El Govern activa un portal per explicar les actuacions que s'han fet municipi a municipi

El Govern activa un portal per explicar les actuacions que s'han fet municipi a municipi

query_builder   13 abril 2010 15:34

thumb_up Acords del Govern

El Govern activa un portal per explicar les actuacions que s'han fet municipi a municipi


  • L’eina representa un exercici de transparència i permet conèixer al detall el destí dels diners públics
  • Llum verda al contracte-Programa 2009-2010 de l’Autoritat del Transport Metropolità, amb aportació de 1.465 milions d’euros per part de les administracions
  • També s’ha aprovat una guia de bones pràctiques per simplificar tràmits i reduir les càrregues administratives a les empreses
  • El Govern també ha distingit 32 personalitats i 13 entitats amb la creu de Sant Jordi
El Govern ha activat avui el portal “Construïm Catalunya. Actuacions 2006-2010”, on per primera vegada es recullen totes les actuacions –escoles, instituts, equipaments sanitaris, pisos, carreteres, etc- que la Generalitat ha realitzat en els darrers quatre anys. S’inspira en la voluntat del Govern de donar transparència a la seva gestió i de retre comptes de la seva feina davant del ciutadà. Així ho ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ha definit el portal com “una eina oberta, permanentment actualitzada, de fàcil consulta i molt flexible”.
Vídeo
Segons Nadal, el portal “dóna la dimensió informativa de l’actuació del Govern de la Generalitat” ja que inclou gairebé més de 5.000 actuacions, que suposen un volum d’inversió superior als 22.000 milions d’euros. L’aplicació permet que qualsevol ciutadà des del seu blog, facebook, twitter, etc. enllaci amb el mapa concret del seu interès, i contribuir així al debat dins la Xarxa.
 
De les actuacions recollides al portal, més del 50% les realitza i les executa completament la Generalitat. La resta, són obres subvencionades per l’administració catalana, que tiren endavant ajuntaments i entitats socials. Sense tenir en compte les obres subvencionades, gairebé el 70% de les actuacions impulsades pel Govern en aquesta legislatura estan acabades. La resta, estan en execució o a punt d’iniciar-se.
 
Els continguts i dades del cercador provenen del Sistema de Coneixement de les Actuacions al Territori (SCAT), aplicació informàtica del Departament de la Presidència, actualitzada regularment a través de les dades proveïdes pels diferents departaments i empreses públiques de la Generalitat de Catalunya.
Vídeo
Contracte-Programa 2009-2010 pel transport públic
 
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques també ha explicat que avui el Govern ha aprovat el Contracte-Programa 2009-2010, que comporta una subvenció per part de les administracions públiques de 1.465 milions d’euros per al transport públic metropolità. Aquesta inversió representa un increment del 21% respecte l’any anterior.
 
El cost del sistema de transport públic a la Regió Metropolitana de Barcelona té dues vies de finançament: la recaptació derivada de la venda de títols de transport i les subvencions que aporten les administracions públiques. Aquestes aportacions han crescut un 288% en els darrers deu anys, passant de 254 milions d’euros a 733 milions d’euros. Joaquim Nadal ha destacat que en els darrers anys el pes relatiu de les tarifes ha passat “d’un 50% a un 40% en el finançament del transport públic, mentre les subvencions de les administracions públiques han augmentat la seva participació del 50% al 60%”.

Guia de Bones Pràctiques per simplificar tràmits a les empreses
 
El Govern ha aprovat avui la Guia de Bones Pràctiques per a l’elaboració i la revisió de normativa amb incidència en l’activitat econòmica, que ha de permetre millorar les normes que afecten les empreses que exerceixen la seva activitat a Catalunya, en termes de simplificació de procediments i tràmits i de reducció de càrregues administratives. Aquesta millora de l’entorn normatiu comportarà una disminució dels costos econòmics de les empreses en el compliment de la normativa que els afecta.
 
L’aprovació de la Guia de Bones Pràctiques ha de permetre avançar molt més en les polítiques d’aquest Govern desenvolupades fins ara en matèria de reducció de càrregues administratives i de simplificació administrativa. Així mateix, facilita el compliment de l’objectiu fixat per la Unió Europea de reduir per al 2012 un 25% de les càrregues administratives que suporten les empreses arran de la normativa vigent.
 
Creu de Sant Jordi a 32 personalitats i 13 entitats
 
El Govern ha acordat avui concedir la Creu de Sant Jordi a 32 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dia 21 d’abril, a les 19 hores, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 (si bé les primeres distincions no es van donar fins l’any següent) per distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
 
Altres Acords
 
El Govern ha aprovat avui el Pla Especial d’Emergències per Allaus a Catalunya (Allaucat), que ha de fer front al risc d’allaus que es pot produir al Pirineu i Prepirineu Oriental i Occidental de Catalunya. Actualment, les emergències associades a les allaus es tracten en el marc del pla d’emergències territorial i multirisc PROCICAT, i és per això que s’ha considerat oportú crear un pla específic associat a aquest risc concret.
 
També s’ha acordat obrir una línia de préstecs, dotada en 40 milions d’euros, a través de l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) per aportar liquiditat a les explotacions agràries. Aquesta mesura forma part del Pla de Xoc per al sector agroalimentari aprovat pel Govern el passat 30 de març.
 
El Govern ha impulsat també la millora del sanejament del municipi de la Guingueta d’Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà, amb la construcció d’una depuradora al nucli d’Escaló i les corresponents conduccions per recollir les aigües residuals i portar-les a l’estació depuradora per al seu sanejament.

2  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno) 892

Fotografia de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno) 1174

2  

Vídeos

Roda de premsa íntegra a càrrec del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Vídeo 1: declaracions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, sobre el portal "Construïm Catalunya. Actuacions 2006-2010"

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa "Construïm"

Dossier de premsa "Construïm"
DOC | 2021

Vídeo 2: declaracions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, sobre el portal "Construïm Catalunya. Actuacions 2006-2010"

Vídeo 2: declaracions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, sobre el portal "Construïm Catalunya. Actuacions 2006-2010"
FLV | 1001

Vídeo 3: declaracions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, sobre el Contracte-Programa 2009-2010 pel transport públic.

Vídeo 3: declaracions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, sobre el Contracte-Programa 2009-2010 pel transport públic.
FLV | 2777

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 617

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined