• L'Executiu addueix raons "democràtiques, jurídiques, i pedagògiques" per continuar amb el model d'immersió lingüística
• El Govern lliurarà la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a Heribert Barrera
• El Govern activa una llei d'estabilitat pressupostària pròpia amb l'aprovació de la memòria de l'avantprojecte de llei
• Es crea la comissió que s'encarregarà d'impulsar els actes de commemoració dels 300 anys del 1714
• Vist-i-plau al Pla per implantar la Finestreta Única Empresarial, que simplificarà el 68% dels tràmits de les empreses i n'eliminarà el 20%
El Govern addueix raons
El Govern de la Generalitat ha fixat avui la seva posició davant la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i ha adduït raons "democràtiques, jurídiques i pedagògiques" per continuar mantenint el model d'immersió lingüística a Catalunya. El Govern també ha decidit presentar recurs davant el TSJC perquè "tenim arguments jurídics i de país suficients per fer-ho". Així ho ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs que ha recordat que el suport de "la immensa majoria del país", així com les dades que es desprenen "d'estudis pedagògics" avalen el model d'immersió lingüística i demostren que el debat suscitat "no respon a un problema de país ni d'escola".
El portaveu ha reiterat que com a govern la posició és "si o si" a favor de la immersió i ha agraït el "suport" de les forces polítiques que "s'han posat al costat del govern" en la defensa d'aquest model. Homs també ha anunciat que el Govern es proposa començar el curs "amb tota normalitat".

Llei d'estabilitat pressupostària
En la reunió d'aquest matí el Govern ha aprovat la memòria prèvia a l'inici de la tramitació de l'avantprojecte de llei en matèria d'estabilitat pressupostària, pas previ a l'aprovació d'una llei d'estabilitat pressupostària "pròpia". Homs ha recordat que l'article 214 de l'Estatut atorga al Govern la competència "d'establir els límits i les condicions per assolir els objectius d'estabilitat" i que el govern exercirà aquesta competència "en el marc de la constitució i la normativa vigent" La norma, que es preveu que entri al Parlament aquest mes de setembre, té com objectiu demostrar que "es pot assolir l'autonomia financera en el context actual, contribuir al sanejament i la reactivació dels comptes públics per tal reactivar l'economia i assegurar la viabilitat de l'estat del benestar".
Medalla d'Or de la Generalitat a Heribert Barrera
El Consell Executiu, a proposat del president Artur Mas, ha acordat lliurar la medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum all president Heribert Barrera en "reconeixement a la seva trajectòria de servei al país". El portaveu ha assenyalat que aquest homenatge "pren tota la seva força", i tot el seu "sentit" en el context i "les circumstàncies per les que passa el nostre país".

Finestreta Única Empresarial (FUE)
El Govern també ha donat el vist-i-plau al Pla per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE), a través de la qual es vol impulsar el canvi de model de relació entre les empreses i l'administració. La iniciativa, que s'emmarca en el compromís de "desburocratització" de l'executiu, s'adreça sobretot "als més petits", a les pimes i autònoms, "que són els que tenen dificultats objectives per relacionar-se amb l'administració". Amb l'horitzó del 2014, el Pla es fixa com a objectius: eliminar el 20% dels tràmits identificats de l'àmbit de la Generalitat; simplificar el 68% dels tràmits identificats que on poden ser eliminats. A banda de l'eliminació i simplificació administrativa, la implantació de la FUE suposarà un estalvi de 160 milions d'euros anuals per a les empreses en costos de constitució i legalització, i de 640 milions d'euros en els propers 4 anys. Així mateix, la FUE pretén millorar la relació empresa-administració (business-friendly). L'administració serà facilitadora de l'activitat econòmica: integrant serveis, oferint més celeritat i eficiència, treballant en xarxa, i prestant els serveis de forma multicanal amb independència de l'administració competent.

Comissió de Commemoracions
El Govern també ha aprovat la creació de la Comissió que s'encarregarà d'impulsar a "l'alçada que es mereixen" els actes de la commemoració dels tres-cents anys del 1714. La comissió que, serà presidida pel president de la Generalitat, suposa la supressió de les tres comissions existents fins ara: la Comissió del Mil·lenari del naixement polític de Catalunya, la Comissió Catalunya 2014 i la Comissió de Commemoracions Històriques i Culturals. Amb aquesta simplificació s'adequa la Comissió a la nova organització de l'Administració i a la simplificació administrativa.

3  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa del Govern

Tall del portaveu sobre el model d'immersió lingüística

Tall del portaveu sobre la llei d'estabilitat pressupostària

4  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 846

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu
JPG | 631

Fotografia del portaveu a la roda de premsa (I)

Fotografia del portaveu a la roda de premsa (I)
JPG | 216

Fotografia del portaveu a la roda de premsa (II)

Fotografia del portaveu a la roda de premsa (II)
JPG | 300