rdp govern

La portaveu Plaja lamenta que "ha guanyat l'anticatalanisme" i que "el veritable escull" de la candidatura dels JJOO d'hivern ha sigut el president d'Aragó

query_builder   21 juny 2022 14:57

thumb_up Acords del Govern

La portaveu Plaja lamenta que "ha guanyat l'anticatalanisme" i que "el veritable escull" de la candidatura dels JJOO d'hivern ha sigut el president d'Aragó

  • El Govern ha donat avui el tret de sortida de la nova llei de muntanya, que s’adaptarà a l’actual context de digitalització, internacionalització i canvi climàtic
  • La consellera Vilagrà es reunirà demà amb el ministre Bolaños per abordar el bloqueig existent entre els dos governs i la desconfiança creixent arran del cas d’espionatge Pegasus
  • Per primera vegada el cartell de la Diada Nacional de Catalunya s’escollirà a través d’un concurs obert a qualsevol professional que s’hi vulgui presentar
Rdp Govern

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha lamentat, en la roda de premsa posterior a la reunió Consell Executiu que “ha guanyat l’anticatalanisme”, amb relació als darrers esdeveniments relacionats amb la candidatura sobre els JJOO d’hivern i ha afegit que “el veritable escull d’aquesta candidatura ha sigut el president d’Aragó”. Des del primer moment Catalunya ha treballat per liderar la millor de les candidatures i ha aconseguit fer un projecte potencialment guanyador. “Lamban, però, no ha volgut fer equip amb Catalunya i des del Govern espanyol no només se li han permès totes les sortides de to en contra de les catalanes i els catalans sinó que s’han acabat doblegant a les seves exigències”, ha denunciat. En tot cas, ha recordat que la consellera Vilagrà es va reunir ahir amb el president del COE i li va fer saber que Catalunya “té la feina feta, té una candidatura bona i té la intenció d’aprofitar una oportunitat beneficiosa pel Pirineu i el conjunt del país”.

També en relació amb el Pirineu, el Govern ha donat avui el tret de sortida de la nova llei de muntanya, que substituirà l’actual, que data del 1983 i, per tant, “ha quedat desfasada, obsoleta” i s’adaptarà a l’actual context de digitalització, internacionalització i canvi climàtic. La portaveu del Govern, ha subratllat que la redacció d’aquesta llei posa de manifest que “el compromís d’aquest Govern cap als territoris de muntanya no ve condicionada per cap candidatura” tot i que el Govern manté que la candidatura dels Jocs Olímpics del 2030 “era, és, una oportunitat pels Pirineus”.

En aquest sentit, Plaja ha posat de manifest la implicació del Govern cap als territoris de muntanya amb l’Agenda Pirineus 2030, i ha insistit que l’Executiu ja treballa per la dinamització econòmica, la sostenibilitat i l’arrelament de la ciutadania pels pròxims anys a les comarques de muntanya. Avui, ha conclòs, s’amplia aquest compromís avançant en una nova llei que sens dubte “millorarà el dia a dia de tots els veïns dels municipis de muntanya”. Els “pals de paller” d’aquesta nova llei seran l’impuls de projectes econòmics tractors, l’atracció de capital humà, la innovació en la prestació de serveis, la governança i l’adaptació de les polítiques públiques a l’especificitat del territori de muntanya.

Segons la normativa vigent, componen els territoris de muntanya l’Aran i les comarques de muntanya de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa, juntament amb els municipis de les anomenades zones de muntanya, fora del territori pirinenc. En total són 300 municipis que representen el 46% de la superfície de Catalunya, el 32% dels seus municipis i el 4,5% de la població.

Reunió entre Vilagrà i Bolaños

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu ha avançat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunirà demà amb el ministre de la Presidència del Govern Espanyol, Felix Bolaños. La trobada, que serà a les 4 de la tarda, tindrà un sol punt de l’ordre del dia, abordar el “bloqueig existent entre els dos governs” arran del cas d’espionatge Pegasus, però també fruit d’una “acumulació de fets i deslleialtats en contra dels catalans” que han malmès per complet les relacions i la confiança. La trobada serà a les 4 de la tarda i posteriorment, la consellera atendrà els mitjans de comunicació des de la delegació del Govern a Madrid.

El cartell de la Diada es decidirà per un concurs obert als professionals

Com a novetat d’aquest any, la portaveu ha informat que per primera vegada el cartell de la Diada Nacional de Catalunya, i totes les seves derivades s’escollirà a través d’un concurs obert a qualsevol professional que s’hi vulgui presentar. Amb aquesta decisió es vol “potenciar el talent creatiu”. Plaja ha encoratjat els artistes i professionals del disseny i la comunicació visual que s’animin a participar. Al guanyador se li atorgarà un contracte de 5.000 euros per adaptar la imatge a tots els formats necessaris. Aquest concurs s'ha organitzat amb l'assistència i suport de l'Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics del FAD, per la seva experiència i reconeixement dins del sector.

Acte institucional amb motiu de la Diada de Sant Joan

La portaveu ha fet una crida a “extremar totes les precaucions” de cara a la revetlla de Sant Joan, tenint en compte que sortim d’un episodi d’incendis important en la que s’ha hagut de gestionar l’extinció de més 60 incendis diaris. Plaja ha informat que el Govern està fent un seguiment exhaustiu de la situació i ha avançat que “si tot es manté tal com indiquen totes les previsions i els mapes meteorològics, no es contempla que hi hagi una prohibició generalitzada de l’ús de petards” però ha insistit que des del Govern es considera imprescindible un nou exercici de responsabilitat col·lectiva per minimitzar els riscos.

Patrícia Plaja ha avançat que aquest pròxim dia 23 el govern celebrarà a Palau, per primera vegada, un acte institucional per la diada de Sant Joan. És el primer cop que s'organitza i ha de servir per “celebrar la diada nacional dels països catalans” i on es podran escoltar textos i cançons de Catalunya, de les Illes Balears, del País Valencià, la franja o la Catalunya Nord.

Altres Acords del Govern

El Govern ha aprovat aquest matí la declaració institucional del Dia de l’Orgull, que està assenyalat al calendari pel pròxim 28 de juny. El text, que enguany inclou també les reivindicacions d’entitats membres del Consell Nacional LGTBI, recull l’obligació dels poders públics de “fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i no només això, sinó  desplegar-les amb la màxima potència”. Tothom ha de poder viure amb igualtat de drets i lliures de discriminacions i violències.

Finalment, l’Executiu també ha aprovat un complement de productivitat extraordinari pel personal de neteja, per reconèixer la seva implicació en el primer estat d’alarma de la pandèmia. Es preveu un pagament extraordinari únic amb un màxim de gratificació de 450 euros per treballador “amb la voluntat d’agrair la feina feta en condicions de gran intensitat i d’un desgast físic i emocional molt elevats”.

3  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1788

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 2020

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 83

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 480

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined