• El portaveu del Govern, Francesc Homs, destaca que amb el nou pla s’evita l’acomiadament de milers de persones i l’administració es fa més àgil i competitiva
  • El Govern també aprova mesures per garantir una millor atenció a l’alumnat
  • El president Mas i el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, s’han reunit aquest migdia al Palau de la Generalitat en una trobada institucional
  • Homs recorda que en el programa del Govern sempre hi ha constat la transició nacional
Tall de vídeo del portaveu Homs
El Govern ha aprovat avui el pla d’ocupació pública, que té per objectius principals “garantir llocs de treball i guanyar en eficiència”, segons ha destacat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

El pla, que tindrà una vigència màxima de dos anys a partir d’aquest 1 d’abril, suposarà una reducció del 15% de jornada i sou del personal interí d’administració i tècnic, una mesura que Homs ha qualificat de “dolorosa” però que ha justificat per la necessitat de reduir 625 milions del capítol de personal “redistribuint la feina, perquè seria pitjor haver d’acomiadar milers de persones”.
 
El portaveu també ha assenyalat que la reducció de l’activitat econòmica ha de suposar necessàriament “adaptar” les estructures de l’administració a la situació actual, i això “afecta la distribució de feina dels departaments”, ha recalcat Homs.

Un altre dels objectius del pla d’ocupació aprovat avui és que l’administració sigui més eficient. En aquest sentit, el portaveu ha destacat el compromís del Govern amb l’aprimament i la simplificació de l’administració “no per fer-la més feble, sinó per fer-la més àgil i que sigui més competitiva i més eficaç, capaç de reaccionar davant les necessitats de cada moment”, ha assegurat Homs.

En el pla també es preveu reduir en un 30% el nombre de llocs de treball als quals es pot assignar una jornada i horari de dedicació especial i implementar mesures de racionalització del personal. En aquest sentit, s’analitzaran les disponibilitats i necessitats de personal, tant des del punt de vista del nombre d’efectius com dels requeriments dels llocs de treball, així com les càrregues de treball associades, i s’elaborarà un document de diagnosi per a cada departament. La diagnosi es realitzarà fins al 31 d’octubre de 2012 i concretarà les necessitats d’intervenció i redistribució d’efectius on esdevingui necessari.

El Govern aprova mesures per garantir una millor atenció a l’alumnat

En aquesta línia de fer més eficient els serveis públics, el Govern també ha aprovat avui les mesures de millora de l’organització dels centres públics escolars per al curs 2012-2013, que mantenen la plantilla personal docent,  no incrementen la jornada lectiva setmanal i permeten cobrir el 100% de les vacants que es produeixin per jubilació.

D’aquesta manera, ha explicat Homs, “es garanteix una millor atenció a l’alumnat”, ja que es preserva l’increment de l’atenció directa a l’alumnat, l’escolarització dels nivells educatius declarats universals i gratuïts per la Llei d’educació de Catalunya (LEC) i l’assoliment progressiu dels objectius europeus per a l’any 2020, pel que fa als nivells postobligatoris a l’ensenyament públic.

Les mesures permeten ponderar el temps dedicat a la docència, la programació, l’avaluació i la coordinació dins les 30 hores de permanència al centre educatiu. Cal recordar que la jornada laboral dels docents es manté en 37,5 hores setmanals. Ara, amb les mesures aprovades, aquestes 30 hores s’organitzen de manera diferent per guanyar en eficiència.

Venda de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat

El Govern també ha aprovat avui la venda de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, situat a l’avinguda Tarradellas de Barcelona, per un import de 52 milions d’euros a l’empresa Bancalé Servicios Integrales. A partir d’ara, la Generalitat ocuparà l’immoble en règim de lloguer com a mínim durant els propers 20 anys.

La venda s’emmarca en el pla de venda d’actius de la Generalitat, amb l’objectiu d’aconseguir ingressos i equilibrar les finances públiques. En aquest sentit, la Generalitat manté obert el procés per vendre 19 edificis d'oficines abans de final d’any, per un valor de 360 milions d'euros. A més, també està en marxa el pla per optimitzar l’espai buit disponible d’altres 7 edificis de propietat, on es reubicaran oficines que actualment estan pagant un lloguer. Aquesta operació d’optimització d’espais representarà un estalvi d’entre 12 i 14 milions d’euros.

Reunió institucional del president Mas amb el ministre d’Economia i Competitivitat

El portaveu del Govern també s’ha referit a la reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, han mantingut aquest migdia al Palau de la Generalitat.  Segons ha explicat Homs, ha estat una reunió de caire “institucional, no una reunió de treball en profunditat”, que ha tingut una durada d’uns 45 minuts.

Tot i això, Mas i De Guindos han aprofitat per tractar sobre tres qüestions. En primer lloc, sobre la possibilitat que el Govern espanyol emeti els anomenats “hispabons”, una eina financera que el Govern “veuria bé”, ja que permetria reduir les despeses financeres de les comunitats autònomes. “No acaba de tenir sentit que el preu que li costa a la Generalitat endeutar-se sigui molt superior al que li costa a l’estat”, ha lamentat Homs, qui ha explicat que aquests bons es podrien posar en marxa al juny.

En segon lloc, ha explicat Homs, Mas i De Guindos han parlat de de la reforma del sector financer i, per últim, han repassat l’evolució de l’economia.
Tall de vídeo del portaveu Homs

Transició nacional

Preguntat per la possibilitat que el PP català deixi de donar suport al Govern si assumeix l’objectiu d’avançar cap a un estat propi, el portaveu Homs ha recordat que l'Executiu sempre ha defensat la idea de la transició nacional amb el dret a decidir i del pacte fiscal en la línia del concert econòmic. Aquesta qüestió, ha subratllat Homs, “consta en el programa de Govern, és un compromís del president de la Generalitat en el discurs d’investidura i és públic i notori, perquè no ens n’hem amagat mai”.

3  

Vídeos

Roda de premsa del Govern íntegra

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre el pla d'ocupació

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre la transició nacional

3  

Fitxers adjunts

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu
JPG | 967

Fotografia roda premsa

Fotografia roda premsa
JPG | 289

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 657