- El Decret unifica en un sol text la normativa que regeix el Registre d’empreses licitadores i classificades de Catalunya (RELIC) i del Registre públic de contractes de Catalunya (RPC), amb l’objectiu de millorar la qualitat de les dades i avançar en el model de contractació pública electrònica de Catalunya
- És una nova iniciativa de l’Executiu per garantir la transparència, l’eficiència i la seguretat jurídica en els processos de contractació pública
El Govern ha aprovat un nou decret que actualitza la regulació del funcionament del Registre d’empreses licitadores i classificades de Catalunya (RELIC) i del Registre públic de contractes de Catalunya (RPC). L’objectiu és adequar tant el contingut de la informació com el procediment d’inscripció a tots els canvis legislatius que s’han anat produint des que es va aprovar la normativa anterior, per millorar la transparència, l'eficiència i la seguretat jurídica en la contractació pública.
El Registre electrònic d’empreses licitadores i classificades de Catalunya (RELIC) és una eina de simplificació administrativa que permet a les empreses aportar una sola vegada els documents que acrediten les condicions de capacitat i solvència que requereixen per poder contractar amb el sector públic. Amb el certificat del RELIC, s’estalvien haver de presentar la mateixa documentació a cada licitació. Per la seva banda, el Registre públic de contractes (RPC) inclou les dades bàsiques dels contractes adjudicats a Catalunya.
El nou text estableix en un sol cos normatiu la regulació sobre l’organització i el funcionament dels dos registres adscrits a la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Al mateix temps, pretén millorar la qualitat de les dades i avançar en el model de contractació pública electrònica de Catalunya.
Amb el nou decret, els òrgans de contractació tindran l’obligació de:
- Inscriure al RELIC la documentació presentada per les empreses en les sol·licituds de classificació empresarial i els certificats de bona execució.
- Informar de qualsevol variació, falsedat o inexactitud de què tinguin coneixement.
- Comunicar les dades contractuals a la Sindicatura de Comptes de Catalunya i al Registre de contractes del sector públic estatal.
El text també determina que si la informació que consta al Registre no s’actualitza en cinc anys, la inscripció quedarà suspesa. I si en passen deu, es cancel·larà.
Cap a un model de contractació pública electrònica més eficient
La Generalitat va crear el RELIC l’any 2005 per aconseguir una gestió més àgil i eficient dels processos de contractació. Durant els darrers anys, el seu ús ha crescut exponencialment, amb més de 1.500 certificats emesos pels òrgans de contractació.
Pel que fa al Registre públic de contractes (RPC), totes les administracions de Catalunya, tant de l'àmbit de la Generalitat com de l’administració local, tenen l'obligació de comunicar-hi les dades dels contractes que adjudiquin, amb la qual cosa es garanteix un sistema de contractació pública transparent i eficient per a totes les parts implicades.
El decret consta de dinou articles dividits en dos capítols. El primer capítol, amb tretze articles estructurats en tres seccions, regula el Registre d’empreses licitadores i classificades de Catalunya, mentre que el segon capítol, amb sis articles estructurats en dues seccions, regula el Registre públic de contractes de Catalunya. També inclou dues disposicions addicionals, una derogatòria i dues finals.
Amb aquesta norma, la Generalitat continua avançant cap a un model de contractació pública electrònica més eficient, reforça els mecanismes de transparència i garanteix el bon funcionament dels processos administratius.