense perdre de vista el poc valor que tenen les paraules de l’excomissari, és cert que “no és bo que planegi cap ombra de dubte” sobre el paper que va tenir l’Estat Espanyol en els atemptats del 17A. Per esvair de manera definitiva i completa qualsevol dubte d’aquestes greus acusacions de col·laboració amb el terrorisme islàmic, cal investigar a fons aquests fets. I aquesta és la posició que defensa aquest Govern. 

L’Executiu català  considera que el Govern espanyol hauria de ser “el primer interessat” a donar totes les explicacions oportunes, en aclarir aquestes acusacions tan greus i fer desaparèixer qualsevol sospita sobre quin va ser el seu paper en aquells dolorosos i ja condemnats fets.

En aquest sentit, també el Govern català exigeix al Govern de l’Estat la reforma de la llei sobre secrets oficials. El tràmit d’aquesta reforma al congrés dels Diputats “no es pot demorar més” i cal que s’introdueixin millores decidides en relació amb l’òrgan competent per classificar una matèria, reduir els terminis de durada d’un tema com a secret o reservat i reconèixer expressament la facultat del Congrés i el Senat dels tribunals de tenir accés a la informació que considerin necessari reclamar.

 

Situació de la pandèmia

La portaveu del Govern ha alertat que “estem vivint dia rere dia, un rècord de persones contagiades”, avui s’han detectat 48.000 casos, la qual cosa “no és una bona notícia”, però ha assegurat que “si bé encara no hem arribat al pic, sí que totes les tendències apunten a una desacceleració d’aquesta sisena onada”. És per això que el Govern ja ha acordat que no s’allargarà el confinament nocturn. La restricció sobre la mobilitat nocturna és vigent fins a la matinada del 21 de gener, i a partir d’aquella data es podrà circular amb normalitat pels carrers  de Catalunya.

A més, està previst que la resta de mesures que segueixen vigents, aquesta limitació del dret a reunió de 10 persones, les restriccions d’aforament i el tancament de l’oci nocturn passin a revisar-se setmanalment en lloc de fer-ho cada 15 dies com s'anava fent fins ara. “Volem fer una monitorització més intensa per les variacions que estem veient a conseqüència de la vacunació i de la mateixa variant”, ha aclarit la portaveu.

Les mesures adoptades “no han de durar ni un dia més del necessari, però que ningú esperi tampoc una precipitació per aixecar-les”, ha dit la portaveu que  insisteix que el Govern és plenament conscient de les inconveniències que comporten i de l’afectació econòmica i empresarial que suposa per tants sectors, “però les conseqüències de no aplicar restriccions davant una sisena onada que està batent tots els rècords de contagis, no ens les podíem permetre com a societat”.

4  

Imatges

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 124

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 87

Foto reunió del Govern

Foto reunió del Govern 128

Fotos de la roda de premsa

Fotos de la roda de premsa 2463

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 328

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined