1. El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, s’ha reunit a Bilbao amb el secretari general d’Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero
  2. “Tenim la necessitat de cooperar més estretament per defensar la posició d’Europa al món”, han coincidit els dos dirigents
El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el secretari general d’Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero.
El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el secretari general d’Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero.
{"name":"2025/02/10/14/30/20f29d08-e471-4f75-9700-aaf5cde73979.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":"96057"}


El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, s’ha reunit aquest matí a Bilbao amb el secretari general d’Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero, per intercanviar punts de vista davant de l’actual situació internacional d’incertesa i amb l’objectiu de buscar espais de col·laboració per a la defensa d’interessos comuns. “Tenim la necessitat de cooperar més estretament per defensar la posició d’Europa al món”, han coincidit els dos dirigents, durant la seva trobada.

També han assistit a la reunió, per part del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, el secretari d’Afers Europeus, Multilaterals i de Cooperació al Desenvolupament, Agustí Fernández de Losada, i la cap de gabinet, Anna González Montes. Mentre que, per part de la delegació basca, hi han participat el director d’Assumptes Europeus, Mikel Anton, el director de l’Agència Basca de Cooperació i Solidaritat, Javier Cortés, i l’assessor d’Acció Exterior Aitor Sotes.

Les dues delegacions han abordat les seves respectives estratègies en matèria d’internacionalització per a l’actual legislatura (Pla Brussel·les i Euskadi Global), els progressos per a la consecució de l’oficialitat de les llengües catalana i basca a les institucions europees i el futur de la política de cohesió europea —la principal política d’inversió de la UE per reduir les diferències estructurals entre les regions i per fomentar la igualtat d’oportunitats entre les persones.

També han tractat altres prioritats compartides, com la configuració de les cadenes de subministraments a Europa davant del creixent proteccionisme, tenint en compte les recomanacions dels informes Draghi i Letta, així com temes relatius a la seguretat industrial europea, a la cooperació al desenvolupament i a la cooperació transfronterera —Catalunya i Euskadi formen part de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), una de les xarxes en què el Govern vol augmentar la seva participació.

La participació de les entitats subestatals en l'elaboració i el desenvolupament de les polítiques europees i la seva contribució necessària per donar resposta als importants desafiaments a què s'enfronta Europa han estat altres temes posats damunt la taula. 

L’estratègia catalana a la UE

Guanyar més presència i influència a les institucions europees és un objectiu prioritari i estratègic del govern de Salvador Illa. Tal com es detalla al Pla Brussel·les, l’executiu català vol reforçar el seu rol en espais com el Consell de la UE, la Comissió Europea, el Comitè de les Regions i el Parlament Europeu per incidir en temes clau, com el pressupost plurianual de la UE 2028-2034, els fons europeus —que el Govern vol més moderns i descentralitzats—, l’habitatge, la política agrària, la cooperació al desenvolupament i la plena oficialitat del català.

En els seus sis mesos al capdavant del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, Duch ha mantingut diverses reunions a Brussel·les per fer avançar la qüestió de l’oficialitat. Per exemple, coincidint amb l’inici de la presidència polonesa del Consell de la UE, s'ha trobat amb la representant permanent de Polònia davant la UE, Agnieszka Bartol, que mostra una actitud “comprensiva i constructiva”, assegura el conseller. També n'ha parlat amb la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola; el president del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Oliver Röpke; i, més enllà de Brussel·les, a Portugal, amb la secretària d’Estat d’Afers Europeus, Inês Domingos.

1  

Imatges

Reunió entre el conseller Jaume Duch, acompanyat del secretari d'Afers Europeus, Multilaterals i de Cooperació al Desenvolupament, Agustí Fernández de Losada, i de la cap de gabinet, Anna González Montes, i el secretari general d'Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero, acompanyat del director d'Assumptes Europeus, Mikel Anton, el director de l'Agència Basca de Cooperació i Solidaritat, Javier Cortés, i l'assessor d'Acció Exterior Aitor Sotes.

Reunió entre el conseller Jaume Duch, acompanyat del secretari d'Afers Europeus, Multilaterals i de Cooperació al Desenvolupament, Agustí Fernández de Losada, i de la cap de gabinet, Anna González Montes, i el secretari general d'Acció Exterior i Euskadi Global del govern basc, Ander Caballero, acompanyat del director d'Assumptes Europeus, Mikel Anton, el director de l'Agència Basca de Cooperació i Solidaritat, Javier Cortés, i l'assessor d'Acció Exterior Aitor Sotes. 59720