Es definiran quinze projectes d’intervenció sociourbana entre una selecció d’àrees amb indicadors recurrents de risc social

El Govern dona llum verda al programa temporal del Pla de millora de les biblioteques amb l’objectiu d’augmentar els nivells de comprensió lectura de l’alumnat

També s’ha aprovat un ajut de 400.000 euros a ACNUR per prevenir la violència sexual entre refugiades sirianes al Líban


Foto roda de premsa {"name":"2023/10/24/15/05/5a430f4a-0810-4c69-99e9-a1f6a3a2966e.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":135837}

El Govern ha aprovat el projecte Barris amb Futur per impulsar la prosperitat i la cohesió social a Catalunya. Es definiran quinze projectes d’intervenció sociourbana on es promouran accions al voltant de tres grans eixos: espai de sociabilitat, condicions de vida i igualtat d’oportunitats. Així ho ha explicat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per informar dels acords presos aquest matí per l’Executiu. El conseller ha assegurat que “en un país que creix, que crea ocupació no pot ser que una part del país es quedi despenjada” i ha afegit que “aquest pla de barris de caràcter social pretén revertir aquesta situació d’entrada posant-hi el focus”.

Barris amb Futur posa el focus tant en la intervenció de l’administració pública com en la capacitat d’organització comunitària. El conseller de Drets Socials ha detallat que els 15 barris que s’escullin tindran “una fortíssima complexitat de caràcter social” i ha afegit que “les intervencions que es desenvolupin han de permetre durant aquest any i el 2023 establir noves metodologies d’intervenció de les polítiques socials i urbanes amb el repte d’assolir una Catalunya socialment cohesionada”.

Campuzano ha explicat que el projecte Barris amb Futur, “a diferència d’altres iniciatives de les mateixes característiques, vol focalitzar de forma integrada, d’entrada, totes les actuacions de la Generalitat i després les intervencions dels ajuntaments i de les entitats socials”. “Anem a posar l’accent a la intervenció sociocomunitària perquè una de les conviccions que té el Govern és que on més capital social i comunitari, més capacitat de revertir les situacions de pobresa crònica” ha dit el titular del Departament de Drets Socials.

Les accions concretes es decidiran en cada zona però parteixen de tres eixos d’intervenció generals, que són:

  1. Espais de sociabilitat (equipaments, espais públics, organització veïnal).
  2. Condicions de les persones que viuen en aquests barris (habitatge, ocupació, cures).
  3. Igualtat d’oportunitats, especialment centrats en la infància i l’adolescència (educació, lleure, accés a la cultura, llengua, equitat de gènere, salut).

Paral·lelament, es durà a terme un acompanyament acadèmic orientat a l’anàlisi de les necessitats socials, la formació tècnica en metodologies comunitàries en política pública i l’avaluació dels treballs fets. Un procés que ha de servir per generalitzar i estendre aquest tipus d’intervenció comunitària al conjunt del país, tal com recull la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles. També es preveu crear un Consell de Seguiment del Projecte Barris amb Futur amb la participació dels diferents departaments de la Generalitat implicats, del municipalisme, del Tercer Sector social i del moviment veïnal. I organitzar una Conferència Barris amb Futur a finals de l’any vinent per culminar el projecte.

Pla de millora de les biblioteques escolars per augmentar la comprensió lectora de l’alumnat

El Govern ha aprovat el Pla de millora de les biblioteques escolars amb l’objectiu de reactivar-les i alhora incrementar els nivells de comprensió lectora del conjunt de l’alumnat. Aquesta és una de les mesures que s’emmarca en el Pla Nacional del llibre aprovat per l’Executiu el passat mes de juliol, per fomentar l’hàbit lector i la lectura en català.

El Pla, que s’inicia aquest curs escolar, tindrà una durada de tres anys, fins el curs 2025-2026. Comença de forma pilot en 50 centres educatius -35 públics i 15 concertats-, i s’ampliarà progressivament fins a 400 centres més en centres públics i concertats. 

Patrícia Plaja ha dit que “des del Govern som conscients que estudis recents, com l’Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora assenyalen un descens de la competència lectora i alerten sobre les conseqüències que aquesta davallada pot tenir en el procés educatiu de l’alumnat. És precisament per això, amb l’objectiu de revertir aquesta situació que a cada curs escolar, des del Departament d'Educació, s’acompanyarà a 200 centres a través de xarxes territorials, per reduir les necessitats en matèria de comprensió lectora i augmentar-ne l’orientació”.

Avui el Govern també ha tirat endavant l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050, el full de ruta elaborat per l’Assemblea Urbana de Catalunya, integrat per totes les administracions catalanes i per representants del teixit acadèmic, associatiu, sindical i empresarial per fer front a la transició ecològica i la digitalització i generar oportunitats arreu del país amb l’horitzó del 2050.

La redacció va anar acompanyada d’un procés de participació ciutadana amb unes 700 persones i també hi van participar uns 200 menors d’entre 8 i 17 anys a través del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya. El document final de l’Agenda fou ratificat per aquest ens el juny del 2022. Segons ha explicat la portaveu, “amb l’aprovació, avui, el Govern posa fi a la tramitació d’aquest instrument, que vol traduir i adaptar a escala catalana la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides per guiar el desenvolupament urbà sostenible les properes dècades”.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui un ajut directe per a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). En concret ha aprovat destinar 400.000 euros a un projecte de prevenció de la violència sexual entre dones sirianes al Líban. Un projecte que atén actualment 4.000 dones i nenes, refugiades sirianes al Líban, que han sigut víctimes de violència sexual i de gènere. La portaveu del Govern Una prova més del compromís d’aquest Govern amb la Cooperació al Desenvolupament (el pressupost ha augmentat un 30%) i més concretament amb la Cooperació Feminista.

“El govern de l’Estat haurà complert quan la plena oficialitat del català sigui efectiva”

Sobre la tramitació de l’oficialitat del català a Europa, la portaveu ha celebrat que continuï i “no hi hagi vetos”. “Rebem amb positivisme que alguns estats membres hagin fet explícit el seu suport. Ha de quedar sempre claríssim que el què hem d’aconseguir és la plena oficialitat del català, no és cap excepció, és un tema de justícia lingüística que esperem que sigui una realitat el més ràpid possible” ha dit Patrícia Plaja. La portaveu ha afegit que “el govern de l’Estat haurà complert quan la plena oficialitat sigui efectiva”.

3  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu  del 24.10.23 (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la reunió del Consell Executiu del 24.10.23 (Autor: Rubén Moreno). 122827

Fotografia de la reunió del Consell Executiu  del 24.10.23 (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la reunió del Consell Executiu del 24.10.23 (Autor: Rubén Moreno). 151167

Fotografia durant la roda de premsa (Autor: Arnau Carbonell).

Fotografia durant la roda de premsa (Autor: Arnau Carbonell). 135837

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern del 24.10.2023

Acords del Govern del 24.10.2023
PDF | 262808