El Govern destaca que Catalunya ¿ha resistit¿ i tanca el 2022 amb menys atur i amb rècord d¿afiliacions a la seguretat social

El Govern destaca que Catalunya "ha resistit" i tanca el 2022 amb menys atur i amb rècord d'afiliacions a la Seguretat Social

query_builder   3 gener 2023 15:31

thumb_up Acords del Govern

El Govern destaca que Catalunya "ha resistit" i tanca el 2022 amb menys atur i amb rècord d'afiliacions a la Seguretat Social

  1. El conseller Torrent remarca que “el descens interanual de l’atur del 6,2 % ens situa en el millor desembre des de l’any 2007"
  2. El Govern atorga el Premi Nacional de Comunicació a Olga Viza i el Premi Nacional de Periodisme a Manel Alías
  3. Sobre els pressupostos, la portaveu del Govern ha remarcat que “estem a les portes de segellar els acords”
El conseller Torrent i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern (Foto: Ruben Moreno){"name":"2023/01/03/15/23/3772b06a-6008-412f-a3a1-cd21dc236b96.jpg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":86309}

“Les dades d’atur i d’afiliacions a la Seguretat Social del 2022 permeten concloure que Catalunya ha resistit i avançat en un context molt dur per l’increment de preus, principalment de l’energia”, ha afirmat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la roda de premsa de Govern posterior al Consell Executiu. El conseller ha comparegut per analitzar les últimes dades d’atur a Catalunya, juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

“El món del treball ha demostrat una gran fortalesa davant les dificultats i les incerteses” ha valorat el conseller. Torrent ha subratllat que “tanquem l’any amb un descens interanual de l’atur del 6,2% que ens situa en el millor desembre des de l’any 2007, i superem els 3,6 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, la millor xifra d'un desembre de tota la sèrie històrica”.

Torrent ha posat en relleu que “la robustesa del món laboral català és un punt de partida positiu per encarar un 2023 en què aquestes enormes dificultats i, per tant, la incertesa, es mantindran”.

“Seria precipitat i poc prudent fer una previsió a mitjà termini del 2023, però la realitat econòmica del país em porta a mirar amb un optimisme moderat el futur que ha de venir”, ha afegit el conseller.

Per acabar, Torrent ha ressaltat que el Govern continuarà implementant polítiques de lluita contra l’atur en el marc del Pla de Xoc impulsat des de principis de legislatura. “Ens centrem en tres grans reptes: l’atur de llarga durada; el de les persones joves i la reducció de la bretxa de gènere”, ha reblat el conseller d’Empresa i Treball.

En aquest sentit, el conseller ha destacat l’increment pressupostari d’un 62% previst per al programa Treball i Formació, dels 13 als 21 milions d'euros, per millorar l’ocupabilitat de dones a l’atur que es trobin en situació de violència masclista o en situació d’atur de llarga durada, famílies monomarentals, o en situació de vulnerabilitat social. També ha detallat programes d’ajuts a la contractació de joves i de suport a l’orientació a persones treballadores per afrontar la transformació del model productiu.

Premis Nacionals de Comunicació

Sobre els acords del Consell Executiu, la portaveu del Govern ha informat dels guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació 2022, que enguany redueixen el nombre de guardonats amb tres úniques categories. Així, el jurat ha decidit que el Premi Nacional de Comunicació recaigui per Olga Viza, el Premi Nacional de Periodisme a Manel Alías i el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa per a la marca Cupra.

S’ha distingit la periodista Olga Viza amb el Premi Nacional de Comunicació en reconeixement de la seva llarga trajectòria de 40 anys de professió. La portaveu Plaja ha destacat que Viza és “un referent per a dones periodistes amb la seva feina en un àmbit especialment masculinitzat com és el periodisme esportiu”. Viza va començar la carrera a Televisió Espanyola, amb la cobertura de grans esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona.

El jurat dels premis també ha decidit, per unanimitat, atorgar el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació a Manel Alías, ex aequo amb tots els periodistes, càmeres i professionals de la informació que han cobert la guerra d’Ucraïna pels mitjans catalans. Plaja ha explicat que s’ha premiat el compromís d’Alías “amb la informació, la perspectiva de gènere i la defensa dels drets humans en les seves cròniques des de la regió del Donbass”.

Pel que fa al Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa, que és per a l’equip de màrqueting i les agències amb qui treballa la marca Cupra, la portaveu ha indicat que s’ha valorat haver estat capaços “en només 4 anys i des de Catalunya, de fer-se un lloc en un sector tan competitiu com el de l’automoció”.

Sobre la remodelació dels premis, Plaja ha explicat que s’ha fet per “adaptar-los a la realitat del sector” i reforçar “la singularitat dels premis”. En aquest sentit, s’han eliminat els sectors que s’atorgaven fins ara per fusionar-se en un de sol, de mitjans de comunicació, entenent el caràcter transmèdia de les empreses del sector. La cerimònia d’entrega dels premis tindrà lloc al Palau de la Generalitat el 30 de gener.

Els pressupostos, a les portes de l’acord

Sobre els pressupostos, la portaveu ha declarat que “la negociació avança tant amb el PSC com amb Junts i estem a les portes de poder segellar els acords”. Plaja ha afirmat que en tots dos casos “només es tracta de voluntat política” i confia que “en els pròxims dies sigui una realitat a un acord a quatre bandes”.

Plaja ha detallat que “amb el PSC ja hi ha entesa en el gruix principal. Ja tenim acord tancat en 147 mesures, el que representa el 87% dels punts que els socialistes van presentar”. Sobre qüestions com el Hard Rock o l’ampliació del Prat, la portaveu ha recordat que “es poden parlar, però no dins de la negociació dels comptes perquè són qüestions extrapressupostàries”.

Davant d’això, ha insistit que confien que la negociació “no es dilati més” perquè d’aquests acords “en depenen moltes mesures i ajudes” per a la ciutadania.

El referèndum, pròxim objectiu

Sobre la taula de negociació amb el govern espanyol, la portaveu Plaja ha explicat que “la negociació segueix, és vigent” i que el “següent objectiu del Govern és que els catalans puguin votar, fer un referèndum”.

La portaveu ha remarcat que els primers objectius fixats als acords de juliol de la taula de negociació “s’han complert” i “són inqüestionables”, ja que “s’ha avançat en la desjudicialització”. Davant d’això, Plaja ha assenyalat que el valor de la taula de negociació “són els resultats adquirits i no la foto”.

“És evident que la pressió de les darreres setmanes han tensionat el govern espanyol i aquest és el motiu pel qual no s’ha escenificat la taula de negociació a final d’any”, ha explicat. Davant d’això, Plaja ha informat que “no s’ha fet la taula, ja no la farem ni per als propers dies ni per a les properes setmanes”.

6  

Imatges

La portaveu Plaja, juntament amb el conseller Torrent, durant la roda de premsa (Autor: Ruben Moreno)

La portaveu Plaja, juntament amb el conseller Torrent, durant la roda de premsa (Autor: Ruben Moreno) 82009

El conseller Torrent, juntament amb la portaveu Plaja, durant la roda de premsa del Govern (Autor: Ruben Moreno)

El conseller Torrent, juntament amb la portaveu Plaja, durant la roda de premsa del Govern (Autor: Ruben Moreno) 70462

El conseller Torrent i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern (Autor: Ruben Moreno)

El conseller Torrent i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern (Autor: Ruben Moreno) 86309

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 184422

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 121559

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 163070

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 495571

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined