Roda de premsa

El Govern regula el lloguer de temporada i el d'habitacions

query_builder   24 abril 2024 14:41

thumb_up Acords del Govern

El Govern regula el lloguer de temporada i el d'habitacions

  1. S’aprova un Decret llei que omple els buits de la Llei estatal pel dret a l’habitatge, i estableix un règim sancionador per garantir l’efectiva i directa aplicació de la contenció del preu dels lloguers
  2. L’Executiu acorda una bateria d’accions per enfortir la pagesia davant la sequera persistent. Destaquen tres noves convocatòries d’ajuts amb un total d’11,4M€
  3. En l’àmbit educatiu, el Govern impulsa actuacions de millora de la competència matemàtica i lectora
Roda de premsa {"name":"2024/04/24/14/48/eb16e7f0-d532-45ee-bb05-30b9d6b3c644.jpeg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":187086}


La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i la consellera de Territori, Ester Capella, han comparegut, en roda de premsa per informar dels acords presos pel Govern després de la reunió setmanal del Consell Executiu, que aquesta setmana amb motiu de la Diada de Sant Jordi ha estat en dimecres. La consellera Capella ha acompanyat avui la portaveu perquè els temes més destacats aquest matí a la reunió del Consell Executiu són acords rellevants per seguir avançant en el dret a l’habitatge. “L’habitatge és una prioritat política i un dret que hauria de ser fonamental i hem de garantir-lo per fer una societat més justa i amb igualtat d’oportunitats per a tothom” ha dit la consellera en l’inici de la seva intervenció.

El Govern ha aprovat avui un Decret llei que regula els arrendaments temporals i el lloguer d’habitacions. La norma, que conté també unes obligacions en matèria d’informació i un règim sancionador, respon a la necessitat urgent i inajornable de salvaguardar els drets de les persones arrendatàries i garantir l’efectiva i directa aplicació de les mesures que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge respecte a la limitació dels preus del lloguer. Segons Capella, “la llei estatal d’habitatge no és la llei que nosaltres voldríem però el Govern la desenvolupa perquè en tenim l’obligació. Hi ha un deure urgent per part de la Generalitat de seguir regulant aquells aspectes que la legislació estatal no va incloure. I ara el què fem amb aquest decret acabar d’omplir buits que la llei estatal havia deixat”.

Per això, el Decret llei obliga que en tots els contractes de lloguer hagi de constar la causa o finalitat de l’arrendament. Si no es diu, es considerarà habitatge permanent. Pel que fa a l’arrendament de l’habitatge per habitacions, la norma especifica que la suma de les rendes pactades en els diversos contractes de vigència simultània d’un habitatge ubicat en una zona de mercat residencial tensat no pot superar la renda màxima que li seria aplicable si es llogués com a habitatge unitari. D’altra banda, introdueix una sèrie d’obligacions en matèria de publicitat i informació i un règim sancionador per a qui les incompleixi. D’aquesta manera, en els anuncis, les ofertes i els contractes de lloguers és obligatori informar sobre el preu de referència del lloguer que resulti del sistema d’índexs, la renda del darrer contracte vigent dels últims cinc anys i la condició de gran tenidor del propietari, si és el cas. Segons Ester Capella, “calia adoptar amb caràcter d’urgència aquestes mesures i evitar que s’acabin consolidant pràctiques que eludeixin l’aplicació de la llei i que, en definitiva, allò que s’havia previst a la llei quedi sense efecte”.

Aprovada una bateria d’actuacions per enfortir la pagesia

El Govern ha aprovat avui un Decret llei que inclou un conjunt d’accions per enfortir la pagesia davant la sequera persistent. Entre les mesures aprovades, hi ha tres nous ajuts adreçats a les explotacions agràries de Catalunya, més afectades per la situació de sequera, i amb els què es vol contribuir a la recuperació de la rendibilitat d’aquestes explotacions. En concret, el decret inclou un nou ajut d’un total de 3,4 milions d’euros per a les explotacions de conreus herbacis anuals d’hivern, conreus farratgers i conreus hortícoles de determinats municipis de la zona de reg del Baix Ter, del Baix Fluvià i de la Muga i als municipis de l’àmbit de reg dels pantans de Riudecanyes, Guiamets, Margalef i La Palma d’Ebre. També hi ha ajuts pels conreus de blat de moro i les superfícies d’arròs no sembrades. Per aquesta línia d’ajuts estan previstos 6 milions d’euros. I el tercer ajut té per objectiu compensar les pèrdues de producció esperada en aquells recintes en què s'opti per realitzar una aclarida total de fruita dolça. El total destinat aquest ajut és de 2 milions d’euros. Segons Patrícia Plaja, “una setmana més, s’impulsen noves accions concretes amb dotacions econòmiques per un sector imprescindible, cabdal pel bon i normal funcionament del nostre país, amb l’objectiu de minimitzar-los les conseqüències d’una falta de pluges”.  

En l’àmbit educatiu, el Govern ha tractat dues qüestions relacionades amb la millora dels aprenentatges bàsics, amb la finalitat de millorar els resultats educatius. Concretament, s’han impulsat actuacions de millora de la competència matemàtica i lectora. Pel que fa el primer àmbit, el Govern avui ha aprovat la creació del programa Florence per a incidir en els 200 centres amb més possibilitats de millora de la competència matemàtica.Un programa que tindrà una durada de 3 anys, a partir del curs 2024-2025, i crea un equip amb 12 docents de primària i 2 de secundària. L'objectiu és que els centres participants assoleixin resultats superiors a la mitjana dels centres de la seva tipologia” ha explicat la portaveu del Govern. Pel que fa a la millora de la competència lectora, l’actuació més destacada és la creació de xarxes de centres que treballaran intensament aquesta competència.

Èxit total de participació en la Diada de Sant Jordi

Durant la roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut expressar, en nom del l’Executiu, “l’alegria d’haver pogut celebrar un any més a Catalunya, amb un èxit total de participació, la Diada de Sant Jordi, una de les festes més populars i estimades de casa nostra. Va tornar a desbordar ahir de literatura i roses tots els racons de Catalunya”.  

Altres Acords

El Govern avui també ha pres altres acords destacats com la incorporació de 44 professionals per atendre els infants víctimes de violència sexual de les Unitats Barnahus. També en l’àmbit cultural destaca l’aprovació d’una partida, per valor de gairebé 6 milions d’euros, destinada a la licitació del projecte i la direcció d’obres que ha de definir la transformació i ampliació de l’edifici Turbines del Catalunya Media City.

3  

Imatges

Fotografia de la vicepresidenta, Laura Vilagrà, dirigint-se a la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la vicepresidenta, Laura Vilagrà, dirigint-se a la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno) 2413973

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno). 2475564

Fotografia de la consellera de Territori, Ester Capella, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la consellera de Territori, Ester Capella, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno). 187086

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern (24.04.2024)

Acords del Govern (24.04.2024)
PDF | 362100

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined