El conseller Castells presenta el decret llei de reducció del dèficit

El Govern aprova un conjunt de mesures de contenció de la despesa adreçades a reduir el dèficit de la Generalitat

query_builder   29 maig 2010 15:23

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un conjunt de mesures de contenció de la despesa adreçades a reduir el dèficit de la Generalitat

   
  • Les retribucions del personal al servei de la Generalitat de Catalunya es reduiran un 5% de mitjana
  • L’aplicació del decret farà compatible la reducció del dèficit amb el manteniment de les prestacions de l’Estat del benestar que són competència de la Generalitat
  • Es modifiquen tres figures impositives per tal d’adequar-les al nou context fiscal
  • El Govern també aprova un acord per encomanar al departament d’Economia i Finances l’elaboració d’un avantprojecte de llei per gravar de forma progressiva les rendes més altes
 
El Govern ha aprovat avui, en una sessió extraordinària del Consell Executiu, el Decret de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic.
 
Les mesures han de contribuir al compliment del Programa d’Estabilitat 2009-2013 dissenyat pel Govern central, que obliga les comunitats autònomes a situar el seu dèficit en l’1,1% del seu PIB, i s’insereixen en el marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea, que preveu un procés de recuperació dels equilibris de les finances públiques un cop ha començat a remetre la crisi econòmica en l’àmbit internacional.
 
Les mesures que s’inclouen en aquest decret suposen un ajust en la despesa de personal. La reducció de les retribucions del personal funcionari, estatutari i laboral serà d’un 5% de mitjana. La dels alts càrrecs de l’administració serà  d’un 15% pel president i pels consellers, d’un 10% pels secretaris generals i d’un 8% pels directors generals i assimilats. L’ajustament de la despesa també es farà mitjançant un decrement de concerts i convenis.

A més a més es modifiquen tres figures impositives: l’impost de Transmissions Patrimonials, que passa del 7% al 8% (excepte la compravenda de pisos de protecció oficial); l’impost d’Actes Jurídics Documentats, que passa de l’1% a l’1,2%, i l’impost de matriculació per als vehicles més contaminants, que queda fixat en el 16%.
 
A més, el Govern també ha aprovat un acord per encarregar al departament d’Economia i Finances l’elaboració d’un avantprojecte de llei per gravar de forma progressiva les rendes més altes.
Tall de vídeo: Castells destaca que amb les mesures aprovades avui
Vídeo del conseller Castells
Durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha destacat que amb les mesures aprovades avui “Catalunya estarà al capdavant de la recuperació econòmica d’Espanya”
 
Segons ha explicat Castells, el decret aprovat avui respon a la necessitat de fer ajustaments “seriosos, justos i ben repartits” i reformes “per tornar a créixer” i per consolidar les prestacions de l’Estat del Benestar que són competència de la Generalitat de Catalunya. “Si no fem aquests ajustaments, si mantenim el dèficit elevat, entrarem en una etapa d’estancament en què cada vegada serem més pobres”, ha alertat el conseller.
 
En aquest sentit, Castells ha considerat que les mesures de reducció del dèficit suposen uns “sacrificis dolorosos de fer i de demanar”, però totalment “necessaris”. “Hem adoptat unes mesures que ens hagués agradat estalviar-nos perquè la situació econòmica fos diferent, però donada la situació les hem d’adoptar. Demanem als ciutadans que entenguin que val la pena fer el sacrificis, posar el millor de nosaltres, perquè tots sortirem guanyant i mantindrem la sostenibilitat i la prosperitat del país”, ha conclòs Castells.
 
El decret llei aprovat avui és un dels tres blocs de mesures que el Govern prendrà per reduir el dèficit. El segon, que s’aprovarà en la propera reunió del Consell Executiu, farà referència a l’impacte del pla d’austeritat en les inversions i en el ritme de desplegament de determinats serveis i programes de despesa, així com les mesures de simplificació del sector públic. Finalment, el tercer bloc correspon a l’elaboració d’un avantprojecte de llei per gravar de forma progressiva les rendes més altes.

3  

Imatges

Foto del consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto del consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar 217

Foto del consell de Govern (2). Autor: Jordi Bedmar

Foto del consell de Govern (2). Autor: Jordi Bedmar 261

Foto de la roda de premsa del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa del Govern. Autor: Jordi Bedmar 157

2  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Castells destaca que amb les mesures aprovades avui Catalunya se situa al capdavant de la recuperació econòmica.

Tall de vídeo: Castells diu que val la pena fer sacrificis perquè així mantindrem la sostenibilitat i la prosperitat del país

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 39

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined