Govern

El Govern modifica el Decret llei 7/2020, de mesures urgents contra el coronavirus, per adaptar-lo al Reial Decret estatal i incloure-hi noves actuacions

query_builder   24 març 2020 17:29

thumb_up Acords del Govern

El Govern modifica el Decret llei 7/2020, de mesures urgents contra el coronavirus, per adaptar-lo al Reial Decret estatal i incloure-hi noves actuacions

  • La consellera Budó ha anunciat que el Govern crearà un grup de treball per mobilitzar la indústria catalana
  • El Govern crea una borsa de voluntariat de treballadors públics per fer tasques de suport administratiu tècnic a Salut i Interior
  • El conseller d’Interior ha explicat que a causa del coronavirus “hi ha 1.432 agents aïllats i 44 han donat positiu”
  • La consellera de Salut ha assegurat que Catalunya duplicarà la capacitat d’UCI’s aquest setmana
Govern

El Govern ha donat avui llum verda a la modificació parcialment del Decret llei 7/2020 de mesures urgents contra el coronavirus per adaptar-lo al Reial Decret llei 8/2020 aprovat pel Govern de l’Estat i “incloure-hi noves actuacions de caràcter econòmic que amplien el seu abast”, ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

En l’àmbit de la contractació, la modificació del decret amplia l’àmbit de les indemnitzacions en aquells casos en que s’hagin de suspendre contractes i inclou les despeses de lloguer o costos de manteniment d’instal·lacions i d’equips durant el període de suspensió. La consellera Budó ha recordat que “es manté el pagament del contracte encara que estigui suspès de forma que quan s’aixequi la seva suspensió es descomptarà de la indemnització total”. El pagament a compte de la indemnització te la finalitat de mantenir els llocs de treball dels contractes afectats i evitar que aquestes empreses es facin EROs o ERTOs. En el cas que les empreses que tenen contracte suspès facin ERO o ERTO en relació al personal dels contractes suspesos es retirarà el pagament per avançat.

Pel que fa a les noves actuacions de caràcter econòmic, la  modificació d’aquest decret també preveu aquelles mesures per tal de protegir els beneficiaris o perceptor d’ajuts, especialment els de l’àmbit cultural, ocupacional, d’esports  i social que degut a l’impacte del coronavirus, no podran efectuar en el termini previst la finalitat de la subvenció sol·licitada. En aquest cas, aquest decret preveu diferents opcions “com que es puguin flexibilitzar les condicions fixades a les bases reguladores, que s’esborri el termini de compliment de la  finalitat o que l’administració pugui finançar una part de les despeses realitzades pels beneficiaris tot i que la finalitat encara no s’hagi assolit”.

 

En matèria tributària, el decret incorpora una reducció del 50% del cànon de l’aigua per a tots els usuaris domèstics i també per als usuaris industrials, activitats econòmiques també, i activitats ramaderes. Meritxell Budó ha concretat que “aquesta reducció s’aplicarà durant dos mesos, des de l’1 d’abril al 31 de maig. I als contribuents domèstics que ja gaudeixin de la tarifa social del cànon de l’aigua se’ls aplicarà un tipus de gravamen de zero euros per a tots els trams de consum”.

La modificació que ha aprovat avui el Govern de la Generalitat de Catalunya també introdueix alguns canvis en la línia de l’ICF –Avalis liquiditat dotada amb 1000 milions d’euros, per facilitar les necessitats de circulant d’aquelles empreses i autònoms que han vist afectada la seva activitat a causa del COVID-19. D’una banda s’amplia del  75% al 80% el risc que assumirà el Govern a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis en garantia des préstecs que concedeixen les entitats financeres als autònomes i a les empreses que ho sol·licitin; i, d’altra banda, es concreta que dels 750 milions d’euros que garantiran l’ICF i Avalis, un total de 188 milions aniran destinats a construir un fons de garantia.  “Aquest import serà una aportació inicial i es podrà revisar en successius exercicis segons les necessitats que es vagin produint”, ha especificat la portaveu del Govern.

