• L’Observatori proposarà al Govern actuacions per corregir situacions de desigualtat de gènere o de violència masclista i analitzarà l’impacte de les polítiques de les administracions públiques de Catalunya sobre la igualtat de gènere
  • Munté veu compatible el “compromís ferm” del Govern de posar les urnes amb mantenir l’espai de diàleg que representa el Pacte Nacional pel Referèndum 
  • El Govern inverteix  99 milions d’euros en de obres en centres educatius
Foto de la roda de premsa
El Govern ha aprovat el decret que constitueix formalment i regula  l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), que té per finalitat “contribuir al coneixement de la situació de les dones per a una millor presa de decisions, planificació i avaluació de les polítiques públiques des de la perspectiva de gènere i de les dones”, segons ha destacat la consellera de la Presidència  i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. L’elaboració d’aquest decret ha comptat amb les aportacions de les entitats de defensa dels drets de les dones.
 
L’Observatori és un òrgan assessor del Govern, adscrit a l’Institut Català de les Dones (ICD), creat per la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes com una de les mesures per garantir el compliment de la Llei i assolir la igualtat efectiva de dones i homes.
 
Entre les funcions que ha de desenvolupar destaca el disseny d’un sistema d’indicadors per conèixer de forma actualitzada l’evolució de les desigualtats de gènere i determinar els motius de la seva persistència; promoure l’elaboració d’estudis i informes especialment en els àmbits de la violència masclista, de la situació laboral i de la imatge pública de les dones; i fer el seguiment de la imatge i els estereotips de la representació de les dones i de la banalització de la violència masclista als mitjans de comunicació.
 
L’OIG haurà de proposar al Govern les actuacions que consideri adients per a corregir situacions de desigualtat de gènere o de violència masclista i analitzarà l’impacte de les polítiques de les administracions públiques de Catalunya sobre la igualtat de gènere. Les àrees d’intervenció són: participació política i social de les dones; educació, cultura i coneixement; treball, ocupació i empresa; polítiques socials; medi ambient; urbanisme, habitatge i mobilitat, i justícia i seguretat.
 
Composició
 
L’Observatori serà presidit per la presidenta de l’ICD; la vicepresidència recaurà sobre la directora executiva de l’ICD, i la secretaria serà ocupada per una persona funcionària de l’ICD. En les vocalies en representació de l’Administració de la Generalitat hi haurà representants de la direccions generals de: Comunicació del Govern, Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Policia, Administració de la Seguretat, Política Lingüística, Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Igualtat, Famílies, Atenció a la Infància i l’Adolescència, Desenvolupament Rural, i la Secretaria General del Consell Interuniversitari de Catalunya, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
 
A més, en formaran part representants dels següents Consells: de l’Audiovisual, Interuniversitari, Il·lustres Col·legis d’Advocats, i els Col·legis de Metges, Infermeres i Infermers, Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació, Psicologia; Politòlegs i Sociòlegs; Periodistes; Treball Social i d'Educadores i Educadors Socials. L’OIG també tindrà representants de les organitzacions sindicals i organitzacions empresarials més representatives de Catalunya, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista i les entitats del món local.
 
Funcionament
 
L’Observatori podrà constituir els grups específics de treball que es considerin convenients i reunirà el ple dues vegades l’any. Des de l’ICD es donarà a l’OIG el suport tècnic i els mitjans personals i materials necessaris per a l’execució de les seves funcions.
 
L’ICD informarà anualment dels resultats de l’activitat de l’Observatori a la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista i la Comissió d’Igualtat del Parlament de Catalunya.
 
Munté veu compatible el “compromís ferm” del Govern de posar les urnes amb mantenir l’espai de diàleg que representa el Pacte Nacional pel Referèndum 
 
Durant la roda de premsa, la portaveu del Govern ha valorat a preguntes dels periodistes la reunió que el Pacte Nacional pel Referèndum celebrarà aquesta tarda al Parlament de Catalunya, després que l’Estat hagi rebutjat l’oferta de diàleg de la Generalitat. Munté ha considerat “compatible” la tasca del PNR amb el compromís del Govern de celebrar el referèndum, ja sigui de manera acordada o unilateral. Un compromís que es concretarà “ben aviat” amb l’anunci de la data i la pregunta de la consulta.
 
“Som ben conscients que el Pacte va néixer per abordar l’etapa del referèndum acordat. Com a Govern no li demanem que es posicioni sobre la situació nova atesa la negativa contundent del Govern de l’Estat”, ha afirmat Munté. 
 
“És evident que ens refermem en la voluntat de posar les urnes i això és compatible amb que es mantingui l’esperit i la voluntat de diàleg per si l’Estat s’ho repensa i vol seure a la taula per discutir el referèndum. Serà decisió del propi pacte de quina manera això es pot dur a terme”, ha considerat.
 
Preguntada sobre si el president Puigdemont assistirà al Congrés a explicar-hi la proposta del referèndum, Munté ha assegurat que el Govern està disposat “a anar on calgui per negociar una solució al conflicte que viuen Catalunya i Espanya” però ha reclamat al Govern espanyol que “no s’amagui darrere del poder judicial i del poder legislatiu”.
 
“El president Puigdemont està disposat a anar a explicar-se allà on calgui, però prèviament és imprescindible que existeixi una negociació política que pugui culminar en un acord i aquest acord por ser ratificat en cambra parlamentària. Reclamem coratge i valentia política”, ha respost. 
 
D’altra banda, Munté també s’ha referit al concurs engegat pel Govern per a la compra d’urnes. La portaveu ha explicat que el tràmit administratiu per fer l’homologació de les empreses candidates “tira endavant amb normalitat”, però davant les “amenaces” de l’Estat sobre els funcionaris el Govern ha optat per “la màxima protecció”, motiu pel qual la taula de contractació s’ha constituït amb alts càrrecs del Departament de Governació.
 
“És un procés polític, les responsabilitats les assumim els polítics, i cal deixar  treballar els funcionaris sense cap dificultat ni tensió”, ha afirmat.
 
El Govern inverteix  99 milions d’euros en de obres en centres educatius
 
El Govern ha aprovat avui encarregar a Infraestructures de la Generalitat de Catalunya diverses actuacions en centres educatius per un valor de 99.150.000 euros. Les obres encarregades inclouen ampliacions, adequacions, nova construcció, i obres de reforma, ampliació i millora tant d’escoles com d’instituts.
 
El llistat de centres és el següent:
 
Obra
Pressupost
Execució de les obres d'ampliació d'Escola per a Institut Escola Gavà Mar (1a fase espais docents), a Gavà.
1.700.000,00
Execució de les obres de reconversió-adequació i ampliació Institut Badia i Margarit 3/2 sense gimnàs, a Igualada.
3.850.000,00
Execució de les obres d'ampliació per a Institut 2/0 a l'Escola Antoni Grau Minguell, a Sant Quintí de Mediona.
1.950.000,00
Execució de les obres de 1ª fase: Substitució edifici C per a cicles formatius: mecànica, transport i manteniment de vehicles, instal·lació i manteniment, química, a l'Institut de Mollet del Vallès.
5.950.000,00
Execució de les obres d'ampliació Institut Els Pallaresos.
2.400.000,00
Execució de les obres de nova construcció de l'Institut Angeleta Ferrer 3/2, de Barcelona.
6.600.000,00
Execució de les obres de Nova construcció Institut 2/0 + 3 aules + 1 aula recolzament (sense gimnàs - vestidors, càtering - barra, cafeteria - menjador) a Caldes de Malavella.
3.600.000,00
Execució de les obres de nova construcció Institut Vilablareix 4/3.
6.800.000,00
Nova Construcció d’Institut 4/3 Ermessenda de Girona.
6.800.000,00
Execució de les obres de nova construcció Institut Gurb.
4.900.000,00
Execució de les obres de Nova Construcció de la SES Can Record, de Sant Esteve Palautordera.
4.350.000,00
Execució de les obres d'Ampliació-Adequació Escola Cau de la Guineu, a Corbera de Llobregat.
2.050.000,00
Execució de les obres d'ampliació Escola Gegant del Rec 2 línies, a Salt (2v).
4.100.000,00
Execució de les obres d'ampliació Escola Ramón Faus i Esteve 2,5 línies (5 aules), a Guissona.
900.000,00
Execució de les obres de nova construcció Escola La Maquinista, a Barcelona.
5.100.000,00
Execució de les obres de la nova construcció de l’Escola Jacint Verdaguer, de la Granada del Penedès.
4.550.000,00
Execució de les obres de Nova construcció Escola Ernest Lluch, 1 línia + 4 aules, a L'Hospitalet de Llobregat.
3.700.000,00
Execució de les obres de nova construcció Escola Pinyana, a Lleida.
5.850.000,00
Obres RAM (Reforma, ampliació i millora) 2018
12.000.000,00
Obres RAM (Reforma, ampliació i millora)  2019
12.000.000,00
TOTAL
99.150.000,00
 
A partir de l’aprovació de Govern de les diferents partides, es podran dur a terme l’execució dels diferents projectes una vegada aprovada la seva redacció.
 
El Govern acorda destinar 27 M€ a la convocatòria d’ajuts per a la millora de la transformació i comercialització d’aliments i la mitigació del canvi climàtic
 
El Govern ha acordat autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a convocar els ajuts a les inversions relatives a la millora de la transformació i comercialització d’aliments i la mitigació del canvi climàtic, amb un pressupost total de 27.000.000 €.
 
Es tracta de la segona convocatòria del PDR 2014-2020 de subvencions de dues línies d’ajut que tenen com a objectiu millorar la competitivitat de les indústries amb processos innovadors, incrementar el valor afegit dels productes agrícoles, i fomentar la internacionalització, i alhora també fomentar un ús més eficient de l’energia, l’ús de les energies renovables, de subproductes, de residus i altres matèries primeres no alimentàries per impulsar el desenvolupament de l’economia circular.
 
Aquesta convocatòria d’ajut està cofinançada en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i el 57% restant correspon al DARP.
 
També en l’àmbit rural, el Govern ha acordat destinar 7.666.666,67€ per a atendre la convocatòria 2017 d’ajuts per a la diversitat econòmica de les zones rurals del programa Leader, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya  (PDR 2014-2020).
 
Finalment, el Govern ha aprovat altres acords, com les convocatòries d’ajuts al desenvolupament local 2017-2019 en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i un ajut de 400.000 euros per a la 37a edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar 773

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 809

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 311