·         Es constata “la manca o errada de previsió” d’Aena respecte a aquesta infraestructura estratègica de país
 
·         Turull assegura que “convocar un referèndum no és delicte” perquè la llei que està vigent del 2005 ho va derogar
 
·         El Govern també ha aprovat l’informe elaborat per la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa
L’aeroport de Barcelona tancarà l’exercici 2017 amb gairebé 48 milions de passatgers anuals, assolint així el 87% de la seva capacitat (estimada en 55 milions de passatgers anuals) sense cap inversió ni alternativa de gestió prevista per als propers 4 anys més enllà de l’ampliació del dic Sud de la T1. El Govern ha analitzat avui l’Informe de valoració de la gestió de l’aeroport de Barcelona – El Prat en el qual es denuncia “la manca o errada” de previsió de l’ens gestor estatal, Aena, respecte a aquesta infraestructura estratègica de país.
 
Les projeccions de trànsit amb què treballa l’Estat, que serveixen de base per planificar les inversions, estimen per a l’aeroport de Barcelona un trànsit de 47,2 milions de passatgers l’any 2021. Però les dades de l’aeroport són molt superiors i aquest 2017 ja se superarà la xifra prevista per al 2021. “No és seriós fer una previsió d’inversió de cara al futur quan les dades de creixement ja les supera la realitat. Aena va tard i malament perquè una planificació seriosa és la que planteja inversions i projectes quan la infraestructura està al voltant del 65-70% de la seva capacitat”, ha retret el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha comparegut acompanyant al conseller de la Presidència i portaveu, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
El document fa una comparativa dels aeroports de Barcelona i Madrid. El barceloní és el més rendible de la xarxa d’Aena, on hi aporta el 55% del benefici (339,28 MEUR), però només rep el 7% de la inversió aeroportuària de l’Estat. Aquestes xifres contrasten amb l’aeroport de Madrid, que només aporta el 4% dels beneficis (27,5 MEUR) però que en canvi rep el 20% de la inversió. “Barcelona és 12 vegades més rendible que Madrid i l’Estat preveu que rebi 3 vegades menys d’inversió”, ha exposat Rull.
 
Aquesta diferència s’explica, tal i com ha detallat el titular de Territori i Sostenibilitat, perquè la gestió de tot el sistema aeroportuari estatal està en mans d’un únic operador. “El monopoli d’Aena està orientat a afavorir una xarxa amb un únic hub a Madrid complementada per altres aeroports secundaris que només interessen pels beneficis, on destaca per sobre de tots Barcelona”, ha explicat. Per a Rull, “Aena és un fre molt considerable a la capacitat d’expansió en condicions de l’aeroport de Barcelona i la seva gestió és ineficient”. Per això, ha reblat, “cal que el Govern assumeixi la gestió de l’aeroport”.
 
Turull: “Convocar un referèndum no és delicte”
 
Durant la roda de premsa per presentar els acords de Govern, el portaveu Jordi Turull, ha recomanat al Fiscal general de l’Estat que “llegeixi les lleis” perquè “convocar un referèndum no és delicte”. Turull ha explicat que l’any 2003 es va voler que fos un delicte a través de la llei orgànica 20/2003 i es va intentar modificar el codi penal, però, posteriorment el 2005 es va derogar la penalització de la convocatòria de referèndum amb la llei orgànica 2/2005, que “és la llei que hi ha vigent”. Pel conseller de la Presidència, “qualsevol actuació del fiscal en aquesta línia que persegueixi una cosa que no és delicte, com queda clar, atemptaria a l’article 49 de la Carta dels drets fonamentals de la UE”. Aquest text, segons el portaveu, “deixa clar que ningú pot ser jutjat per una cosa que no és delicte”.
 
Turull ha recordat al president del govern espanyol que “si vol parlar sobre el referèndum, el millor seria que parlés amb els que volem fer el referèndum”, en ser preguntat per la reunió que Rajoy ha tingut amb Albert Rivera.  En aquest sentit, el portaveu ha reafirmat la predisposició del Govern a dialogar i ha dit “només han de dir dia, lloc i hora i allà serem”. El conseller ha assegurat que “la nostra legitimitat és absoluta i total” i s’ha compromès a “seguir endavant amb l’encàrrec el Parlament de Catalunya” perquè “ho fem en termes de majoria parlamentària”. El portaveu ha respost també al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i li ha dit que “sap que el dret administratiu permet perfectament el pagament a la hisenda catalana”.
 
Impuls al desenvolupament de l’economia col·laborativa
 
El Govern ha aprovat l’informe elaborat per la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa, el primer pas per abordar l’encaix de l’economia col·laborativa i de plataformes a Catalunya i aprofitar-ne tot el potencial. L’objectiu és assolir un marc estable per al desenvolupament de l’economia col·laborativa, i fer difusió dels reptes i oportunitats que representa aquest nou fenomen.
 
L’informe descriu l’economia col·laborativa com un concepte paraigües que engloba totes aquelles noves realitats empresarials i socials sorgides arran de la irrupció de la tecnologia digital i les plataformes tecnològiques. Es caracteritzen perquè els ciutadans poden oferir o intercanviar serveis o recursos infrautilitzats mitjançant una plataforma o comunitat d’usuaris, que connecta oferta i demanda. Això genera nous models de prestació de serveis i activitats que ja existien, i produeix canvis com el nou paper del ciutadà, que pot esdevenir també un agent productor, o la desintermediació dels operadors tradicionals.
 
20 milions d’euros a consolidar Eurecat com el centre tecnològic de referència
 
El Govern ha autoritzat que ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- atorgui un ajut de 20 milions d’euros a Eurecat. Es tracta d’una subvenció contemplada en els acords de govern de finançament plurianual de l’entitat i que té per objectiu reforçar-ne la seva activitat per consolidar-se com el centre tecnològic de referència a Catalunya. Així, l’ajut permetrà a Eurecat impulsar el desenvolupament de línies de recerca industrial que generin nova tecnologia diferencial, que posteriorment incorporaran les pimes catalanes.
Roda de premsa de Govern
Altres Acords
 
El Govern ha aprovat autoritzar un import de 2.625.000 euros per atendre la convocatòria de subvencions a centres educatius, per al desenvolupament de programes de formació i inserció (FPI) per al curs 2017-2018. Els PFI estan pensats per a joves d’entre 16 i 21 anys que han deixat l'educació secundària obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en cap acció formativa.
 
D’altra banda, El Govern ha acordat autoritzar el Departament de Cultura destinar, a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), un import total d’1.643.750 euros a la convocatòria pública de subvencions per a les biblioteques públiques per a la renovació del mobiliari, l’elaboració i instal·lació de senyalització interna i l’adquisició de maquinari durant el període 2017-2018.
 
També s’ha aprovat autoritzar un import de 5.207.772 euros per a la redacció, direcció i execució de les obres de nova construcció de l’Escola La Mirada de Sant Cugat del Vallès. En l’àmbit també d’ensenyament, Turull ha explicat que durant la reunió del Consell Executiu s’ha destacat el reforç de 5.500 docents més aquest proper curs.  
 
El conseller portaveu també ha explicat que durant la reunió del Govern s’ha analitzat un informe d’experts acadèmics internacionals sobre el dret legítim de poder decidir per part de Catalunya i els camins per a l’autodeterminació, fet per catedràtics de prestigi.

1  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Autor: Ruben Moreno)

Foto de la roda de premsa (Autor: Ruben Moreno) 779

1  

Vídeos

Roda de premsa dels Acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern del 05.09.2017

Acords de Govern del 05.09.2017
PDF | 671