També es preveu que, durant l’estat d’alarma, les sessions dels òrgans de govern de les entitats i ens dependents de la Generalitat puguin celebrar-se per videoconferència o suport digital amb plena validesa jurídica. Els acords podran adoptar-se mitjançant votació per escrit i sense que sigui necessària una sessió presencial. D’aquesta manera, la consellera Budó ha assegurat que “això també ens permet garantir el dia a dia de l’administració”.

En referència a l’elaboració del Compte General de la Generalitat i a l’auditoria de comptes de les entitats i organismes dependents de la Generalitat de Catalunya. “Mentre duri l’estat d’alarma es suspenen els terminis generals d’elaboració i de tramitació del compte general que elabora la intervenció general i es dona un termini addicional per formalitzar els diferents tràmits”, ha informat Budó.

El Govern crearà un grup de treball per mobilitzar la indústria catalana

La portaveu del Govern català ha explicat les noves mesures que l’Executiu ha decidit avui per pal·liar els efectes econòmics i socials per la crisi sanitària del coronavirus. En aquest sentit, Meritxell Budó ha anunciat que “aquesta tarda es crearà un grup de treball per la mobilització de la indústria catalana amb l’objectiu d’aprofitar tot el teixit per poder produir subministres des de dins el país per fer front al coronavirus”. Aquest grup estarà integrat per representants dels Departaments de Presidència, Vicepresidència, Salut, Empresa, Treball, Afers Socials i justícia per tal de mobilitzar la indústria en la nostra defensa sanitària.

Seguint en la línia de les mesures econòmiques, la consellera de la Presidència ha instat el Govern espanyol a “prendre les mesures necessàries per assegurar una Renda de Protecció de Ciutadania que garanteixi els ingressos a tota la ciutadania durant els mesos que duri la crisi i que permetin un confinament real”. Això passa per millorar la prestació d’aquells treballadors autònoms que ara són restrictives per a tenir-hi accés en termes de facturació produïda; millorar les condicions dels ERTO, “ara no es comencen a rebre les prestacions fins el 10 maig i les famílies necessiten els diners ja”, ha explicat Budó.

Seguint aquesta línia, i per assegurar el manteniment dels llocs de treball i la viabilitat de les activitats econòmiques, la portaveu del Govern ha demanat “suspendre el pagament d’impostos, d’hipoteques, lloguers, crèdits o subministraments; com s’està fent als països del nostre entorn”. La Comissió Europea ha suspès les regles del pacte d’estabilitat i creixement per permetre als estats fer tot allò que sigui necessari per front a la pandèmia, pal·liar l’impacte social i recuperar el teixit econòmic. Per això, la consellera Budó ha reclamat a l’Estat que “traslladi aquestes mesures amb caràcter urgent eliminant els objectius de dèficit i el sostre de despesa”.

En relació a l’àmbit d’educació, en una setmana s’ha registrat una alta inscripció de professorat a les activitats de formació extraordinària oferta  pel Departament d’Educació amb un total de 8.972 inscripcions. A més, 4.148 professors han canviat la modalitat de presencial a on-line, com la FP o la formació adreçada a professorat novell o interí.

Pel que fa al transport públic, la reducció de la demanda es va situar ahir al voltant del 90% en relació a un dilluns estàndard. A l'hora punta, la reducció és inferior en alguns operadors, de l'ordre d'un 65%-70%. Per això, aquests operadors, a aquesta hora punta, augmenten també l'oferta per tal d'afavorir que els usuaris puguin mantenir la distància de seguretat.

En relació a  les Infraestructures de Telecomunicacions així com la xarxa d’Internet a Catalunya, la portaveu del Govern ha assegurat que “està aguantant bé els forts increments de consum de dades de la ciutadania i les empreses arran de la crisi del Covid-19. Cal tenir en compte que, a Catalunya, el consum de dades ha augmentat un 50% de mitjana en relació a abans de decretar el confinament de la població”.

El conseller Buch ha donat les dades relatives a les últimes hores i ha explicat que "els cossos de seguretat, mossos i policia local, han fet 8.674 identificacions a persones i 9.120 a vehicles". Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, “s'han aixecat 4 actes a locals i se n'han tancat també 4, i s'han fet 18 detencions i 2781 actes aixecades a ciutadans”.

El titular d’Interior ha informat que “la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona, avui a les 13.30 hores, s'ha reduït un 61,7% de sortida i  un 65,8% d'entrada, respecte d'un dimarts normal”.

En aquest sentit,  Buch ha dit que “el nombre d'agents afectats, entre policies locals i mossos d’esquadra, en aquests moments, és de 1.432 agents aïllats i 44 agents que han donat positiu”.


Respecte a les trucades al telèfon 112, el conseller ha explicat que ha  disminuït lleument el nombre de trucades per a fer consultes i es situa en  un 37,7 %. “Vull recordar que la Generalitat té a la seva disposició l’aplicació ‘Stop Covid19Cat’ on podran consultar els seus dubtes i fer-se el test”. És una bona manera de posar-ho en coneixement del departament de Salut”, ha dit.

 

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recordat que “avui fa 12 dies que es va activar el Pla d’Emergències de Catalunya (PROCICAT) per pandèmies en emergència 1 i que es va decretar el confinament a la conca d’Òdena”.

 

Buch ha informat també que el Departament d’Empresa té un portal per a que les empreses facin els oferiments que considerin i puguin posar en comú el treball que estan duent a terme.

 

A preguntes dels periodistes sobre la necessitat d’una intervenció de l’exèrcit, el conseller ha afirmat que “com a gestor de les emergències d’aquest país, com a responsable del Departament que gestiona les emergències de Catalunya, en funció de l’adversitat i dels recursos que tenim sempre es preveu que en algun moment calgui demanar ajuda però, en aquest cas, és el Departament de Salut qui genera aquesta necessitat i  de moment no l’ha marcat. No contemplem la necessitat i si fos el cas valorarem si és necessari o no”.

 

I la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya duplicarà la capacitat d’UCIs aquesta setmana i la triplicarà a partir de la vinent. Vergés ha remarcat que “augmentar-ne la capacitat és clau i imprescindible per poder atendre les persones greus per la Covid-19”. En aquest sentit, ha explicat que de cara a triplicar els llits d’UCI ja s’està treballant per habilitar espais fora dels hospitals. Paral·lelament, ha assenyalat que un 15 % de les UCIs continuaran atenent els pacients greus no afectats per coronavirus.

La consellera també ha destacat que aquesta organització de tota la xarxa assistencial del país està planificada per la Comissió d’Experts  en Cures Intensives i liderada pel doctor Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, juntament amb nou experts més intensivistes de Catalunya.

La titular de Salut també ha informat que “ara mateix hi ha gairebé 1.000 llits d'UCI a Catalunya. D’aquests, 658 corresponen a malalts per coronavirus, dels quals 538 necessiten ventilació mecànica invasiva”.  

Els casos lleus per coronavirus seran atesos des de l’atenció primària. Els seus professionals s’acostaran als domicilis i alhora, ha subratllat la consellera,  donaran “un reforç imprescindible a les residències de gent gran i de persones amb discapacitats”.

Verges també ha ofert les dades, a dia d’avui, sobre la mortalitat per la Covid-19 a Catalunya: a Lleida i Aran, han perdut la vida 8 persones;  a Tarragona: 4; a les Terres de l’Ebre: 1; a Girona: 28; a la Catalunya Central: 59 i a Barcelona: 239.

Les residències de gent gran, de discapacitats i de salut mental, prioritàries

La titular de Salut també ha remarcat que tant per Salut com pel Departament de Treball,  Afers Socials i Famílies les residències de gent gran, de discapacitats i de salut mental són “una prioritat en aquesta pandèmia perquè són col·lectius extremadament vulnerables”. En aquest sentit, ha explicat que ja s’estan estudiant mesures per reforçar els equips de professionals a través, per exemple, de la borsa de professionals a l’atur del SOC que està ajudant a cobrir baixes. També s’està gestionant com fer arribar més material de protecció per a evitar contagis i protegir els professionals.

50.000 mascaretes i guants per a les residències de gent gran

Per fer front al coronavirus a les residències, millorar l’atenció a les persones afectades i prevenir el contagi del personal, Vergés ha dit que ja s’ha distribuït entre aquest cap de setmana i avui 50.000 mascaretes i guants als serveis residencials d’atenció a les persones i que  aquesta setmana continuarà la distribució de material.

A Catalunya hi ha 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades, de les quals a dia d’avui se’ls hi ha diagnosticat la Covid-19 a 212, segons informen els centres residencials de la xarxa pública del país (públics i privats). Aquestes persones  que es troben aïllades,  estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut.

El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran i a data d’avui, també s’ha confirmat que són 70 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus SARS-CoV-2.

Durant la roda de premsa, Vergés també ha explicat que “tot i que els casos de coronavirus seguiran creixent, tot indica que l'índex de transmissió podria estar baixant des que vam aplicar les primeres mesures”, i ha insistit que “el confinament total a casa és la millor eina per seguir lluitant contra la pandèmia".

Pel que fa a la provisió de materials de protecció pels professionals, Vergés ha anunciat que entre ahir i avui, han arribat més de 800.000 mascaretes quirúrgiques i prop de 40.000 bates de comandes gestionades per la Generalitat, i que avui i en els pròxims dies i setmanes en seguiran arribant. "Agraïm els professionals perquè estan fent un esforç brutal, sobretot a peu de llit, i protegir-los és fonamental”, ha reblat Vergés, que ha afegit que de moment no han rebut la totalitat de les mascaretes gestionades pel Ministeri de Sanitat. De les 500.000 previstes, n’han rebut 321.000, i esperen rebre-les properament. A dia d’avui, un total de 1.346 professionals sanitaris d’arreu del país han donat positiu del coronavirus, 140 dels quals a Igualada.

Finalment, la consellera ha animat als ciutadans a bolcar la informació del seu estat de salut a l’aplicació StopCovid19Cat, disponible per als diferents sistemes operatius de dispositius mòbils. Fins ara, ha permès traslladar a l'hospital 200 persones que ho necessitaven pel seu estat greu.

 

El Govern crea una borsa de voluntariat de treballadors públics per fer tasques de suport administratiu i tècnic a Salut i Interior

Els treballadors i treballadores de la Generalitat que tenen concedits permisos per deures inexcusables de caràcter públic durant el període de confinament, podran sol·licitar la prestació de serveis voluntaris en la modalitat de teletreball per atendre les accions organitzades des del Departament de Salut o el Departament d’Interior amb motiu de la pandèmia del coronavirus. Les funcions que duran a terme són les pròpies dels cossos i escales d’administració i tècnic.

 

El Govern aprova el Decret llei que regula la participació institucional, el diàleg i la concertació amb els agents socials

El nou decret permetrà ordenar jurídicament la concertació i el diàleg socials en el Marc Català de Relacions Laborals amb l’objectiu d’assolir els consensos necessaris entre les administracions, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en matèria d’acció social i econòmica d’interès general. Especialment, en àmbits com la millora de l’ocupació i la seva qualitat i dignitat; la dinamització empresarial i industrial; el creixement econòmic sostenible i inclusiu; i la preservació de l’estat del benestar.

 

 

1  

Imatges

Foto de la reunió de Govern

Foto de la reunió de Govern 1109

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 397

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined