• Aconsellarà el Govern de la Generalitat en polítiques orientades a impulsar la reactivació econòmica de Catalunya 
  • El Consell serà presidit per Salvador Alemany i estarà format per un màxim de 15 membres, que no percebran cap tipus de retribució
  • El Govern també ha acordat els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per al 2010, vigents mentre no s’aprovin els pressupostos per al 2011
  • El Consell Executiu, a més, ha encarregat al conseller d’Economia i Coneixement que porti endavant les actuacions necessàries per encarregar una auditoria financera
  • A la reunió de Govern també s’ha nomenat Josep Antoni Duran i Lleida com a president de la part catalana de les quatre comissions Estat-Generalitat i els delegats territorials

El Govern ha aprovat avui el Decret de creació del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), un òrgan que assessorarà el Govern de la Generalitat en polítiques orientades a impulsar la reactivació econòmica de Catalunya. L’Executiu també ha aprovat el decret mitjançant el qual es designa Salvador Alemany i Mas president d’aquest consell assessor.
 
Aquest acord s’emmarca en el context d’un Govern “que vol ser ajudat i demana ajuda”, tal com ha especificat el secretari general de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Homs també ha recordat que aquells que participin al Consell no rebran cap retribució econòmica. Concretament, aquest òrgan estarà format, a més del seu president, per un màxim de 15 membres nomenats pel president de la Generalitat, a proposta del president del Consell.
 
Aquest nou òrgan s’encarregarà d’assessorar sobre les qüestions que li siguin plantejades pel Govern per tal d’impulsar el procés de reactivació econòmica de Catalunya. També proposarà actuacions en funció de l’evolució econòmica per tal d’anticipar els seus efectes en els sectors públic i privat. A més, recolzarà, a petició del president de la Generalitat, processos de negociació que impliquin la participació del Govern o del Parlament amb institucions de l’Estat o organitzacions internacionals, entre altres.
 
Homs també ha anunciat que a la reunió del Govern de la setmana vinent es preveu aprovar la constitució del consell relatiu a la Sanitat, que el president Mas es va comprometre a crear en el seu discurs d’investidura.
 
Pròrroga dels pressupostos
 
El Govern també ha acordat avui els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per al 2010, que seran vigents mentre no s’aprovin els pressupostos per al 2011. Com a conseqüència del procés electoral dels darrers mesos, no ha estat possible tramitar el Projecte de llei de pressupostos per a aquest exercici, i d’acord amb el que preveu la Llei de Finances Públiques de Catalunya, els pressupostos de l’any 2010 es van prorrogar automàticament el passat 1 de gener.
 
El Decret aprovat avui consolida per al període de pròrroga les mesures de contenció de la despesa pública aprovades a mitjans de l’any passat. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha explicat que aquest decret és fruit d’una “necessària màxima prudència amb tot allò que afecta l’utilització dels recursos públics”.
 
Primers passos per a l’auditoria financera
 
El Consell Executiu d’aquesta setmana també ha demanat al conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que porti endavant les actuacions necessàries per poder encarregar una auditoria financera, tal com el president Mas es va comprometre en el seu discurs d’investidura. L’objectiu, ha explicat Homs, és el de “clarificar” la situació econòmica de la Generalitat i, particularment, la del dèficit. El portaveu del Govern també ha aclarit que l’auditoria no té un “ànim de revenja cap a ningú” sinó que vol “donar compliment a la idea de transparència” i “de situar les coses com estan”.
 
Nomenaments
 
El Consell Executiu ha nomenat Josep Antoni Duran i Lleida com a president de la part catalana de les quatre comissions Estat-Generalitat: la Comissió Bilateral Generalitat-Estat; la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat; la Comissió Bilateral d’Infraestructures i la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat.
 
El portaveu del Govern s’ha referit a Duran i Lleida com una “persona que té un caràcter destacat des del punt de vista de coneixement de la realitat política de l’Estat” i ha explicat que el Govern creu que aportarà “un valor indiscutible als processos de negociació i de relació bilateral” entre la Generalitat i l’Estat.
 
Homs també ha anunciat que Duran i Lleida assistirà a la reunió de Govern de la setmana vinent en qualitat d’aquest càrrec. El president Mas ha encarregat a tots els consellers “fer un repàs exhaustiu de tots els assumptes pendents en relació amb Madrid”, tal com ha explicat el secretari general de la Presidència i portaveu del Govern. Per tant, el punt central de la propera reunió recaurà en com “enfocar i prioritzar les relacions i temes pendents que hi ha amb Madrid en el marc de totes aquestes comissions”.
 
Finalment, en la reunió d’aquesta setmana, el Govern també ha nomenat els seus delegats territorials. Així, el nou delegat territorial del Govern a Girona serà Eudald Casadesús; el delegat territorial del Govern a Barcelona serà Salvador Jorba; el delegat territorial del Govern a Tarragona serà Joaquim Nin; el delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre serà Xavier Pallarès; el delegat territorial a la Catalunya Central serà Jordi Moltó; el delegat territorial del Govern a Lleida serà Ramon Farré; el delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran serà Albert Alins, i el delegat territorial del Govern a Madrid serà Jordi Casas.

2  

Imatges

Foto del Consell Executiu

Foto del Consell Executiu 461

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 305

5  

Vídeos

Tall de vídeo: Homs destaca que el nomenament de Duran Lleida aportarà valor indiscutible a les negociacions amb l'estat espanyol

Tall de vídeo: Homs emmarca la creació del Consell Assessor en el missatge d'un Govern que vol ser ajudat i demana ajuda

Tall de vídeo: Homs explica que el decret de pròrroga dels Pressupostos respon a una situació de màxima prudència

Tall de vídeo: Homs reitera que l'auditoria econòmica no respon a la voluntat d'actuar en contra de cap govern anterior

Vídeo íntegre de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 112