·        El cap del Govern ha presentat aquest migdia el Pla de Govern de la XII legislatura, que ha recordat té com a projecte anar de la restitució a la Constitució
 
·        Quim Torra celebra l’acord sobre la suspensió dels diputats perquè “això va de sobirania del Parlament i del Govern, i perquè “ens farà avançar junts, amb ambició màxima”
 
·       El president referma el compromís de l’Executiu de seguir treballant amb les entitats per resoldre el problema de l’atenció als menors migrants
 
·       Torra creu que li correspon a l’Estat espanyol moure fitxa, perquè “ja és temps” que es concretin les “ofertes de diàleg” 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest migdia, en el marc de la presentació del Pla de Govern per aquesta XII legislatura, que “l’excepcionalitat que viu el Govern, no ens pot aturar a tirar endavant els nostres objectius”, que ha recordat és anar de la restitució a la Constitució. “És el deure del Govern plantejar aquesta visió de quatre anys, amb tota l’ambició, perquè és un govern que ha governat des del primer dia i pretén arribar-hi”.
 
El cap de l’Executiu, que ha exposat les línies del Pla en el decurs d’una roda de premsa al Palau de la Generalitat, ha explicat  que la primera fase de restitució de les institucions “la donem pràcticament per acabada” amb la posada en marxa del Parlament i del Govern, tot i que ha subratllat que “no estarà mai acabada fins que no tornin els nostres líders polítics i Carles Puigdemont torni a ser el president”.
 
Quim Torra ha assenyalat que el Govern es troba ara en una segona fase cap a l’objectiu de la legislatura, que, com ja va dir al seu discurs d’investidura, “tenim un mandat republicà per servir amb decisió i tot l’esforç possible una ciutadania que mereix més justícia social, benestar, una redistribució de la riquesa més eficaç i una atenció pública de màxima qualitat”.
 
El president ha explicat durant la seva compareixença els quatre eixos principals en els quals s’estructura el Pla de Govern i que són els següents: cohesió social; prosperitat econòmica, responsable i sostenible; enfortiment democràtic i internacionalització. Aquests quatre eixos es desenvolupen en 22 àmbits d’actuació, 93 objectius i més d’un miler de mesures concretes amb més de 300 indicadors. (S’adjunta nota explicativa de les mesures)
 
El cap de l’Executiu ha detallat també, entre altres, les següents actuacions previstes:
 
 
·         Comissionat del 155: el president ha explicat que durant el proper Debat de Política General “s’exposaran els primers resultats de tots els informes que s’han recollit als diferents departaments, per tenir una visió clara del que ha suposat el 155 a la vida política del país”.
·         Oficina de drets civils i polítics: el cap de l’Executiu ha anunciat que en la pròxima reunió del Consell Executiu, que tindrà lloc dilluns vinent, 1 d’octubre, se’n nomenarà el responsable.
·         Lleis socials suspeses: el president ha remarcat el compromís del Govern d’aprovar tots els continguts d’aquestes lleis i ha assenyalat que en concretarà aquest compromís i el calendari en el Debat de Política General. “Tirarem endavant el que considerem un dels objectius bàsics i recuperarem la legislació potser més progressista aprovada en aquest país”, ha reblat.
·         Fòrum cívic, social i constituent: Quim Torra ha avançat que abans del 15 d’octubre estarà en marxa aquest espai de debat de país que ha equiparat al Congrés de Cultura Catalana i que, ha dit, té “la voluntat de traçar les línies que es proposa el país en la seva marxa cap a la República catalana”.
·         Marxa per drets civils, socials i nacionals: com ja va avançar en la seva conferència del 4 de setembre, el president ha afirmat que és una “apel·lació al poble de Catalunya a mobilitzar-se davant les setmanes i mesos que tenim per endavant”. En aquest sentit, ha insistit que l’1 d’octubre no ha de ser una jornada “nostàlgica ni indignada, sinó una diada reivindicativa d’un dia de victòria”.
 
 
 
Acord al Parlament

En aquesta línia d’assolir els objectius de la legislatura, el president ha emmarcat l’acord, fet públic aquest matí, entre Junts x Catalunya i ERC sobre el tema de la suspensió dels diputats.  Quim Torra ha ressaltat la importància d’aquest anunci “perquè això va de sobirania del Parlament i del Govern, de sobirania de Catalunya”. I ha insistit “celebro que s’hagi assolit aquest acord que ens fa avançar junts, i amb l’ambició màxima per tirar endavant aquest Pla i el que ens proposem”.
 
 
 
Menors migrants

A preguntes dels periodistes, el president Torra s’ha referit a la reunió d’urgència que va convocar diumenge passat amb responsables del Govern, de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social i de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social per abordar la situació en què es troben els infants i adolescents migrants sense referents familiars que arriben a Catalunya. Torra ha explicat que es van posar sobre la taula diverses alternatives com la creació d’una comissió integrada per la Taula i els Departaments de la Generalitat implicats, o l’obertura immediata de més centres per acollir els menors, amb l seva dotació pressupostària corresponent.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha explicat que “jo rebo cada dia informació sobre on som en aquest tema” i s’ha compromès a “continuar fent aquest seguiment fins que cap nen dormi en una comissaria”. El president ha avisat també que “seria imperdonable que l’any que ve ens tornés a passar” una situació similar. “Ens ha de preocupar ara i en un futur la crisi humanitària que viu la Mediterrània”, ha reblat.
 
Oferta de diàleg

El president de la Generalitat ha avisat al president espanyol, Pedro Sánchez, que “ja és temps” de concretar “les famoses ofertes de diàleg”. Amb tot, Torra ha insistit que “passi  el que passi i en les condicions en les que sigui, nosaltres sempre estarem disposats a anar a dialogar amb el Govern espanyol”.  “El problema fins ara  era Mariano Rajoy, però ara la nostra preocupació  és si amb  Pedro Sánchez rebrem les mateixes propostes” , ha afegit, perquè aleshores, ha subratllat “el missatge quedaria perillosament clar”.  “Em sabria greu haver d’acabar de  concloure que tant és que governi el senyor  Mariano Rajoy o Pedro Sánchez perquè tenim la mateixa resposta”, ha reblat.
 
El president Torra també ha apel·lat a la necessitat que hi hagi  “transparència i sinceritat en les ofertes de diàleg”, per poder trobar “una solució política a aquesta situació tant complicada i complexa” . I ha recordat que els mateixos presos i exiliats són els primer que reclamen que no hi hagi “renuncia al diàleg”. Amb tot, ha advertit que “entenem que si volem buscar solucions polítiques a un problema polític haurem d’anar veient alguna cosa més que el “queremos dialogar”. I ha afegit: “no crec que hàgim de ser els catalans els qui ara movem fitxa ,sinó que  és l’Estat espanyol qui ha de moure moltes de fitxes per la gravíssima situació en la què ens trobem”.
 
 

 
 

3  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar) 760

Foto de la roda de premsa del president Torra (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa del president Torra (Jordi Bedmar) 654

Foto de la roda de premsa del president Torra (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa del president Torra (Jordi Bedmar) 1016

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del president Torra

2  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 427

Presentació del Pla de Govern

Presentació del Pla de Govern
PDF | 597