Resposta institucional davant “les agressions” del Govern espanyol “menys dialogant de la història de la democràcia”
El Govern impulsarà una “resposta institucional d’escrupolosa vocació i compromís democràtic” davant “les agressions” de l’executiu espanyol “menys dialogant de la història de la democràcia”. Així de contundent s’ha expressat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, després d’episodis “preocupants” com la impugnació al Tribunal Constitucional de la declaració de sobirania del Parlament, o més recentment l’obertura d’un expedient de trasllat al fiscal superior de Catalunya per les seves opinions sobre la consulta.
Com a part d’aquesta reacció institucional, el conseller Homs ha convidat el Parlament a aprovar en el proper ple de la Cambra la moció del dret a decidir presentada pel PSC per respondre “l’ofensiva que dia sí i dia també ve de les institucions de l’estat espanyol” amb “el missatge més unitari possible”. Un cop aprovada aquesta moció, el conseller ha plantejat la constitució del pacte nacional pel dret a decidir, amb una majoria més àmplia.
Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs també ha mostrat la satisfacció del Govern per la “reactivació” de la ponència de la llei de consultes, que ha qualificat de “missatge clar” en el “compromís” de tirar endavant aquesta norma “en el termini més curt possible”.
Front comú per la flexibilització del dèficit en la cimera econòmica del 16 de març
El Govern també ha dedicat avui bona part de la reunió setmanal a preparar la cimera que aplegarà el Govern i els partits polítics el proper 16 de març amb l’objectiu d’abordar la situació econòmica de Catalunya.
El conseller de la Presidència ha demanat que en aquesta trobada es visualitzi “un front comú granític per la flexibilització de l’objectiu de dèficit” imposat pel Govern espanyol, un objectiu que “no té ni cap ni peus”.
Segons ha detallat Homs, els tres eixos de la trobada seran analitzar la situació financera de la Generalitat “en tota la seva cruesa”; les mesures vinculades a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, i un tercer bloc que inclouria un paquet d’acords possibles en polítiques socials.
El conseller també ha explicat que, d’acord amb les converses prèvies amb els grups parlamentaris, ja s’han començat a elaborar els documents orientatius que guiaran la cimera.
L’impagament a les farmàcies, responsabilitat del Govern central
Preguntat pels periodistes sobre els impagaments del Govern a les farmàcies, el conseller Homs ha volgut deixar clar “amb totes les lletres” que “només tenen un responsable, directe a més a més, que és el Govern espanyol” I ha afegit: “Per part d’un Govern nacionalista com l’actual de la Generalitat ens agradaria no haver de dir això, perquè poguéssim tenir aquells instruments al nostre abast, legals, tributaris, de control dels ingressos... que no tenim”, ha lamentat.
Homs també ha respost les declaracions del ministre de Defensa, Pedro Morenés: “M’agradaria que es produïssin quan hi ha expressions absolutament fora de lloc per part d’algun membre de l’exèrcit de l’Estat espanyol. Crec que llavors això ens donaria més confiança i tranquil·litat a tots”.
Adequació dels estudis de gestió d’allotjaments turístics als necessitats del sector
El Govern adequarà el títol de grau superior de gestió d’allotjaments turístics a les necessitats actuals del sector. Aquest és l’objectiu del nou decret aprovat avui pel Consell Executiu, que estableix el currículum d’aquests estudis. El cicle s’ha renovat per adaptar-se a la formació professional establerta a la LOE i s’ha desenvolupat d’acord amb el catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que permet la integració dels sistemes educatiu i laboral en la formació professional.
El nou currículum del cicle formatiu de grau superior de gestió d’allotjaments turístics amplia els continguts en aspectes relacionats amb la gestió de les noves tecnologies i la internacionalització de la indústria hotelera, així com la creixent integració dels sectors turístics, del comerç i de l’oci.
D’aquesta manera, s’adapta a l’evolució dels establiments d'allotjament turístic, que compten amb una gamma més àmplia d'oferta al producte base, amb serveis més nous i personalitzats i que fan necessària la incorporació de sistemes de gestió més moderns i de professionals capaços d’adaptar-se, preveure i anticipar-se a l'evolució canviant del mercat turístic.
S’amplia el termini per presentar els plans d’autoprotecció d’àmbit local i la seva adequació a la normativa vigent
El Govern ha aprovat avui un decret que amplia fins al 31 de desembre de 2014 el termini per elaborar els plans d’autoprotecció en l’àmbit local. Aquesta ampliació no afectarà en cap moment la seguretat de l’activitat ni dels usuaris, ja que els centres i les activitats hauran de respectar en tot moment les mesures de protecció davant d’emergències, com primers auxilis, lluita contra incendis i evacuació, entre d’altres.
D’altra banda, el decret també homogeneïtza els criteris que han de complir els espectacles públics, activitats recreatives i espais oberts al públic a l’hora d’homologar els seus plans d’autoprotecció. Amb la nova regulació, s’han d’ajustar al que disposa el Decret 82/2010 pel que fa a la seva elaboració, tramitació, contingut, implantació, revisió i simulacres.
Així, en virtut del text aprovat avui, les activitats i centres d’interès per a la protecció civil local que necessitin pla d’autoprotecció (espectacles públics i activitats recreatives en funció del seu aforament, entre d’altres, i els establiments públics amb un aforament inferior a 500 persones ubicats en terrenys forestals) tindran fins al 31 de desembre de 2014 per homologar-los. La resta (els espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari com les macrofestes) hauran d’aplicar el reglament del REPAR i presentar els plans abans de l’inici de l’activitat.
Aquesta unificació racionalitza i simplifica la normativa, que resulta més accessible als destinataris i a la societat en general.