El Govern aprova l'Acord de mesures per a l'ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012

El Govern aprova l'Acord de mesures per a l'ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012

L'Acord compta amb el consens dels agents socials i econòmics més representatius de Catalunya i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

query_builder   15 setembre 2009 15:57

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova l'Acord de mesures per a l'ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012

L'Acord compta amb el consens dels agents socials i econòmics més representatius de Catalunya i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

 
  • Es duran a terme itineraris formatius per fomentar l’emprenedoria a les escoles de secundària i es crea un mòdul específic per a la creació d’empreses a la FP
  • La Inspecció de Treball promourà actuacions específiques per garantir el bon ús de les modalitats contractuals de pràctiques i formació dels joves
  • La consellera de Treball, Mar Serna, afirma que l’acord es fa “per als joves i amb els joves” i destaca que la igualtat d’oportunitats per a aquest col·lectiu és “la millor inversió de futur”
 
El Govern ha donat llum verd a l’Acord de mesures per a l’ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012, que impulsa un seguit de mesures per afavorir l’entrada dels joves al mercat de treball en plenitud de condicions i oportunitats, per potenciar les relacions entre l’àmbit formatiu i el mercat de treball, i per fomentar l’accés dels joves a la formació i incentivar la qualitat de la seva ocupació, entre altres mesures.
 
La consellera de Treball, Mar Serna, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern acompanyada de la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha destacat que es tracta d’un acord “fet per als joves i amb els joves” i ha remarcat que és un acord elaborat amb “mesures realistes”. L’Acord té com a objectiu prioritari la igualtat d’oportunitats per als joves, que segons la consellera és “la millor inversió de futur” per tenir un mercat de treball “no segmentat i més equitatiu”.  “Crear instàncies de diàleg i consens social amb organitzacions juvenils generarà més riquesa i un mercat de treball més cohesionat i més igualtat d’oportunitats”, ha afirmat.
 
L’Acord aprovat avui és fruit del consens amb els agents socials i econòmics més representatius (Foment del Treball, Pimec, Avalot –Joves d’UGT- i Acció Jove –CC.OO-) així com amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Preveu que el Govern destini al voltant de 200 milions d’euros durant el període 2009-2012 per desenvolupar unes 65 actuacions específiquesper als joves entre 16 i 29 anys.
 
L’Acord s’estructura en 4 grans eixos estratègics: les condicions laborals; el foment de l’emprenedoria; la formació, l’orientació i la inserció; i la conciliació de vida laboral, acadèmica i personal.
 
El primer eix preveu diverses mesures per tal de pal·liar les mancances que es detectin en les condicions laborals dels joves. En aquest sentit, la Inspecció de Treball, que, tal com preveu l’Estatut, serà traspassada a la Generalitat el 2010, introduirà les problemàtiques específiques dels joves entre les seves actuacions. També es promou que la Inspecció de Treball controli que les empreses facin un bon ús de la contractació en pràctiques i en formació, i que la contractació temporal de les persones joves s’ajusti a les causes previstes a la normativa laboral.
 
El segon eix, de foment de l’emprenedoria, preveu la creació d’un mòdul centrat en el foment de la creació d’empreses als estudis de formació professional, l’oferta de prop de 80 tallers de sensibilització sobre la importància de l’economia cooperativa a centres educatius, i l’atenció individualitzada i assessorament als joves amb un projecte emprenedor mitjançant la Xarxa per a la Creació d’Empreses. En aquest sentit, la consellera Serna ha afirmat que és necessari “aprofitar el talent i la iniciativa emprenedora dels joves”.
 
Pel que fa l’eix de formació, orientació i inserció, es promourà l’accés dels joves a la formació professional, s’impulsaran acords per afavorir la transició entre els cicles formatius de grau superior i els estudis universitaris, i es posarà en marxa un nou programa per formar, orientar i inserir laboralment joves en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social, i amb discapacitat.
 
Finalment, pel que fa la conciliació de vida laboral, acadèmica i personal, Serna ha afirmat que l’acord preveu “experiències per fer una organització més flexible del temps”. Es posaran en marxa experiències pilot amb empreses col·laboradores de sectors amb força presència juvenil amb mesures per millorar la conciliació dels treballadors. També es tractarà d’adoptar una organització més flexible dels estudis universitaris, professionals i per a l’ocupació, per facilitar als joves treballadors poder compaginar feina, estudis i vida personal.
 
Nou Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
 
El Govern també ha aprovat la creació del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, que té com a objectiu ajudarà de forma específica les empreses d’aquests sectors a millorar la seva competitivitat, un suport que fins ara duia a terme el COPCA, que recentment ha quedat integrat a la nova agència de suport a l’empresa ACC1O.
A banda de la Generalitat de Catalunya, també participaran en aquest Consorci el Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.
 
Pla pilot de Desenvolupament Rural Sostenible i impuls a la Casa de l’Agricultura
 
En l’àmbit de l’agricultura, el Govern ha aprovat subscriure un conveni de col·laboració amb l’Estat per posar en marxa un Programa Pilot 2009 de Desenvolupament Rural Sostenible en diverses zones de Catalunya. El pla afecta zones de la Terra Alta, Garrigues-Segrià Sud, Segarra, Pallars Sobirà i zones ZEPA estepàries de la Plana de Lleida, i compta amb un pressupost de 10 milions d’euros. Aquest pla pilot és necessari per poder establir a Catalunya l’aplicació de la Llei de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, que regula a la vegada el Programa de Desenvolupament Rural Sostenible, i aplicar-hi els fons corresponents.
 
En el mateix àmbit, el Govern ha impulsat la construcció de la Casa de l’Agricultura i de la nova seu del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció rural a Lleida. La Casa de l’Agricultura, que s’ubicarà a la ciutat de Barcelona, té com a objectiu ser un centre d’acolliment i desenvolupament d’activitats pròpies de cooperatives, sindicats agraris, etc. i oferirà espais de trobada i oferta de serveis d’interès agrari general a Catalunya. El Govern subvenciona les obres de construcció amb més de 3,2 milions d’euros. Pel que fa la nova seu del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, es construirà al Turó de Gardeny de la ciutat de Lleida, que des de febrer 2004 ocupa part de les dependències dels Serveis Territorials de la ciutat.

2  

Imatges

Foto: Reunió del Consell de Govern d'avui (Autor:Jordi Bedmar)

Foto: Reunió del Consell de Govern d'avui (Autor:Jordi Bedmar) 362

Foto: La consellera Serna durant la roda de premsa (Autor:Jordi Bedmar)

Foto: La consellera Serna durant la roda de premsa (Autor:Jordi Bedmar) 322

1  

Vídeos

Vídeo: la consellera Serna destaca la importància de garantir la igualtat d¿oportunitats per als joves en el mercat de treball

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern (15.09.08)

Acords de Govern (15.09.08)
PDF | 59

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined