- Aprovat un paquet de mesures per accelerar l’obra pública i les inversions estratègiques
- El Govern impulsa un Registre unificat del càncer a Catalunya
- El Comitè d’Ètica dels Serveis Socials es transforma en un òrgan assessor de l’Executiu i de la resta d’administracions

El Consell Executiu ha aprovat avui un decret llei que modifica diversos textos legislatius amb l’objectiu conjunt d’agilitar la construcció d’habitatge protegit, ampliar el parc d’habitatge assequible a Catalunya i assegurar que aquesta qualificació esdevé permanent. “Ens trobem en un moment d’emergència en l’habitatge. Aquesta dificultat de poder viure a Catalunya a un preu raonable, fa imprescindible una política activa de construcció d’habitatges, a més d’accions concretes per fer que s’escurcin els temps entre l’inici del projecte i el lliurement de claus final” ha assegurat la portaveu del Govern en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
El Decret llei, que haurà de ser convalidat al Parlament en el termini d’un mes, té en compte la construcció de nous habitatges i, a la vegada, també tot aquell seguit de decisions que, a més de la construcció, permetin augmentar el nombre d’habitatge protegit respecte el total del parc. L’objectiu a llarg termini és arribar al 21% d’habitatge assequible respecte la totalitat del parc públic.
Entre les principals accions, destaca la qualificació permanent com a Habitatge de Protecció Oficial de tots els immobles adquirits per tanteig i retracte, així com l’aprovació d’un mòdul únic per al lloguer i la venda d’aquests habitatges a tot Catalunya. A més, es flexibilitza el procés de concessió de llicències eliminant el requisit del projecte executiu abans d’iniciar les obres, fet que permetrà reduir els terminis de construcció.
També es posa en marxa el Registre de Grans Tenidors per identificar habitatges susceptibles de mobilització pública, es redueix del 10% al 5% el dipòsit obligatori de finances en habitatge per alliberar 80 milions d’euros destinats a promoció residencial, i es facilita l’accés al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial. A més, s’amplien els supòsits de tanteig i retracte en municipis amb mercat residencial tens i es promou la instal·lació d’energies renovables en habitatges assequibles, entre d’altres.
Noves mesures per accelerar l’obra pública i les inversions estratègiques
El Govern ha aprovat avui un nou paquet de mesures per accelerar els tràmits contractuals en la licitació i execució d’obra pública, així com per impulsar inversions de caràcter estratègic. Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla Catalunya Lidera, que té per objectiu millorar la competitivitat de Catalunya i reforçar el seu posicionament a escala europea.
Les mesures aprovades es desenvoluparan i es concretaran en un decret llei que el Govern aprovarà el pròxim dia 4 de març. El procés es fa amb la màxima seguretat i amb la voluntat de guanyar eficiència.
La nova regulació donarà més marge als departaments i entitats del sector públic perquè puguin licitar obres de forma directa, ja que eleva de 2 a 15 milions d’euros el llindar a partir del qual la gestió de les obres s’ha d’encarregar a l’empresa Infraestructures.cat. També es potenciarà la participació de les pimes en la contractació pública i l’ús d’eines com els convenis marc per reduir els terminis d’adjudicació.
Finalment, l’acord també fixa un termini de dos mesos per a la constitució del nou operador que coordinarà les inversions previstes al Pla Catalunya Lidera
El Govern impulsa un Registre Unificat del Càncer a Catalunya
Finalment, el Consell Executiu també ha aprovat la creació d’un Registre Unificat del Càncer “amb l’objectiu de millorar l’estratègia de lluita contra aquesta malaltia”. L’executiu ha donat llum verda a una consulta pública prèvia a l’elaboració del decret que regularà aquest nou registre.
Actualment, Catalunya disposa de diversos registres poblacionals i hospitalaris, però cap d’ells abasta tot el territori de manera unificada. La nova base de dades permetrà integrar la informació existent, millorant la planificació, la prevenció, l’avaluació de resultats i l’atenció als pacients.
El nou registre garantirà la connexió i coordinació dels registres actuals, eliminant duplicitats i millorant la qualitat de les dades. A més, facilitarà l’anàlisi i transformació de la informació per potenciar la recerca i la innovació en l’àmbit oncològic a Catalunya.
Comitè d’Ètica dels Serveis Socials
Finalment, el Govern també ha aprovat un decret que impulsarà la transformació del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya (CESSC) en un òrgan assessor de l’Executiu, de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de la resta d’administracions catalanes en l’àmbit de l’ètica aplicada als serveis socials.
L’ampliació de funcions del Comitè permet que tingui incidència més enllà del Departament de Drets Socials; i que hi hagi una mirada transversal a tot el Govern de Catalunya. “La reducció de l’escletxa social és l’objectiu útil i aquest objectiu útil té gran incidència en la millora de la qualitat de vida de tothom” ha conclòs la portaveu.
1