President i conseller Ausàs

El Govern aprova l'organització de Catalunya en vegueries i la creació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

query_builder   2 febrer 2010 14:26

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova l'organització de Catalunya en vegueries i la creació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

 •  Amb el Projecte de llei de vegueries se substituiran les diputacions provincials per consells de vegueria i el Govern de la Generalitat s’organitzarà en demarcacions veguerials
 • La creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona simplificarà l’administració i potenciarà els serveis públics
 • El nou Pla per al dret a l’habitatge beneficiarà 616.000 famílies
 • El Govern aprova el Registre obligatori dels agents immobiliaris de Catalunya
 • El Govern destina 1.250.000 euros per complementar el programa Viure al Poble
Tall de vídeo: el president remarca que amb l'aprovació dels dos projectes de llei es compleix amb l'Estatut i es desencallen lleis aturades fa molts anys
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de vegueries de Catalunya i el Projecte de llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els dos projectes legislatius suposen el desplegament de competències estatutàries i permetran avançar en la nova organització territorial de Catalunya. El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, han comparegut a la roda de premsa posterior al consell de Govern per explicar els dos projectes.
 
Pel president, amb aquesta aprovació “complim amb l’Estatut i amb el seu desplegament. Desencallem lleis i projectes aturats fa molts anys, segurament per manca de voluntat política, per manca d’ambició o per no abordar problemes que, certament, són complexes”.
 
El conseller Ausàs ha destacat que amb aquesta aprovació el Govern “ha actuat amb sentit de país, un país que es dota de les estructures administratives, que s’organitza territorialment com creu adient en cada moment i en aquest moment, la nova organització territorial respon a una voluntat de simplificació de les estructures de l’administració, d’eficiència en la prestació dels serveis públics i de proximitat amb la ciutadania”.
Tall de vídeo: El conseller Ausàs destaca que el projecte de llei de vegueries respon a la voluntat de descentralització i simplificació de l'administració
El Projecte de llei de vegueries estableix el mapa de vegueries de Catalunya, que, tal com preveu l’Estatut,  tindrà una doble condició: el Govern de la Generalitat s’organitzarà territorialment en “demarcacions veguerials”, i la cooperació local s’organitzarà en “consells de vegueries”. En aquest sentit, i d’acord amb l’Estatut, els consells de vegueries substituiran les actuals diputacions provincials.
 
Per fer efectiva la doble condició de la vegueria, es crearà la Comissió de Coordinació Territorial, òrgan que articularà les relacions interadministratives i de coordinació de polítiques públiques entre els ens locals i els serveis territorials de la Generalitat.
 
La llei crearà set vegueries, que coincidiran amb els actuals àmbits de desconcentració i gestió administrativa de la Generalitat al territori i que són els següents: 
 • Alt Pirineu i Aran, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Era Val d’Aran.
 • Barcelona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
 • Catalunya Central, que comprèn els municipis de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, i el Solsonès.
 • Girona, que comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.
 • Lleida, que comprèn els municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.
 • Camp de Tarragona, que comprèn els municipis de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.
 • Terres de l’Ebre, que comprèn els municipis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
Pel que fa a l’Aran, mantindrà la seva relació directa amb el Govern de la Generalitat i la seva singularitat serà tinguda en compte a l’hora de fixar la seva relació amb el Consell de Vegueria.
 
Cal assenyalar que la Llei preveu la transició de les quatre diputacions provincials actuals als nous consells de vegueria. La constitució dels altres tres consells de vegueria es farà gradualment.
  
Projecte de llei de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
 
En aquest procés de desplegament de la nova organització territorial de Catalunya, el Govern també ha aprovat el Projecte de llei de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Com ha explicat el president de la Generalitat, la futura llei “preveu, entre d’altres, la substitució de la Mancomunitat de Municipis, de l’Entitat Metropolitana del Transport i de l’Entitat del Medi Ambient, per una institució d’àmbit local amb un esperit de simplificació, de millora de l’operativitat des de tots els punts de vista”.
 
Amb aquesta llei, el Govern reconeix aquesta realitat formada pels municipis que constitueixen aquesta realitat urbana, on viu més de la meitat de la població de Catalunya. Aquesta és, doncs, una mesura de racionalitat política per organitzar i vertebrar els serveis públics de competència municipal, que necessita la capital de Catalunya i la seva àrea d’influència. Formaran part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona els 36 municipis que actualment formen part d’alguna de les tres entitats metropolitanes existents en l’actualitat.
 
