Consellera Budó

El Govern aprova un nou decret de mesures pressupostàries, tributàries i de l'àmbit sanitari per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19 a Catalunya

query_builder   10 abril 2020 17:11

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un nou decret de mesures pressupostàries, tributàries i de l'àmbit sanitari per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19 a Catalunya

  • El Fons de Contingència s’ampliarà per atendre qualsevol necessitat de despesa sanitària derivada de la pandèmia

 

  • La consellera Budó ha anunciat que les mascaretes per a la ciutadania estaran disponibles a les farmàcies catalanes a partir del 20 d’abril

 

  • El president Torra pregunta al govern espanyol si els criteris per aixecar el confinament són científics i mèdics o bé estrictament econòmics

 

  • Per a l’operació no sortida d’aquesta Setmana Santa, el conseller Buch ha recordat que es faran  500 controls en carreteres principals i secundàries així com en diferents espais públics, i que es mobilitzaran 2.000 efectius

 

  • La consellera Vergés ha explicat que ja han arribat a l’atenció primària tests serològics l’ús dels quals es prioritzaran per a usuaris i professionals de residències i que requerirà que es posin a disposició del sistema sanitari tests i proves PCR que centres privats estarien oferint

 

 

 

El Govern ha aprovat un nou decret de mesures pressupostàries que preveu l’assumpció per part del departament de Salut de les competències de control de la Covid-19 a les residències de gent gran, dotar d’estabilitat econòmica les entitats del sistema de salut que lluiten a primera línia contra la pandèmia, l’ampliació del Fons de Contingència per atendre la despesa extraordinària derivada de la Covid-19 i la reducció del cànon de l’aigua que paguen els càmpings i els hotels.

 

Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha comparegut després de la reunió extraordinària del Consell Executiu, acompanyada del conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, que també han informat sobre l’evolució del coronavirus a Catalunya.

 

El Decret llei aprovat avui preveu noves mesures d’ordre competencial i organitzatiu per tal d’actuar de forma urgent per contenir els efectes de la pandèmia sobre el col·lectiu de persones grans que viu a les residències socials de Catalunya. Entre aquestes mesures, destaca la decisió d’adscriure al departament de Salut la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, que fins ara depenia del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. D’aquesta manera, el departament de Salut gestionarà de forma directa la ubicació i les mesures d’aïllament dels pacients dels centres residencials i sociosanitaris, que també quedaran subjectes a la inspecció dels serveis de Salut.

 

Pel que fa a l’àmbit pressupostari, el decret llei preveu l’ampliació de crèdits al Fons de Contingència per atendre les despeses derivades de la Covid-19. “És una mesura temporal i que es prolongarà fins als dos mesos següents a l’aixecament de l’estat d’alarma”, ha especificat Budó.

 

Es redueix el cànon de l’aigua de càmpings i hotels

 

En l’àmbit tributari, s’ha acordat no aplicar els mínims de facturació específics del cànon de l’aigua a establiments hotelers, càmpings i altres allotjaments de curta durada, en relació amb factures i liquidacions corresponents al període de consum d’1 d’abril fins al 31 de desembre de 2020. Segons ha explicat la consellera, és “una mesura que complementa les adoptades en Decrets llei anteriors en relació al cànon de l’aigua”.

 

Pel que fa a l’estructura de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i constatada la vulnerabilitat del col·lectiu de les persones grans, les persones amb discapacitat i altres usuaris de centres socials amb internament  davant la infecció per Covid-19, s’atribueixen al Departament de Salut les competències en aquest àmbit, i s’adscriu la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat al Departament de Salut, fins ara adscrita al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

Addicionalment, s’estableixen les facultats que podrà desplegar el Departament de Salut en exercici d’aquesta nova funció directiva i de coordinació, així com la funció inspectora sobre els centres residencials. S’estableixen, també, mesures de cooperació amb els ens locals i es  concreten les obligacions de subministrament d’informació per part de les residències al Departament de Salut, amb independència de la seva titularitat pública o privada.

 

Mesures relatives al Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya

 

I, en darrer terme, en relació al Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya, el SISCAT, es prenen mesures per dotar d’estabilitat econòmica les entitats que lluiten en primera línia contra la pandèmia, de manera que puguin concentrar els seus esforços i les seves energies en aquesta lluita.

 

Per al sector sanitari, l’actual pandèmia té un impacte especialment negatiu per a les entitats del SISCAT subjectes a un concert sanitari o contracte. Aquestes entitats estan destinant multitud de recursos a una activitat sanitària no prevista, atesa l’aplicació d’un sistema de finançament que actua com a regulador de l’activitat concertada o contractada en moments de normalitat, però que no està dimensionada per fer front als esforços necessaris per aturar la pandèmia.

 

En aquest sentit, “s’adopten mesures destinades, en aquests moments especials, a dotar-les d’una major estabilitat i d’una major capacitat de tresoreria i que alhora garanteixi la preservació de llocs de treball d’un col·lectiu de professionals imprescindible per superar l’actual situació”, ha resumit la consellera de la Presidència.

Mascaretes a les farmàcies el dia 20 d’abril

 

Budó també ha explicat que les mascaretes que el Govern ha adquirit per a la població, estaran disponibles a partir del dia 20 d’abril a les farmàcies catalanes i es podran obtenir a través de la tarja sanitària. En aquest sentit, ha dit que s’està ultimant una col·laboració amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, a qui ha volgut “agrair la seva feina en aquesta iniciativa i en totes les que estan duent a terme durant aquesta crisi sanitària”.

 

Ha concretat que aquest dia estaran disponibles 1,5 milions de mascaretes i ha puntualitzat que les primeres persones que les haurien de demanar són les “persones vulnerables i els treballadors que tornaran a la seva activitat habitual fora dels seus domicilis”.  

 

Missatge del president Torra al govern espanyol


La consellera de la Presidència també ha informat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un missatge al president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, on li demana “quines són les raons reals per les quals s’ha rebutjat l’allargament del confinament estricte que reclama tant la Generalitat com la gran majoria de científics i experts d’arreu, també la OMS.”

 

En aquest sentit, ha explicat que el mateix comitè científic que assessora el govern espanyol desconeixia la intenció del govern de l’Estat i, “segons hem sabut avui, sembla que alguns dels seus membres tenen reserves serioses sobre la decisió adoptada i per la que mai se’ls va consultar.” Per tant, “cal saber si la decisió de l’Estat de permetre el retorn a la feina a partir de dimarts vinent respon a criteris científics i mèdics, o si respon a criteris estrictament econòmics”. Ha puntualitzat que el Govern de Catalunya considera que “és fonamental seguir rigorosament els criteris sanitaris i científics, són els que coneixen millor la malaltia i són els experts en la matèria”. “Un mal desconfinament ens pot portar a un nou confinament i a nous contagis”, ha reblat Budó.

 

Dades sobre ERTOs i transport públic

 

La consellera de la Presidència ha denunciat que “a causa del col·lapse administratiu del ministeri, la immensa majoria de persones incloses dins dels ERTOS no hauran cobrat la seva prestació”, per aquest motiu ha demanat al govern de l’Estat que abans del 10 de maig, termini de pagament, habilitin més dies de pagament de les prestacions i les puguin abonar “tan aviat com sigui possible a tot el col·lectiu de treballadors i treballadores que estan en aquesta situació”. Ha recordat que la Generalitat fa tres setmanes que està “alertant d’aquesta possible situació i que, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ens vam posar a disposició del govern de l’Estat per tal que 400 treballadors del SOC ajudessin a tramitar els ERTOS”, i ha tornat a fer aquest oferiment.

 

Pel que fa a les dades de transport públic, Budó ha anunciat que els operadors treballen per a augmentar l'oferta a partir de dimarts, que se situarà entre el 40% i el 65% de l'habitual, amb cobertures del 70% a l'hora punta. “És la capacitat disponible en aquests moments”, ha dit Budó, que ha afegit que amb aquesta capacitat “es pot cobrir, amb ocupacions inferiors al terç, la demanda que hi havia entre la declaració de l'estat d'alarma i la restricció de la mobilitat a tot el que no fossin serveis essencials”.

 

500 controls en carreteres i 2.000 efectius mobilitzats durant l’operació Setmana Santa

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch ha començat la seva compareixença amb unes paraules d’acompanyament,  per la mort per Covid-19 d’un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. “Avui com a responsable de la seguretat pública d’aquest país, el meu condol pels companys de la Guàrdia Urbana i per als agents de les policies locals de Catalunya, mostrar-los el meu suport i agraïment per la feina que estan fent, moltes gràcies” ha dit.

 

Pel que fa a les dades de l'operació no sortida d’aquesta Setmana Santa, el conseller ha recordat que es faran  500 controls en carreteres principals i secundàries així com en diferents espais públics, i que es mobilitzaran 2.000 efectius. Buch ha destacat que “en les darreres hores s’han aixecat 300 actes i això ens han de fer pensar quants avisos més s’han de fer, fins a quin punt hem de posar en risc la salut de Catalunya perquè la gent prengui consciencia que s’ha de quedar a casa?”. “Els controls policials hi seran i vetllaran pel compliment del confinament, però l’objectiu és que siguem tots responsables i no permetem que aquest virus es propagui”. “Quedar-nosa casa, és l'únic camí que podem fer per vèncer la Covid-19”, ha insistit.

