El Govern ha aprovat avui el Pla d’actuacions empresarials i industrials 2012-2014 per afavorir la reactivació econòmica i “redreçar la competitivitat de la indústria a Catalunya”, segons ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
El pla compta amb un pressupost de prop de 205 milions d’euros per al 2012, i s’adreça sobretot a les petites i mitjanes empreses, amb mesures “concretes”, ha dit Mena, que ajudin la indústria catalana a recuperar-se del “fort cop” que ha rebut amb la crisi econòmica i financera, que ha tingut un greu impacte en l’economia productiva.
Per aconseguir-ho, el Govern centrarà especialment els esforços en aconseguir més inversions estrangeres a Catalunya, en la innovació i en la internacionalització de les empreses catalanes.
Pel que fa a la captació d’inversions, el Govern busca aconseguir que el 2014 el 22% del total d’inversions estrangeres a l’Estat es facin a Catalunya, davant el 17% actual. En els darrers mesos, ha destacat Mena, ja s’han aconseguit inversions d’empreses com Fujitsu o Tech Data, per exemple. En aquesta línia, de cara a al 2014 el Govern preveu obtenir un volum mínim d’inversió estrangera proper als 600 milions d’euros.
En innovació, l’objectiu és assolir la fita europea d’augmentar l’R+D fins al 3% del PIB català al 2020 –actualment està en l’1,63%–, mitjançant una major eficiència i eficàcia dels centres tecnològics i de recerca. El conseller Mena ha destacat que “Catalunya és capdavantera en producció científica, però cal que aquest assoliment es traslladi a l’economia productiva i molt particularment a la indústria”. En aquest sentit, el Govern treballarà per enfortir l’oferta tecnològica dels centres perquè se’n puguin beneficiar 10.000 empreses cada any, en lloc de les 8.000 actuals. A banda, amb els incentius a la innovació empresarial s’espera mobilitzar uns 750 milions d’euros d’inversió privada en R+D fins al 2104.
Pel que fa a la internacionalització, “perquè les empreses catalanes assoleixin un horitzó de futur han de ser presents al mercat que és el món”, ha assegurat Mena. Actualment, a Catalunya hi ha més de 40.000 empreses que exporten, de les quals només 13.500 ho fan de forma regular, així que un dels reptes del pla aprovat avui és augmentar el nombre de firmes exportadores regulars en un 12% fins al 2014, i que siguin 1.500 les noves empreses exportadores consolidades.
A aquestes mesures cal sumar dos plans de desenvolupament industrials específics: un relacionat amb la Barcelona Mobile World Capital, que ha de fer de Barcelona l’ecosistema referent en tecnologies mòbils en l’àmbit mundial, i un pla de mobilitat sostenible per convertir Catalunya en una regió de referència internacional pel que fa a vehicles elèctrics i infraestructures de recàrrega. L’objectiu és que tinguin un alt impacte transversal en tot el teixit econòmic i que siguin liderats a nivell públic, però gestionats per la iniciativa privada.
Finalment, el Govern també s’ha marcat com a objectiu l’assessorament de 6.000 empreses en la cerca de finançament a través de la Xarxa d’Assessors Financers. També desenvoluparà un catàleg de solucions de finançament alternatiu que cobreixin els diferents formats de finançament disponibles.