- El document definirà 25 actuacions i projectes concrets per enfortir la integritat pública
- Portaveu Budó: “Esperem una sentència absolutòria per als presos polítics i que els deixin en llibertat”
El Govern ha aprovat l’elaboració de l’estratègia de lluita contra la corrupció i l’enfortiment de la integritat pública. L’estratègia detallarà 25 actuacions i projectes concrets que tindran un impacte mesurable i s’implementaran a l’Administració de la Generalitat i les entitats del seu sector públic, en un termini de 2 anys.
Aquestes actuacions definides en el document estratègic se centraran principalment en àmbits com la contractació pública, la fiscalitat, les subvencions, la funció i direcció públiques, les incompatibilitats, els conflictes d’interès i grups d’interès, la protecció d’alertadors i l’anonimització de bústies ètiques i el marc d’integritat.
“Entenem que aquest abordatge global és la via més efectiva: disposar, per una banda, d’una legislació anticorrupció que impliqui sancions i, per l’altra, aplicar marcs d’integritat en què la prevenció i la cultura ètica englobin el conjunt de l’administració pública”, ha assegurat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda posterior a la reunió de l’Executiu. Una reunió que avui ha començat abans del que és habitual perquè el judici al Tribunal Suprem ha arribat a la setmana final i s’han hagut “d’ajustar les agendes” perquè hi pugui assistir el Govern.
La Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència elaborarà aquesta estratègia, conjuntament amb la Secretaria General de la Presidència; la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; i la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.
El compromís del Govern és que en el termini màxim de 6 mesos estigui elaborada l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública i pugui ser portada al Consell Executiu.. Un cop aprovada, les actuacions s’hauran d’implementar en els dos anys següents.
Participació d'una gran varietat d’actors i departaments
En la fase de disseny, i per fer un seguiment acurat de la implementació de l’estratègia, es tindran en compte les indicacions i propostes que estableixi l’Oficina Antifrau de Catalunya, la Sindicatura de Comptes i el Síndic de Greuges. Així mateix, la participació de la societat civil organitzada i l’opinió d’experts en matèria d’anticorrupció es tindran igualment en compte per definir les actuacions i la seva implementació.
Col·laboraran en l’elaboració d’aquesta estratègia:
· La Direcció General de Contractació Pública del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda
· La Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia
· La Intervenció General
· La Direcció General de la Policia del Departament d’Interior
· L’Escola d’Administració Pública de Catalunya
· La Secretaria d’Hisenda del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda
· El Comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern
La Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert (CITGO) i la Comissió Interdepartamental d’Administració i Personal (CIAP) mantindran informats la resta de departaments de la Generalitat de l’estat de l’estratègia i coordinaran les actuacions que se’n derivin.
L’elaboració d’aquesta estratègia de lluita contra la corrupció s’emmarca en el conjunt de mesures que el Govern ha definit en el seu Pla de Govern per impulsar la integritat pública i lluitar contra la corrupció. Entre aquestes mesures, destaca l’aprovació del pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021 i el desplegament de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, on la lluita contra la corrupció apareix de manera destacada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) núm. 16.
“Esperem una sentència absolutòria per als presos polítics i que els deixin en llibertat”
Durant la roda de premsa, la portaveu Budó ha anunciat que el president Torra, el vicepresident Aragonès i ella mateixa es desplaçaran a Madrid per donar suport als presos polítics en la recta final del judici.
“Esperem que, tan bon punt acabi el judici, els presos puguin ser posats en llibertat. Aquest és l’objectiu més immediat, i que la sentència sigui absolutòria”, ha manifestat Budó, qui ha afegit que el president Torra està fent una roda de contactes amb representants tant de la societat civil com dels partits polítics per decidir “quina serà la resposta en cas que no sigui així”.
Per a la consellera i portaveu, les conclusions finals de la Fiscalia evidencien que el judici “no ha servit de res”: “S’han posat la bena als ulls davant totes les proves i evidències que desmuntaven el seu relat fictici de rebel·lió i sedició”.
Budó s’ha mostrat convençuda que aquests dies es veurà novament “un enorme exercici de dignitat per part de totes les persones que estan essent jutjades al Tribunal Suprem”, i ha volgut fer una “referència especial” als que porten més de 500 dies empresonats “injustament” com són el vicepresident Junqueras, els consellers Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa, la presidenta Forcadell, i Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.
Preguntada per la carta que el president Torra va enviar a Pedro Sánchez demanant-li la represa del diàleg, la portaveu ha explicat que el Govern encara no ha rebut resposta i ha confiat que, quan sigui investit, ambdós Executius puguin “seure a dialogar, més enllà de les escenificacions d’aquests dies”. “No podem governar els uns d’esquena als altres, hem de dialogar per donar resposta política a un conflicte polític”, ha reclamat.
El Govern aprova reduir la utilització d’envasos i productes de plàstic d’un sol ús
L’Executiu català ha acordat reduir la utilització d’envasos i productes de plàstic d’un sol ús –com coberts, plats, gots, tasses, palles de begudes, bastonets per remoure begudes i bastonets de globus–, en les dependències dels departaments i organismes del seu sector públic i en els actes que organitzen. Com a alternativa s’han d’utilitzar, de forma prioritària, productes reutilitzables de vidre o metall o bé fabricats amb altres materials com, per exemple, paper, fusta o plàstic compostable.
Queden exclosos de l’Acord els contractes de serveis d’àpats i restauració i els contractes de màquines de venda automàtica dels centres sanitaris i dels centres penitenciaris –on els òrgans de contractació, però, hauran d’aplicar els preceptes de la Guia d’ambientalització de menjadors col·lectius. Els productes per al consum propi del personal queden també exclosos. No obstant, es recomana que no es consumeixin al lloc de treball productes de plàstic d’un sol ús.
Regulació en la contractació
Alhora, es promourà la reducció dels productes d’usar i llençar mitjançant la contractació pública. D’aquesta manera, s’inclourà la prohibició de subministrar begudes en envasos de plàstic d’un sol ús o d’utilitzar envasos, coberts, plats, gots, bastonets o productes de plàstic similars d’un sol ús com a clàusula ambiental als plecs de clàusules o documents que regeixin les licitacions de contractes per als serveis d’àpats i restauració. En conseqüència, caldrà preveure, sempre que sigui possible, sistemes de distribució alternatius, com l’ús de gerres, assortidors o sistemes de dipòsit, devolució i retorn, o l’ús de productes de materials alternatius com vidre, metall, paper, fusta o plàstic compostable.
En els plecs de clàusules o documents que regeixin les licitacions de contractes de màquines de venda automàtica s’especificarà que no poden dispensar gots ni bastonets de plàstic d’un sol ús. Pel que fa a les begudes en envasos de plàstic d’un sol ús, es recomana que se’n restringeixi la venda a les màquines de venda automàtica i, en el cas de l’aigua, els envasos de plàstic d’un sol ús hauran de ser, prioritàriament, de gran capacitat, en un format superior o igual a un litre.
Més enllà de la normativa europea
Els departaments de la Generalitat i els ens i organismes del seu sector públic han de posar a disposició de les persones treballadores i visitants fonts d’aigua potable als centres de treball. En les reunions i actes públics que organitzin no s’ha de subministrar als participants ni als ponents begudes en envasos de plàstic d’un sol ús, ni productes plàstics que siguin d’un sol ús.
Amb aquest Acord, el Govern es vol anticipar a la transposició de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa a la reducció de l’impacte ambiental de determinats productes de plàstic que restringeix l’ús del plàstic d’un sol ús en una sèrie de productes. Amb l’Acord, la Generalitat va més enllà, fent obligatoris ja alguns dels aspectes que preveu la Directiva, contribuint així a la reducció de l'impacte ambiental dels plàstics d'un sol ús i millorant la sensibilització de la societat envers aquesta problemàtica.
El Govern aprova la Guia per a la compra pública d’innovació
El Govern ha donat llum verda a la Guia per a la compra pública d’innovació (CPI) en l’àmbit de la Generalitat i el seu sector públic, un document que aporta pautes i recomanacions orientades a facilitar als òrgans de contractació la tasca d’incorporar la innovació en els procediments de licitació. La compra pública d’innovació representa un canvi en la manera de gestionar la contractació pública, que suposarà noves oportunitats per a les empreses i contribuirà al desenvolupament de la seva capacitat competitiva, alhora que dona una resposta a les necessitats i als reptes socioeconòmics del sector públic i la societat.
El Govern aprova el conveni per suprimir un pas a nivell a Flaçà
El Govern ha aprovat la subscripció d’un conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) i l’Ajuntament de Flaçà per a la supressió d’un pas a nivell de la línia Tarragona – Barcelona – França en l’encreuament amb la carretera C-255z a Flaçà. L’acord defineix les bases de col·laboració entre els tres organismes per a l’execució del projecte, que consisteix en la substitució del pas a nivell per dos passos inferiors.
Aquesta actuació permetrà millorar la seguretat de la mobilitat a Flaçà, així com la integració de la infraestructura ferroviària en l’entorn i la vialitat del municipi. El pas a nivell està situat en l’encreuament de la línia ferroviària amb el carrer del Comerç, que correspon a la C-255z, de titularitat de la Generalitat.
El conveni estableix que l’ADIF, dependent del Ministeri de Foment, actualitzarà el projecte constructiu i executarà les obres, valorades en 4,8 milions d’euros. La Generalitat finançarà el 30% del pressupost, fins a un import màxim d’1,4 milions d’euros; l’ADIF, el 50% i l’Ajuntament aportarà la major part dels terrenys necessaris --amb un cost aproximat d’1 milió d’euros.
Les obres permetran eliminar el pas a nivell existent mitjançant la construcció de dos passos inferiors, un per a vehicles i un altre per a vianants. L’actuació es completarà amb la urbanització de l’entorn dels accessos.
1
Vídeos
1