 

Pel que fa a les actuacions de Mossos d’Esquadra i policies locals de les darreres 24 hores, s’han fet 3 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 11.477 persones (1.000 identificacions més que ahir) i 10.869 vehicles (2.500 més). No s’ha tancat cap establiment i s’han aixecat 24 actes de denúncia contra establiments, s’han fet 10 detencions i 2.929 actes de denúncia contra persones.

 

Les dades de trànsit de les darreres hores indiquen que, fins a les 12 hores d’avui,  han circulat 25.097 vehicles, mentre que un divendres normal en circulen 361.972, cosa que suposa un 93% de reducció. Si es comparen aquestes dades amb les del divendres Sant de l’any passat, hi ha hagut una reducció del 77%. “Per tant, la mobilitat s’està reduint però hem de reflexionar en com és que tot i això encara estiguem aixecant actes de persones que trenquen el confinament” ha explicat el conseller.

 

Pel que fa al 112, els darrers dies les trucades relacionades amb consultes han sigut d’un 20%, en paraules del titular d’Interior “tot i que  són números millors, no n'hi ha prou”. I un cop més ha recordat que per les consultes hi ha el telèfon 061, per fer el test hi ha l’aplicació STOP COVID19 CATapp i l’aplicació ConfinApp per baixar-se el certificat d’autorresponsabilitat. 

 

A preguntes dels periodistes sobre la impossibilitat dels municipis petits sense policia local a prendre mesures pròpies per evitar l’accés a les segones residències, Buch ha confirmat que “la gran majoria de municipis no tenen policia local, en el seu moment vaig dir que depenia de cada alcalde prendre aquestes mesures sempre i quan tinguessin present que el pas dels vehicles emergències havia d'estar garantit”.

 

Pel que fa a les 2.000 baixes dins el cos de mossos d’esquadra que informen els sindicats policials, el conseller ha explicat que “tenim un pla de contingència des de fa dies que hem anat reajustant permanentment en funció de la realitat que se’ns presenta” . 

 

En relació a si s’ha fet seguiment a les persones que han estat ateses a centres mèdics de les seves segones residències, el conseller ha dit que “el sistema de salut té una garantia de privacitat pel que fa a la protecció de dades i per tant no poden donar aquesta informació a la policia i tampoc no estem demanant als metges que facin aquestes denúncies”.

 

Sobre la seguretat del l’aplicatiu Zoom que avui estrena Govern, el conseller ha explicat que es tracta d’una app segura i que el cos de Mossos d’Esquadra està fent anàlisi de les diferents plataformes.

 

A la pregunta sobre si tenen preparats hotels pels agents de mossos d’esquadra que conviuen amb persones d'alt risc, o els bombers que fan tasques de desinfecció a les residències de gent gran, el conseller ha dit que “el que estem fent és seguir recomanacions sistema de salut i ara per ara no ens indiquen que haguem de prendre aquestes mesures”.

 

Tests serològics prioritzats per usuaris i professionals de residències

 

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha actualitzat el nombre de  professionals de la salut addicionals amb què el sistema sanitari de Catalunya s’ha reforçat des de l’inici de l’epidèmia, de la mateixa manera que el propi sistema que s’ha anat incrementant i adaptant. En concret, ja són més de 1.600 professionals, entre els quals 237 metges i metgesses estrangeres amb titulació ja convalidada, 351 estudiants de medicina i MIR sense plaça adjudicada, 222 estudiants d’infermeria i també sense plaça assignada, 486 professionals d’altres professions sanitàries, i prop de 300 professionals jubilats recolzant serveis, com ara el 061 Salut Respon. “Agraïm la disponibilitat d’aquestes persones que es posen a disposició del sistema de salut de Catalunya, per prestar el servei essencial i d’atenció i acompanyament a pacients”, ha dit Vergés.

 

La titular de Salut ha reiterat que ja han arribat a l’atenció primària tests serològics l’ús dels quals es prioritzaran per a usuaris i professionals de residències, i que serviran per alliberar l’ús de les proves PCR, les que descarten o confirmen del tot un resultat en test aparentment negatiu. En aquest sentit, ja s’han fet fins ara moltes PCR en l’àmbit residencial, com les 1.250 a residents i les 500 a professionals de residències de la regió sanitària Metropolitana Nord, o les 537 realitzades a residències de la Catalunya Central.

 

En l’àmbit residencial, Vergés ha confirmat que s’han efectuat trasllats d’usuaris de residencies de menors dimensions cap a d’altres amb prou equipament per a garantir un bon aïllament. De fet, segons la consellera, segons la casuística de cada residència s’actuarà d’una o d’altra manera –traslladant residents, dotant de més professionals-, amb una gestió acurada i proactiva.

 

Per últim, Vergés ha avançat que requerirà que es posin a disposició del sistema sanitari aquells tests i proves PCR que determinades clíniques i centres privats estarien oferint, previ pagament, a la ciutadania.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 308

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined