1. Demà es posa en marxa Pla de Reforç de la Vigilància 2025, coincidint amb les vacances de Setmana Santa
  2. Els espais naturals de major protecció a Catalunya tindran vigilància continuada en dies festius i períodes de vacances
  3. L’objectiu de la mesura és millorar la informació i la prevenció, i garantir el compliment de la normativa i la protecció dels espais davant l’increment de visitants en aquests espais
Patrulla de vigilància al PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Patrulla de vigilància al PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
{"name":"2025/04/11/13/02/8fc6455e-eb21-44fa-bcca-2b9c8f0854dd.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":220492}

El Cos d’Agents Rurals (Departament d’Interior i Seguretat Pública) ha anunciat avui la posada en marxa del Pla de Reforç de la Vigilància per al 2025, pla que implica incrementar la presència d’agents rurals als espais naturals amb major nivell de protecció a Catalunya en èpoques de més afluència. La mesura té l’objectiu de fer compatible el gaudi amb la protecció d’aquests espais, amb l’objectiu de garantir la conservació d’alguns dels ecosistemes més fràgils i valuosos del país, i el compliment de les normatives que els preserven. En concret, els 25 espais naturals amb més protecció legal tindran vigilància continuada en èpoques de vacances, caps de setmana i festius.

La directora general d’Agents Rurals (Departament d’Interior i Seguretat Pública), Elisenda Pérez Esteve, ha anunciat que el pla “implica doblar la presència als espais naturals que tenen més protecció” a Catalunya i “això vol dir que ens impliquem en la protecció d’aquests espais que tenen l’ecosistema més ric, però també els que estan més amenaçats i ho farem de la mà dels òrgans de gestió de cada parc”. Pérez Esteve al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un dels parcs on s’incrementa la vigilància a partir de demà. La directora general hi ha afegit que “és una aposta per incrementar els recursos a la protecció del medi. El Cos d’Agents Rurals és qui té la competència per fer-ho i si ho hem pogut fer és gràcies a l’aposta del Govern i del Departament d’Interior i Seguretat Pública, per incrementar els recursos humans perquè hàgim passat en un any i mig de 500 a 600 agents, amb l’horitzó d’arribar als 900 el 2030.”

Per part seva, l’inspector en cap del Cos, Josep Antoni Mur, ha concretat que “dedicarem prop d’un centenar d’agents a reforçar la vigilància de 25 espais protegits a Catalunya per fer un control que hi hagi un respecte a aquests espais. És important que tothom en pugui gaudir, però també cal que es tingui una actuació responsable”. En aquest sentit, l’inspector en cap ha fet una crida al respecte a la normativa, especialment a no circular ni aparcar amb vehicles motoritzats en llocs on no és permès, portar el gos lligat i també a no fer foc, activitat que està completament prohibida.

També ha assistit a l’acte, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural (Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica), Marc Vilahur, que ha assegurat que “les visites a la natura generen estressos i poden implicar la pèrdua de biodiversitat. Per això vam impulsar l’estratègia global d’usos i accessos al medi natural, que treballa en quatre eixos: la planificació de la visita, la informació in situ, la vigilància i la normativa. Els eixos relatius a la informació i a la vigilància, que efectuen els agents rurals, ens ajuda molt que l’estratègia es pugui implementar de forma integral i que donem resposta a l’increment de visites”.

Declaracions
Declaracions
{"name":"2025/04/11/13/00/5e832d09-fc82-4aca-ac8b-6636e5ebbc8d.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":229084}


Què preveu el Pla?

En concret, el Pla de Reforç de la Vigilància 2025 preveu el desplegament d’agents rurals en 45 sectors de vigilància que cobriran els 25 espais naturals que tenen major protecció de Catalunya. Es tracta del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els parcs naturals actuals i les reserves naturals (consulteu llistat annex). En el seu patrullatge, els agents rurals vetllaran pel compliment de les normatives de protecció del medi natural i de les normatives específiques dels parcs, col·laborant amb els seus òrgans de gestió, amb l’objectiu de fer compatible el gaudi d’aquests espais amb la seva preservació. La presència dels agents serà tant diürna com nocturna i inclourà embarcacions continentals i marítimes i també l’ús de drons de vigilància i de l’helicòpter del cos.

Es tracta d’una vigilància per facilitar l’accés als espais naturals de forma controlada i segura per a les persones i de forma respectuosa amb l’entorn. En concret, es vetlla per la prevenció dels incendis, i per a què les activitats que hi són regulades o prohibides, com l’acampada i la pernoctació en determinades zones i horaris, la circulació motoritzada fora de vials autoritzats, l’enlairament de drons, l’escalada, el barranquisme o la BTT, en zones restringides, entre altres, es desenvolupin adequadament o no es duguin a terme, segons el cas.

Compliment de la normativa

Durant el 2024 els Agents Rurals van dur a terme 31.047 actuacions i es van interposar 1.700 denúncies en l’Àrea d’Espais Naturals Protegits i Biodiversitat. Un terç d’aquestes actuacions es van fer en el marc de la vigilància d’espais naturals protegits.

Des del Cos d'Agents Rurals es fa una crida a gaudir dels espais naturals de forma responsable i produint el mínim impacte possible sobre el medi natural, especialment sobre els ecosistemes més fràgils, com els de les aigües continentals. Cal tenir en compte les regulacions i les prohibicions de determinades activitats, i que no està permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals. També que cal aparcar només en zones autoritzades, ja que els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat. Igualment, es recorda que cal mantenir els gossos lligats en els espais naturals protegits, entre altres motius per a evitar molèsties en la nidificació d’espècies de fauna sensibles, i també en zones amb ramats per evitar incidents.

Les darreres precipitacions han fet disminuir el perill d’incendi forestal, però, cal tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena (barbacoes portàtils i fogons de gas inclosos) en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta, sense autorització.

El cos operatiu recorda que sempre que se surt a gaudir de la natura s’ha de fer de manera respectuosa amb les activitats agrícoles, ramaderes i forestals que s’hi duen a terme, que cal preservar la qualitat de l’aigua i l’estat de la vegetació, que s’han d’evitar les molèsties a la fauna salvatge i als ramats, i que cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar. En cas que es trobi una conducta poc respectuosa amb el medi natural cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935617000, i en cas de localitzar un animal salvatge ferit o alguna altra emergència mediambiental cal telefonar al telèfon 112.

2  

Imatges

Declaracions de la directora general d'Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l'inspector en cap, Josep Antoni Mur, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Viahur.

Declaracions de la directora general d'Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l'inspector en cap, Josep Antoni Mur, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Viahur. 213189

Imatge d'una patrulla d'Agents Rurals

Imatge d'una patrulla d'Agents Rurals 220492

2  

Fitxers adjunts

Plànol dels espais naturals protegits on Agents Rurals incrementa la vigilància.

Plànol dels espais naturals protegits on Agents Rurals incrementa la vigilància.
PDF | 5055439

Llistat d'espais naturals protegits del Pla de reforç de la vigilància d'Agents Rurals

Llistat d'espais naturals protegits del Pla de reforç de la vigilància d'Agents Rurals
PDF | 396946