1. La portaveu Plaja ha explicat que esperen que sigui “un gest decisiu” per tirar endavant uns comptes “amb una inversió rècord en Salut”
  2. El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament d’Interior per promoure polítiques de seguretat des d’un punt de vista feminista
  3. El Consell Executiu ha autoritzat la incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs
El Govern fa un pas endavant per desbloquejar la negociació dels pressupostos i s’obre a estudiar la ronda nord del Vallès
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa de Govern (Foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/01/24/15/52/49a59cfa-970b-46da-ba71-89125ce8d448.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":113444}

Nou intent del Govern per aconseguir que Catalunya pugui disposar de nous pressupostos de la Generalitat per aquest 2023. La portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, ha explicat que “en les últimes hores el Govern ha fet un nou pas per intentar desbloquejar les negociacions dels pressupostos” i que, ara, “per primera vegada, el Govern contempla estudiar totes les opcions, inclosa la ronda nord, com una de les opcions per millorar la mobilitat del Vallès”. La portaveu ho ha assegurat després de la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts.

Sobre aquesta ronda nord del Vallès, la B-40, Plaja ha recordat que “tothom sap que no és el model del Govern”, però “pel bé del país” i per desencallar un acord de pressupostos que “va tard”, el Governha mogut fitxa”. Davant d’això, Plaja ha assegurat que espera que aquest sigui “un gest decisiu” que ha de permetre desbloquejar la negociació que “el PSC sembla que vol enquistada”.

De fet, la portaveu ha subratllat que aquesta “serà la prova del cotó” sobre quins partits tenen voluntat real de tirar endavant els comptes públics. Plaja ha afirmat que si als socialistes “també els sembla insuficient”, doncs “potser voldrà dir que busquen excuses”. Així, ha subratllat que no aprovar aquests pressupostos “és prioritzar interessos de partit” i “seria una greu irresponsabilitat”.

En aquest sentit, la portaveu ha detallat que tenen acords “molt avançats” amb els socialistes i Junts per Catalunya. En concret, 54 mesures que sumen 2.600 M€ amb Junts i 187 mesures que suposen 5.120 M€ amb el PSC. “Fa més de dos mesos que negociem intensament i tancant molts acords tant amb els agents socials i econòmics com amb els grups parlamentaris”, ha afegit. Davant d’això, Plaja ha afirmat que tirar endavant els pressupostos és el “que més urgeix al país” i que la negociació “no es pot dilatar massa més”.

Inversió rècord en Salut i atenció primària

La portaveu del Govern ha assenyalat que els pressupostos per a 2023 que s’estan negociant “compten amb la despesa més gran prevista mai a la història de Catalunya, que per primer cop superarà els 40.000 milions d’euros”. En concret, la despesa assolirà els 41.025 milions d’euros amb “una inversió rècord en Salut i atenció primària” i permetrà consolidar el personal incorporat durant la pandèmia en Salut –fins a 4.370 persones- i Educació –amb 6.804 persones-, entre d’altres. En aquest sentit, Plaja ha remarcat que “cal un pressupost expansiu com el que tenim sobre la taula” amb mesures com “l’actualització de l’IRSC un 8% per primera vegada en 10 anys”.

D’altra banda, la portaveu ha indicat que els pressupostos també són “imprescindibles” per fer front a les demandes del sector educatiu o del sector sanitari que aquesta setmana tenen vagues convocades. “El malestar i les retallades fa anys que s’arrosseguen i és precisament aquest Govern qui està donant resposta, però per fer-ho calen recursos, calen pressupostos”, ha dit la portaveu.

Mirada feminista a Interior

Pel que fa els Acords de Govern, el Consell Executiu ha donat llum verda el Decret de reestructuració del Departament d’Interior. Plaja ha explicat que una de les modificacions que contempla la nova estructuració és la creació del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals, que promourà “un enfocament de la seguretat i les emergències des d’una vessant social i feminista”.

Incorporació al Consorci del Besòs

També s’ha aprovat la incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs, del que ja en formen part els ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El Consorci vol facilitar la unitat d’acció pública i la coordinació en el seu àmbit territorial. La Generalitat hi aportarà anualment 800.000 euros, gairebé el 40% del total.

La portaveu ha informat que la incorporació deriva de l’interès i la participació activa que tenen dos departaments, els de Territori i Cultura, “en la transformació del riu Besòs i, específicament, en el sector de les Tres Xemeneies”, que ha de servir per impulsar, entre altres projectes, el Catalunya Media City.

Agenda per als pròxims dies

El Govern participarà aquest dimecres en l’acte en commemoració del Dia de les Víctimes de l’Holocaust que es farà a Barcelona. I dijous, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret presidirà al Palau de Pedralbes el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) per analitzar la situació humanitària derivada del conflicte d’Ucraïna i estudiar la resposta que pot continuar donant el Govern.

4  

Imatges

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno) 1293544

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno) 1505254

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno) 1350743

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, informa en roda de premsa (Foto: Arnau Carbonell)

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, informa en roda de premsa (Foto: Arnau Carbonell) 113444

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 78215