• L’objectiu és promoure l’eradicació del racisme, l’antisemitisme, la xenofòbia i l’homofòbia, entre d’altres, per mitjà d’un sistema garantista que vol arribar allà on no arriba el dret penal
  •  El Govern també ha aprovat un nou pla de ciutadania i de les migracions per gestionar l’acollida i la integració de les persones nouvingudes
  • Homs ha recordat que la diada de Sant Jordi és “una bona síntesi d’esperit cívic i de cultura” i ha emplaçat a la ciutadania a fer que “l’esperit del dia de Sant Jordi perduri al llarg de tot l’any”
 
Roda de premsa dels consellers Homs i Munté
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per a la no-discriminació, que té per objectiu fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació per raó de religió, conviccions, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, identitat o orientació sexual, o per qualsevol altra condició social o personal.
 
Segons la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, “volem combatre aquestes discriminacions però també protegir les possibles víctimes i, sobretot, impulsar accions concretes que tinguin a veure amb la sensibilització i la prevenció”. Amb aquesta norma, el Govern pretén situar Catalunya entre els estats del nostre entorn que compten amb les institucions, els instruments i les tècniques jurídiques d’igualtat de tracte i no-discriminació més eficaces i avançades.
 
Es tracta de combatre qualsevol tipus de discriminació i protegir les possibles víctimes, regulant un seguit de garanties, amb una visió de prevenció i reparació. Així mateix, es preveu un règim d’infraccions i sancions que ha de permetre arribar allà on no arriba el dret penal, quan es tracti de circumstàncies o espais no regulats.
 
La iniciativa legislativa respon al Pla de Govern 2013-2016 de la Generalitat i pretén promoure l’eradicació del racisme, l’antisemitisme, la xenofòbia, l’homofòbia i, en general, qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones. Per aconseguir-ho, l’Avantprojecte regularà l’exercici del dret per part de les persones, tant físiques com jurídiques, alhora que establirà els principis per prevenir, eliminar i corregir les formes de discriminació en el sector públic i privat, d’acord amb les competències de la Generalitat.
 
El Govern aprova un nou pla de ciutadania i de les migracions per gestionar l’acollida i la integració de les persones nouvingudes
 
El Govern ha aprovat el Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016 (PCM), el cinquè pla interdepartamental d’aquestes característiques -el primer dels quals es remunta a 1993- que té per màxim objectiu gestionar l’acollida i la integració de les persones migrades a Catalunya. La consellera Munté ha explicat que el Pla recull “objectius però també accions i programes concrets, en definitiva, línies d'intervenció per donar resposta actualitzada, també en funció de l’actual context sòcio-econòmic, a les necessitats de les polítiques d'immigració que tenim com a país”.
 
Es tracta d’un document estratègic i programàtic que recull totes les polítiques públiques que desenvolupa la Generalitat per mitjà dels diferents departaments, sovint en col·laboració amb altres actors com els ens locals, els agents socials o les organitzacions de la societat civil.
 
Munté ha explicat que el Pla, estructurat en cinc eixos transversals, “es concretarà a través de 26 programes i 158 actuacions a desenvolupar”. Els cinc eixos transversals són polítiques migratòries i context socioeconòmic (8 programes); identificació-emigració (5 programes), convivència i cohesió social (8 programes), infants i joves (2 programes) i transició nacional. Sobre aquest últim eix, la consellera Munté ha explicat que respon a la “necessitat de preveure espais i estructures de participació que permetin recollir propostes per millorar procediments”.
 
El Pla és fruit de l’experiència acumulada per part dels diferents departaments de la Generalitat i, alhora, d’un procés participatiu que ha involucrat 86 entitats i organitzacions que treballen en l’àmbit de la immigració, tant organitzacions empresarials i sindicals, com associacions i el món local. El document preveu mesures de seguiment i avaluació per mitjà de plans d’actuació i informes d’execució anuals.
 
Homs recorda que el dia de Sant Jordi  és “una festa cívica, de tothom, i no de ningú en concret”
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha volgut recordar que la diada de demà de Sant Jordi és “una bona síntesi d’esperit cívic i de cultura” i ha emplaçat al conjunt de la ciutadania a fer que “l’esperit del dia de Sant Jordi perduri al llarg de tot l’any” ja que és un “tresor que com a país tenim”.
 
En relació amb la visita a Barcelona que demà fa la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaria, el portaveu del Govern ha valorat positivament que vingui la vicepresidenta del Govern espanyol i que conegui de primera mà com celebrem Sant Jordi. Segons Homs, “estem feliços i contents de tan distingida visita”. El portaveu ha recordat que el dia de Sant Jordi és “una festa cívica, de tothom, i no de ningú en concret” i ha reiterat que “és un d’aquells dies que són de tots, no de les institucions o dels partits o dels uns o dels altres”. “Celebrem que vinguin i perquè ens agrada que sigui conegut i reconegut el dia de Sant Jordi, perquè no és patrimoni del Govern, és patrimoni del conjunt del poble de Catalunya si de cas, i ens agrada què quanta més gent vingui millor”, ha reblat Homs.
 
Sobre la proposta de reforma de la Constitució que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat per després de les eleccions europees, Homs ha dit que “sembla un acudit” que una formació política digui que té una proposta i l’expliqui després d’uns comicis. Segons el portaveu del Govern, si estan tan convençuts de la seva posició, farien bé de presentar-ho i donar-ho a conèixer abans dels comicis.
 
El Govern nomena els membres del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC)
 
El Consell Executiu ha fet efectiu el nomenament dels membres del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) per als propers quatre anys. Així, segons preveu la seva normativa, l’Executiu ha acordat la renovació dels tres grups de membres d’aquest òrgan consultiu: els que proposen les organitzacions sindicals; els que proposen les organitzacions empresarials, i la resta, la meitat dels quals són proposats pels sectors agrari, marítimopesquer i de l’economia social, i l’altra meitat són experts de reconegut prestigi en matèries de la competència del Consell.
 
Altres Acords
 
El Govern ha aprovat el decret que regula els mètodes de captura en viu de determinades espècies cinegètiques per evitar desequilibris i alteracions dels ecosistemes naturals. Amb aquesta normativa, s’homologuen els procediments de captura d’animals depredadors, com els porcs senglars i les guineus, o invasors, com el visó americà, d’acord als criteris de selectivitat i benestar animal fixats internacionalment.
 
Finalment, el Consell Executiu d’avui ha aprovat el decret que estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de programació de la producció en fabricació mecànica, amb l’objectiu d’adaptar-lo a les necessitats actuals del sector.
 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 1806

Fotografia de la roda de premsa dels consellers Homs i Munté

Fotografia de la roda de premsa dels consellers Homs i Munté 1561

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa dels acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 247