·         El Pla invertirà prop de 200.000 euros anuals per formar en gènere el personal de l’Administració de tots els nivell i àmbits
 
·         La portaveu del Govern ha assegurat que “el nostre escenari central és el diàleg i la negociació, ho era abans del canvi de govern a Madrid i ara encara més”
 
·         Artadi ha afirmat que “volem sentir més sobre la proposta de Sánchez sobre Catalunya” i ha recordat que “on hi ha el consens a Catalunya és en el dret a decidir”
 
·         El Govern aprova destinar 20 milions d’euros al centre tecnològic Eurecat
 
 
El Govern ha aprovat avui el Pla Director de Formació en Equitat de Gènere de Catalunya 2017-2020 amb l’objectiu de normalitzar la incorporació de la perspectiva de gènere a tots els nivells i àmbits de les polítiques públiques del conjunt de l’Administració catalana per fer-la més eficaç i accelerar les transformacions per assolir la igualtat efectiva de dones i homes. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’avui.
 
Aconseguir la igualtat efectiva de drets de dones i homes i l’eradicació de la violència masclista són objectius fonamentals del Govern i de totes les seves actuacions. El Govern, amb aquest Pla, fa un pas ferm cap a una Catalunya més igualitària i justa per a tothom a través d’impulsar la formació i la capacitació del personal públic per normalitzar i garantir que cap aspecte del treball i l’acció de les administracions sigui aliè a les dones.
 
El Pla preveu una inversió de prop de 200 mil euros anuals en formació i situa Catalunya com a pionera pel que fa a la formació amb perspectiva de gènere del personal directiu i en posició capdavantera pel que fa a la formació orientada a resultats.
 
L’any passat, dins del Pla (que té vigència entre els anys 2017 i 2020) es van impartir 425 hores de formació (un 27% més que l’any anterior) que van generar 166 projectes de millora efectiva d’actuacions públiques gràcies a la introducció de la perspectiva de gènere.
 
Artadi: “El nostre escenari central és el diàleg i la negociació
 
La portaveu del Govern ha assegurat que “el nostre escenari central és el diàleg i la negociació, ho era abans del canvi de govern a Madrid i ara encara més”. “Estem en aquest escenari central, ens sentim obligats a recorre’l  i a explorar totes les possibilitats, per això es trobaran el president Torra i el president Sánchez aquesta tardor”, ha explicat en el torn de preguntes dels periodistes. Sobre la trobada entre els dos presidents, Artadi ha dit que “és una reunió important però no tot passa per allà” i ha explicat que no està tancada la data encara perquè “són més importants els temes i els acords de la reunió” que no pas el dia de la trobada. “Tenim diferents temes i ho haurem d’encabir en el calendari d’inici de curs polític”, ha reblat Artadi.
 
Sobre la proposta d’ahir del cap del govern espanyol sobre un hipotètic referèndum a Catalunya sobre l’autogovern, Elsa Artadi ha destacat que la proposta del president Sánchez “té una part positiva en el sentit que diu la paraula referèndum” i “ja és més del què tenim en el govern espanyol anterior”. La portaveu però ha volgut recordar que “la societat catalana no està debatent sobre això” ja que “on hi ha el consens a Catalunya és en el dret a decidir”. Tot i això, Artadi ha afirmat que “volem sentir més sobre la seva proposta sobre Catalunya” ja que “no ens ha dit exactament què vol fer”.
 
Pel que fa la proposta de la presidenta del Congrés de què el president Torra vagi al Congrés a explicar el seu posicionament polític, la portaveu de l’executiu ha dit “no sabem si la idea és que hi hagi un monogràfic sobre la situació catalana i les demandes dels catalans, la manca de democràcia o la vulneració de drets”. “Estem a l’espera que acabi de matisar o ens doni més detalls, no ens tanquem, volem saber més detalls i estudiaríem en funció del què”, ha afegit Artadi.
 
