• Artur Mas ha subratllat que tenir un Estat català "vol dir disposar d’una eina potent perquè les persones a Catalunya puguin viure millor"
  • En una compareixença informativa, el cap de l’Executiu ha recordat que té fins dilluns per convocar noves eleccions, “un escenari que no voldríem, però la meitat de la CUP el pot fer inevitable”
  • El president ha insistit que no es poden fer més oferiments a la CUP i ha recordat que “totes les negociacions les ha fet Junts pel Sí; aquest no és un problema entre Convergència i la CUP”
  • També ha fet notar que el pla de xoc social ofert per Junts pel Sí en les negociacions l’haurien aplicat igualment
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut avui en roda de premsa després de la decisió de la CUP de diumenge passat de vetar la investidura, que ha qualificat com a “error de proporcions gegantines”, perquè “convertir Catalunya en un Estat requereix sumar i no restar, incloure i no excloure, votar i no vetar”. Artur Mas ha insistit en la importància de la suma per exercir la sobirania “com una eina potent al servei d’una Catalunya on les persones puguin viure millor”.
 
La meva obsessió ha estat sempre aglutinar, compactar, posar a treballar juntes persones molt diverses, perquè és l’única manera de construir i triomfar en el que volem fer”, ha remarcat el president, que ha subratllat que això requereix sumar una gran part de les classes mitjanes d’aquest país i de les classes populars, perquè “només amb la revolució de les superesquerres no arribem ni a la cantonada”.
 
“Va ser un error confiar en el sentit de país de la CUP”
Durant la compareixença informativa posterior a la reunió del Govern, el cap de l’Executiu ha reconegut que “un error meu i de Junts pel Sí ha estat haver confiat en el sentit de país de la CUP”. “Vam pensar que, en aquest moment transcendent i amb el que ens estem jugant de cara al futur, la CUP tindria aquest sentit de país, però s’ha comprovat que el que realment impera és l’esperit revolucionari i a la contra de gairebé tot”, ha reblat.
 
El president ha fet notar que la decisió de la CUP s’ha produït després de tres mesos “d’intenses negociacions”, amb les quals “no hi ha hagut pressa i hem tingut tota la paciència del món, més que la de Job”. Ha posat en valor els oferiments per aconseguir l’acord que ha fet Junts pel Sí, que “s’han mogut i molt, en tots els temes que són importants”. I els ha contraposat amb l’actitud de la CUP, “que no s’ha mogut en l’únic tema que no era important, que és el qui”, perquè “en el què, el com, el quan i el per què es podria haver arribat a un acord i prova d’això és que el 50% de la CUP i el seu cap de llista, Antonio Baños, no veuen clar la decisió que van prendre diumenge”. En aquest sentit, ha assenyalat que Baños “ha plegat per coherència i dignitat, perquè no s’esperava que això acabés d’aquesta manera”.
 
En aquesta mateixa línia, el president Mas ha explicat que “en les converses amb la CUP s’ha d’aplicar el principi de proporcionalitat, que ens porta que deu diputats i diputades no poden imposar les seves condicions a 62”. “No es tracta d'imposar les condicions els 62, però encara menys que les dels 10 quedin imposades sobre els 62, i dic 10 sent molt generós perquè en podria dir 5”, ha afegit en relació amb la divisió interna de la CUP.
 
Per eficàcia i per dignitat

Artur Mas ha afirmat que “Junts pel Sí no pot accedir a totes les condicions de la CUP per dues raons: per eficàcia i per dignitat”. Pel que fa a la primera raó, el president ha dit que “el procés sobiranista de Catalunya només pot avançar i triomfar si inclou a tothom que hi creu” i, “si accedim a l’exclusió, el procés se'n va en orris i l’Estat català no es podrà construir”. Així mateix, ha fet notar que “a cada nou oferiment hi ha hagut un no de la CUP”, per la qual cosa ha afirmat que Junts pel Sí no en pot fer més “per dignitat”. “Hem sigut molt flexibles”, ha dit, però “la Presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix”.
 
“Fins dilluns 11 per convocar eleccions”

Pel que fa al calendari previst, el cap de l’Executiu ha recordat que, d’acord amb la normativa, “tinc fins dilluns, 11 de gener, per signar el decret de convocatòria d’eleccions” i, per tant, “fins diumenge hi ha temps perquè hi hagi la investidura”. Artur Mas ha remarcat que preferiria no haver de signar aquest decret i ha insistit que “hem fet tot el possible per no arribar-hi”, perquè “no és l'escenari que voldríem, però que la CUP, o la meitat de la CUP, el pot fer inevitable”.
 
El president ha insistit que Junts pel Sí “ha fet tantes ofertes a la CUP que el que queda clar és que ja no podem fer-ne més, perquè cap dels oferiments que hem fet, i han sigut molts, ha servit per desbloquejar la investidura”. També ha assenyalat que Junts pel Sí hauria aplicat igualment algunes de les coses que s’han ofert a la CUP, com ara el pla de xoc social, perquè “la nostra sensibilitat en matèria social és molt alta i hauríem escurat fins l'últim cèntim d'euro, dels pocs que té la Generalitat, per aplicar-lo, com hem fet en aquests darrers anys”.
 
A preguntes dels periodistes, el cap de l’Executiu ha fet notar que “tota la negociació amb la CUP, des del primer dia fins a l’últim, des del primer minut fins a l’últim, l’ha feta Junts pel Sí; no l’ha feta Convergència” i ha afegit que “aquest no és un problema entre Convergència, i la CUP”.
 

1  

Imatges

Foto del president Mas durant la reunió del Consell Executiu

Foto del president Mas durant la reunió del Consell Executiu 693

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa