• Munté assegura que el Govern “sempre” ha defensat l’opció d’un referèndum però també té la voluntat “d’incorporar tots aquells instruments i vies democràtiques que ofereixin garanties per culminar el procés amb èxit i dins el calendari previst”
  • El Govern fa un pas endavant en la constitució del Pacte Nacional per la Indústria amb la creació de la taula i els grups de treball
  • Els grups de treball elaboraran les accions de la nova estratègia industrial, que després validarà la Taula del Pacte Nacional per la Indústria
Roda de premsa
La portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa
El Govern ha valorat avui la Diada del diumenge passat com a “multitudinària i plena de civisme”, una “tònica habitual” de totes les celebracions de l’11 de Setembre. Per aquest motiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha volgut felicitar en nom de l’Executiu les entitats convocants i agrair “l’enorme vitalitat i correcció” amb què van transcórrer les manifestacions. 
 
Munté ha fet aquestes valoracions durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. La portaveu també ha lamentat l’actitud del govern espanyol davant les reivindicacions dels centenars de milers de persones que van sortir al carrer i ha contraposat “la millor expressió del civisme” viscuda durant les celebracions de la Diada amb “la pitjor expressió de la política de l’estruç” duta a terme per l’Executiu espanyol.
 
Constatem el contrast entre una societat civil que es mou, que demana ser escoltada i decidir democràticament i lliurement el seu futur amb un govern que no escolta i menysté tantes veus com les que es van aplegar a les cinc ciutats”, ha afirmat
 
Preguntada sobre la possibilitat de completar el full de ruta amb un referèndum unilateral d’independència o amb unes eleccions constituents, apuntada pel president Puigdemont, Munté ha recordat que el Govern “sempre” ha defensat l’opció d’un referèndum però també té la voluntat “d’incorporar tots aquells instruments i vies democràtiques que ofereixin garanties per culminar el procés amb èxit i dins el calendari previst”.
 
“Ningú ha de tenir dubtes de la voluntat inequívoca del Govern de culminar el full de ruta, per més que hi hagi algun interès a difuminar o refredar allò que hem manifestat de manera clara, i més després d’una Diada que ha estat multitudinària i que ha llençat un missatge clar”, ha afegit.
 
En aquest sentit, Munté ha reiterat el “compromís” del Govern de completar  el procés i de fer-ho amb “una pantalla democràtica” que “doni la veu als ciutadans” amb “les màximes garanties”.“Treballem des del Govern amb aquest objectiu i l’estiu de 2017 les decisions sobre la culminació del procés estaran adoptades”, ha assegurat.
 
Durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, la portaveu també ha informat de la celebració de la Comissió del Govern per a la Seguretat, que ha tingut lloc abans de la reunió del Govern. La Comissió, presidida pel president Puigdemont i integrada per tots els consellers del Govern i pels màxims comandaments dels Mossos d’Esquadra, ha fet un repàs del programa operatiu específic antiterrorista, segons ha informat Munté.
 
La portaveu ha recordat que des dels atemptats de París del gener de 2015 Catalunya es troba en nivell d’alerta 4, que implica una intensificació de la visibilitat i de la presència policial i un reforçament de la gestió en matèria terrorista. Així mateix, ha explicat Munté, la Comissió ha valorat positivament els instruments que el Govern té en marxa per a la detecció del radicalisme.
 
El Govern fa un pas endavant en la constitució del Pacte Nacional per la Indústria amb la creació de la taula i els grups de treball 

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació de la taula i dels sis grups de treball que elaboraran l’estratègia i les accions del Pacte Nacional per la Indústria, l’acord polític i econòmic formalitzat el passat mes de juliol per desenvolupar i enfortir el sector industrial a Catalunya. Els grups de treball, integrats per 9 membres (tres representants de la Generalitat i sis designats per patronals i sindicats), seran els equips responsables de proposar les línies d’actuació que han de situar la indústria com a eix econòmic del país.
 
Segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, aquestes propostes que després traslladaran a la Taula del Pacte Nacional per la Indústria -formada per representants del Govern, organitzacions empresarials i sindicals, partits polítics, universitats, col·legis professionals, associacions municipalistes i centres tecnològics- encarregada de validar-les i traslladar-les al Govern i al Parlament. També hi haurà representada la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa. De fet, el Govern també ha aprovat aquest dimarts que serà aquest organisme el responsable de la governança del Pacte Nacional per la Indústria.
 
Els sis grups de treball aprovats treballaran en els següents àmbits:
·         Competitivitat empresarial: Potenciar la capacitat del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació i impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica.
·         Dimensió empresarial i finançament: Incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.
·         Indústria 4.0 i digitalització: Difondre entre les empreses la importància de la disrupció que pot provocar la Indústria 4.0 en el mercat, així com capacitar el capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils, prestar els serveis avançats i promoure les infraestructures necessàries per al desplegament de la Indústria 4.0.
·         Formació: Millorar la capacitació de treballadors per mitjà d’una formació professional, una formació contínua i de l’emprenedoria i una formació universitària que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com al canvi tecnològic i dels models de producció.
·         Infraestructures i energia: Fer que Catalunya disposi d’un millor equipament infraestructural, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions, així com reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i millorar l’eficiència i l’estalvi energètics.
·         Sostenibilitat i economia circular: Apostar per una economia verda i circular, que estalviï recursos, posi en valor els residus i impulsi així la innovació i la competitivitat industrial.
 
El passat mes de juliol la Generalitat; les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, i els sindicats UGT i CCOO van formalitzar el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria, que contempla les aportacions del Pacte Més Indústria. És una iniciativa conjunta per impulsar la indústria fent-la més diversificada, innovadora, competitiva a nivell internacional i de més valor afegit.

El Govern i la Generalitat Valenciana treballaran conjuntament per crear i promocionar nous productes turístics   
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat la subscripció d’un conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana en l’àmbit de turisme per potenciar els intercanvis d’experiències i desenvolupar estratègies conjuntes.
 
La confluència geogràfica, cultural i lingüística dels dos territoris fa que comparteixin espais i productes turístics. A més, Catalunya i el País Valencià formen part de la Xarxa Europea per a un Turisme Responsable i Competitiu NECSTour, de la qual Catalunya n’exerceix, fins a l’any 2018, la presidència.
 
Les dues administracions crearan productes turístics comuns implicant recursos i empreses dels dos territoris. Els productes tindran un marcat toc experiencial, d’acord amb el que els mercats i el nou consum turístic requereixen. A més, els dos governs compartiran informació d’indicadors de gestió que els permeti millorar els seus sistemes de gestió, el seu funcionament i tendir a l’excel·lència. Així mateix, treballaran en el vincle a través de les xarxes socials i desenvolupant accions de promoció creuades.
 
El Govern renova un conveni amb l’Aragó que fomenta actuacions conjuntes en educació i promou el català
 
En l’àmbit de l’educació, el Govern ha prorrogat avui la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó a través del qual es desenvolupen iniciatives educatives i de promoció del català. Aquest acord, que ja s’havia subscrit prèviament entre ambdós governs a l’abril de 2010 i al juliol de 2013, tindrà una vigència de quatre anys.
 
La base d’aquest acord són els lligams històrics, culturals i lingüístics entre Catalunya i l’Aragó, atès que permeten el desenvolupament de les relacions entre centres escolars, ensenyants i alumnes. En aquest sentit, contempla intercanvis i col·laboracions en els ensenyaments generals, tecnològics i professionals, que volen afavorir una millor inserció dels joves en el món laboral.
 
Finalment, el Govern ha aprovat el nomenament de Montserrat Peretó com a directora general de Planificació i Estudis Fiscals.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar 816

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 159

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 190