En referència als actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, la portaveu de l’executiu ha confirmat l’assistència de tots els membres del Govern a la manifestació de l’11 de setembre a la tarda. Sobre l’organització per part del Govern de l’acte institucional que tindrà lloc el 10 de setembre al vespre, Artadi ha afirmat que “nosaltres hem fet la Diada que hem cregut que era la que tocava aquest any perquè és la primera Diada i esperem que la ultima que el Govern de la Generalitat està a la presó i a l’exili”.
 
D’altra banda, la portaveu del Govern ha parlat de la reunió de la Junta de Seguretat que tindrà lloc al Palau de la Generalitat el proper dijous. Artadi ha dit que durant la reunió l’executiu català “no coartarà cap tema de debat”. “En l’ordre del dia de la trobada hi ha temes centrals com la coordinació i informació en la lluita antiterrorista i s’hi podran expressar les necessitats que tenen els dos governs”, ha explicat Artadi.
Foto roda de premsa
Altres acords
 
El Govern ha aprovat que el Departament d’Empresa i Coneixement atorgui a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- un ajut de 20 milions d’euros a Eurecat. Es tracta d’una subvenció prevista al Pacte Nacional per a la Indústria amb l’objectiu d’impulsar l’activitat d’Eurecat, el centre tecnològic de referència a Catalunya, i accelerar d’aquesta manera la transferència de tecnologia a les pimes catalanes.
L’ajut permetrà a Eurecat impulsar el desenvolupament de línies de recerca industrial que generin nova tecnologia diferencial, que posteriorment incorporaran les pimes catalanes. És un dels mecanismes que garanteixen l’accés d’aquestes empreses a la innovació i l’R+D empresarial per guanyar competitivitat.
 
També s’ha aprovat destinar 3.700.000 euros en ajuts per fomentar el consum de la fruita i la llet a les escoles El Govern ha aprovat les despeses amb càrrec al pressupostos futurs del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per atendre la convocatòria d’ajuts per al foment del consum de la fruita i la llet a les escoles dins dels Programes escolars per al curs 2018-2019 per un import total de 3.700.000 euros. Concretament per a aquest curs es destinaran 2.200.000 euros al programa de consum de la fruita  i 1.500.000 euros al consum de la llet. Durant el curs 2017-2018 van participar en el Pla de Consum de Fruita 1.262 escoles i 306.200 alumnes i en el Pla de Consum de Llet 549 escoles i 92.252 nens es van repartir més de 1.116 tones de fruita i verdura i 885 litres de llet.
 
D’altra banda, el Govern ha autoritzat destinar 1 milió d’euros per atendre la convocatòria 2018 de subvencions a les comunitats catalanes a l’exterior, d’acord amb la proposta del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. L'objecte d'aquesta línia de subvencions és contribuir al finançament de despeses com l’organització d’activitats de promoció de la cultura i la llengua catalanes, l’ensenyament del català, els ajuts socials d’urgència a membres d’aquestes comunitats o el suport a la nova emigració, entre d’altres.
 
La posada en marxa de la convocatòria d’enguany s’ha demorat per l’aplicació de l’article 155, que en una primera instància va suposar la congelació de les subvencions de l’any 2017. Posteriorment el govern espanyol en va autoritzar el pagament parcial amb càrrec al pressupost prorrogat de 2018 deixant l’actual exercici pressupostari sense fons. Les bases reguladores del procediment i els terminis per a la concessió d’aquestes subvencions es publicaran properament al DOGC.
 
El Govern ha acordat avui autoritzar al Departament de Cultura la realització d’una despesa pluriennal de 2.464.000 euros per atendre la convocatòria de subvencions per a projectes de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia, per al període 2018-2021.

2  

Imatges

Fotografia de la portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa de Govern (Autor: Ruben Moreno)

Fotografia de la portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa de Govern (Autor: Ruben Moreno) 107

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Ruben Moreno)

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Ruben Moreno) 1743