• El document marca l'estratègia d'acció de la Generalitat en matèria de cooperació al desenvolupament per als propers 4 anys
  • Potencia el valor afegit de la cooperació catalana al món: polítiques altament participatives i participades
  • El Govern ha ratificat els processos de fusió de sis caixes catalanes en dues noves entitats
  • També ha impulsat les obres per a la formació d’una nova sortida de la C-55 a Olesa de Montserrat
El Govern ha aprovat el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2011-2014, que marcarà l'estratègia d'acció de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria durant els propers quatre anys. El document renova –és el tercer pla- el compromís de Catalunya per aconseguir un ordre internacional més just i solidari. És prioritària la coherència interna i externa de la política de cooperació al desenvolupament amb la resta de polítiques públiques de la Generalitat. El nou pla contribueix, a més, a la provisió de béns públics globals, superant l'estricta gestió de l'Ajut Oficial al Desenvolupament.
consell de govern
Tall de vídeo del vicepresident
Segons ha destacat el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, el pla aprovat avui “és el resultat de tot un procés de treball conjunt i de reflexió amb els principals protagonistes i actors de la cooperació catalana: les ONGs, els ajuntaments, les universitats, les organitzacions empresarials i sindicals, sindicats agraris, entitats juvenils... és a dir, tots els actors que participen en la cooperació internacional”. El Govern referma la seva voluntat de sumar esforços, a través de les seves capacitats i de les de la societat civil, en la lluita contra les desigualtats mundials. Com a novetat, el nou pla garanteix la participació de la societat civil en la cooperació en un 60% (especialment les ONGD).

consell de govern
Tall de vídeo del vicepresident
El document aprovat avui dóna continuïtat als dos anteriors (el del 2003-2006 i el del 2007-2010) i segueix apostant pel desenvolupament humà: persegueix ampliar les capacitats de les persones i dotar-les de més opcions a l'hora de satisfer les seves necessitats vitals.
 
El Pla subratlla el valor afegit de la cooperació catalana. Un valor que prové del fet que parteix d'unes polítiques altament participatives i participades i que compta amb una àmplia expertesa sectorial, fonamentalment en temes relacionats amb la governança multinivell, la configuració de polítiques públiques, la construcció de pau i la prevenció de conflictes violents, la defensa dels drets col·lectius i de les cultures minoritzades i l'equitat entre homes i dones.
La política de cooperació del Govern de Catalunya, tal i com ha destacat el vicepresident, s’estén per 68 països. “Val la pena dir que aquesta xifra supera àmpliament la mitjana de països amb què cooperen els estats de la UE” ha explicat el vicepresident del Govern.

Dins el nou document, destaca, també, la creació d'una nova via de treball, tant al Nord com al Sud: el codesenvolupament. Aquesta línia neix a partir del recent augment del nombre de persones immigrades al nostre país. Entre els objectius transversals de la cooperació catalana, es troba promoure l’equitat entre les dones i els homes mitjançant l’aplicació de la perspectiva de gènere, promoure el respecte integral i la consolidació dels drets humans, la governança democràtica i l’enfortiment del teixit social i la sostenibilitat del desenvolupament en la seva triple dimensió –social, ambiental i econòmic-.
 
S’autoritza la fusió de sis caixes catalanes en dues noves entitats
 
El Govern ha autoritzat la fusió de la Caixa d’Estalvis de Catalunya, la Caixa d’Estalvis de Tarragona i la Caixa d’Estalvis de Manresa en una nova entitat anomenada Caixa d’Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa. També ha aprovat la fusió de la Caixa d’Estalvis Comarcal de Manlleu, la Caixa d’Estalvis de Sabadell i la Caixa d’Estalvis de Terrassa en una nova entitat anomenada Caixa d’Estalvis Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa (UNNIM).
 
Aquesta reestructuració situa el sistema financer en unes bones condicions per sortir de la crisi econòmica. Les dues operacions permeten configurar un nou mapa financer format per entitats més fortes.
 
Impuls a la carretera C-55 a Olesa de Montserrat
 
El Govern ha impulsat les obres per a la formació d’una nova sortida de la C-55 a Olesa de Montserrat, que permetrà millorar la seguretat viària i l’accessibilitat cap a una zona industrial. Així, s’ha aprovat la declaració de l’ocupació urgent de béns i drets afectats per aquesta actuació, que comptarà amb una inversió prevista de 596.000 euros.
 
Els treballs començaran a finals d’any i tindran un termini d’execució de sis mesos. L’objectiu d’aquestes obres és construir un nou ramal que millori l’accessibilitat, la seguretat i la fluïdesa del trànsit en aquest entorn.
 
Acord de col·laboració amb el Govern de Jiangsu
 
El Govern ha aprovat un acord de col·laboració amb el Govern de Jiangsu (Xina) amb l’objectiu d’establir un marc de col·laboració que permeti definir i desenvolupar projectes en els àmbits dels afers institucionals, el desenvolupament econòmic, la promoció de les exportacions i la inversió, la innovació i la recerca; els afers socials, culturals educatius i sanitaris; la protecció mediambiental i el desenvolupament sostenible.
 

3  

Vídeos

Vídeo: el vicepresident del Govern explica que el Pla de Cooperació és fruit de la coordinació amb el sector

Vídeo: el vicepresident del Govern explica que el Govern coopera amb 68 països d'arreu del món

roda de premsa de Govern íntegra

3  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 256

Foto del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno)

Foto del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno)
JPG | 1445

Foto de la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)
JPG | 1162