 
El nou Pla per al dret a l’habitatge beneficiarà 616.000 famílies
 
El Govern ha aprovat avui el Decret que ratifica l’aplicació del Pla per al dret a l’habitatge 2009-2012. Aquest suposarà una aportació pública, entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Habitatge, de 1.400 milions d’euros (una mitjana anual de 344 milions d’euros). Es calcula que el pla beneficiarà 616.000 famílies, és a dir, 1,4 milions de persones.
 
El nou Pla adapta la durada de la qualificació dels habitatges al tipus de sòl en què estiguin construïts, i preveu que la gestió de tots els ajuts previstos en el Pla sigui duta a terme per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a partir del moment en què sigui operativa.
 
D’altra banda, a partir d’aquest any, les persones beneficiàries de prestacions d’anys anteriors, l’obtindran de manera permanent sempre que continuïn reunint els requisits previstos. No hauran de renovar la sol·licitud de l’ajut cada any, com es feia fins ara. A més -amb la col·laboració de les entitats de crèdit- els pagaments de les prestacions es faran cada mes, en comptes d’un cop l’any com fins ara.
 
En l’àmbit de la promoció i l’adquisició d’habitatges, el pla introdueix novetats, entre les quals té una especial rellevància el lloguer amb opció de compra, a més dels sistemes clàssics d’accés a l’habitatge, com és la compravenda i el lloguer.
 
Aprovació del Registre obligatori dels agents immobiliaris de Catalunya
 
El Govern ha aprovat també el decret que regula els requisits per exercir l’activitat d’agent immobiliari i la creació del Registre d’Agents Immobiliaris de Catalunya. Es tracta d’un registre públic i obligatori on s’hauran d’inscriure tots els professionals i empreses que es dediquen de manera habitual i retribuïda a prestar serveis de mediació, assessorament i gestió en transaccions immobiliàries amb relació a operacions de compravenda, lloguer, permuta o cessió de béns immobles i dels drets corresponents.
 
La inscripció atorga la condició d’agent immobiliari homologat i permet acreditar que es reuneixen els requisits i les condicions adequats per exercir aquesta activitat. D’aquesta manera, les transaccions d’habitatges es produiran en un context de transparència i protecció al consumidor. A Catalunya operen oficialment uns 10.800 agents immobiliaris.
 
Altres acords de Govern

El Govern ha aprovat avui l’aportació de 1.250.000 euros per complementar el programa d’intervenció integral per a petits municipis, Viure al Poble. Aquesta quantitat es correspon a l’aportació per al període 2010-2013, de manera que aquest 2010 l’import destinat al programa és de 200.000 euros; el 2011 i el 2012 es dotarà amb 400.000 euros cada any; i el 2013 comptarà amb 250.000 euros.
 
D’altra banda, elGovern ha impulsat avui les obres de millora de la BV-1225 entre Manresa i el Pont de Vilomara i Rocafort, amb la declaració de l’ocupació de béns i drets afectats per aquesta actuació, que permetrà afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció en aquesta via. Els treballs, que començaran la primavera vinent, comptaran amb una inversió prevista de 3,3 milions d’euros i tindran una durada de 12 mesos.
 
Per últim, cal destacar que el Govern ha aprovat avui el procés de licitació del projecte Xarxa Oberta per impulsar  la connexió de fibra òptica de les seus de les administracions públiques catalanes. El projecte compta amb el suport i col·laboració del món local a través del consorci Localret.

3  

Imatges

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno 433

Foto del president Montilla i del conseller Ausàs. Autor: Rubén Moreno

Foto del president Montilla i del conseller Ausàs. Autor: Rubén Moreno 430

Foto del president Montilla i del conseller Ausàs durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto del president Montilla i del conseller Ausàs durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 418

5  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Ausàs destaca que el projecte de llei de vegueries respon a la voluntat de descentralització i simplificació de l'administració

Tall de vídeo: el president remarca que amb l'aprovació dels dos projectes de llei es compleix amb l'Estatut i es desencallen lleis aturades fa molts anys

Tall de vídeo: el president afirma que la creació de les vegueries no comporta la creació de més administracions

Tall de vídeo: el president destaca que el projecte de llei de l'àrea metropolitana suposarà la simplificació i la millora de l'operativitat

Roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

PDF: Acords del Govern del 2 de febrer de 2010

PDF: Acords del Govern del 2 de febrer de 2010
PDF | 79

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined